Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

AKTUÁLNE Jahnátek končí! Šéf rezortu hospodárstva Sulík mu dal kopačky

Ľubomír Jahnátek Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Vláda odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomíra Jahnátka. Vyplýva to z návrhu ministerstva hospodárstva, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Jahnátek bol do funkcie predsedu ÚRSO vymenovaný vládou SR od 25. júla 2017.

O jeho odvolaní informoval na sociálnej sieti aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý sa k tomu vyjadril aj po rokovaní vlády. Odvolaním predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka splnila vláda prvý predpoklad nezávislého a odborného fungovania tohto úradu, povedal Sulík.

Jahnátek bol všetko iné, len nie nezávislý

„Pán Jahnátek bol všetko iné, len nie nezávislý, čím došlo k porušeniu platných pravidiel a zákonov,“ uviedol Sulík. Jahnátek podľa neho urobil aj "mnoho vecí", ktoré nie sú zlučiteľné s riadnym výkonom tejto funkcie. „Považujem tento krok za veľmi dôležitý a ministerstvo hospodárstva čím skôr, dnešným dňom, vyhlási výberové konanie. Prebehne výber nového predsedu a na návrh ministerstva ho bude vláda schvaľovať tak, aby sme cenovú reguláciu dokázali robiť v prospech občanov,“ povedal Sulík.

VIDEO Richard Sulík k odvolaniu Jahnátka

Sulík odvolal Ľubomíra Jahnátka, došlo k porušeniu zákonov a pravidiel (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako jeden z príkladov uviedol tarifu za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá je podľa ministra najvyššia v Európe. Z tarify sú platené príplatky výrobcom zelenej energie, napríklad prevádzkovateľom fotovoltických elektrární. „Meno Brhel v súvislosti s nimi padlo príliš často a dochádzalo tam k takým rozhodnutiam, že mám veľmi silné podozrenie, že bola v hre aj korupcia,“ povedal Sulík.

AKTUÁLNE Jahnátek končí! Šéf
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Odvolaním predsedu ÚRSO však v cenách energií nenastanú okamžité zmeny. Podľa ministra je to však prvý a veľmi dôležitý krok. Vláda vo svojom programovom vyhlásení plánuje ceny energií uvoľniť. Regulované by mali zostať iba pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Úrad bude viesť do ukončenia výberového úradu jeden z podpredsedov ÚRSO. Ktorý to bude, Sulík zatiaľ nespresnil.

Jahnátek bol vo vládach Roberta Fica minister hospodárstva, ako aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Do čela regulačného úradu ho zvolili v júli 2017. Túto funkciu mal vykonávať až do roku 2023. Keď bol ministrom pôdohospodárstva, čelil jednému z najväčších podozrení z rodinkárstva. V rezorte totiž zamestnal mnohých obyvateľov svojej rodnej obce - Komjatíc, ako aj svoju rodinu, syna dosadil do vedenia energetických podnikov, ktoré sa podieľajú na projekte výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach, rovnako mal poskytovať výnimky a zľavy pre firmu Duslo.

Znaky nezákonného postupu

Výkon pôsobnosti ÚRSO pod vedením súčasného predsedu Ľubomíra Jahnátka vykazuje podľa MH SR v niektorých veciach znaky nezákonného postupu, ktoré môžu v budúcnosti viesť k zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a súvisiacej právnej zodpovednosti členov vedenia úradu, napríklad niekoľkoročná nečinnosť úradu pri identifikácii daňových a odvodových nedoplatkov výrobcov elektriny s právom na podporu, či medializácia výšky tarify za prevádzkovanie systému na rok 2020 ešte pred predložením podkladov zo strany regulovaného subjektu OKTE, a. s.

„Z uvedených dôvodov sa preto navrhuje odvolanie Ľubomíra Jahnátka z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z dôvodu jeho konania v rozpore s ustanovením paragrafu 5 odseku 7, ako aj odseku 11 zákona o regulácii v sieťových odvetviach,“ dodal rezort hospodárstva.

Odvolanie je protizákonné a v rozpore s ústavou, tvrdí Fico

Odvolanie Ľubomíra Jahnátka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je protizákonné, v rozpore s ústavou a Smer-SD je mu pripravený pomôcť v avizovanom súdnom spore. Povedal to vo štvrtok predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na sociálnej sieti. 

Fico odmietol obvinenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorých Jahnátek svojimi rozhodnutiami poškodil obyvateľstvo vysokými cenami energií. "Celý čas sa správal tak, aby práve záujmy ľudí boli najviac chránené," uviedol Fico. Predseda najsilnejšej opozičnej strany odmietol aj argument, že Jahnátek nespĺňa zákonom stanovenú desaťročnú prax na výkon tejto funkcie. "Celý svoj život robí s energetikou," zdôraznil Fico.  

AKTUÁLNE Jahnátek končí! Šéf
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf Smeru-SD pripomenul odvolanie bývalého šéfa Sociálnej poisťovne. "Mali sme taký prípad, keď sa na Ústavný súd obrátil šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko. Vyhral, lebo Ústavný súd skonštatoval, že jeho odvolanie nebolo v súlade s Ústavou SR," zdôraznil Fico. Jahnátek po odvolaní z funkcie uviedol, že svoje odvolanie napadne na súde. 

Viac o téme: Ľubomír JahnátekRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu