Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Temná tvár KORONAVÍRUSU! Zomrelo 28 ľudí: Najväčším ohniskom nákazy boli domovy pre seniorov

Domov sociálnych služieb v Pezinku sa stal prvým ohniskom nákazy. Zobraziť galériu (6)
Domov sociálnych služieb v Pezinku sa stal prvým ohniskom nákazy. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Epidemiologická situácia je na Slovensku naozaj veľmi dobrá. Zdá sa, že koronavírus je definitívne na ústupe a opatrenia sa postupne uvoľňujú. Život sa vracia do normálu. Bohužiaľ, nákaza si u nás vyžiadala aj obete. Väčšina z nich pochádza z Domova sociálnych služieb v Pezinku, ktorý sa v polovici apríla stal prvým ohniskom nákazy.

Zdá sa, že koronavírus je na Slovensku definitívne na ústupe. Patríme ku krajinám, ktoré majú jednu z najlepších bilancií čo sa týka nakazených ľudí. Posledné týždne pribúda len veľmi málo pozitívnych prípadov. Bohužiaľ, aj u nás ochoreniu podľahli takmer tri desiatky ľudí. Prvé úmrtie zaznamenali úrady mesiac po tom, čo bol na Slovensku potvrdený prvý prípad nákazy. Obete pochádzajú z ôsmich okresov na Slovensku, väčšina z nich boli klienti DSS.


FOTOREPORTÁŽ Najprísnejšie strážené mesto na Slovensku! Zatajená choroba, prvé obete: Pezinok pod drobnohľadom


Na Slovensku podľahlo koronavírusu 28 ľudí

Celkovo máme na Slovensku 28 obetí, ktorý boj s koronavírusom prehrali. U všetkých bol síce vírus príčinou úmrtia, no títo pacienti mali aj ďalšie pridružené diagnózy. Išlo napríklad o srdcovo-cievne choroby, cukrovku, obezitu, stav po infarkte či náhlej cievnej mozgovej príhode, onkologické ochorenie, psychiatrické ochorenie, ochorenie štítnej žľazy a ďalšie.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Obete pochádzali z ôsmich okresov

Išlo o okresy Pezinok, Martin, Bratislava, Poprad, Spišská Nová Ves, Trnava, Senec a Prievidza. Najmladším pacientom bol 58-ročný muž, ktorý bol klientom DSS. Po smrti bola u neho nariadená pitva, ktorá príčinu potvrdila. Najstarším pacientom bol takisto 97-ročný muž, klient DSS. Čo sa týka žien, najmladšou obeťou bola 65-ročná žena a najstaršou bola ďalšia klientka DSS. Išlo o 95-ročnú ženu, u ktorej bola nariadená pitva.


Situácia v DSS v Pezinku sa zlepšila: Klienti s KORONAVÍRUSOM sú v inej budove, systém sa mení


Informácie nám poskytol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý ich však môže poskytnúť len vo všeobecnej rovine. „Je to z dôvodu, že by na základe viacerých príznakov mohli byť identifikovaní konkrétni pacienti,“ uviedla hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová.

Prvá obeť

Prvou obeťou koronavírusu bol 60-ročný Vladislav Oravec, bývalý starosta Bojníc, ktorý zomrel po prepustení z bojnickej nemocnice. Na pľúcnom oddelení Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach bol hospitalizovaný od 20. marca. „Pacient skonal na kardiorespiračné zlyhanie, patológ ešte skúma etiológia zápalu pľúc, no vieme, že pacient bol pozitívne testovaný. Je preto veľmi zarážajúce, že bol prepustený z nemocnice," uviedol koncom marca minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Temná tvár KORONAVÍRUSU! Zomrelo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Comune di Rosta)

Druhú úmrtie evidovali Slovensko 6. apríla. Išlo o pacientku, ktorá bojovala o život niekoľko dní. Mala nad 65 rokov a mala aj ďalšie ochorenia. „Dnes ráno boj o život prehrala,“ povedal vtedy Krajčí.

Najväčšie ohnisko nákazy

V polovici apríla informoval rezort zdravotníctva až o štyroch úmrtiach. Prvé pochádzalo ešte z 5. apríla. Išlo o pacienta z DSS v Pezinku. Príčinu zistili až o dva týždne pri pitve. Ďalší dvaja pacienti mali obojstranný zápal pľúc. Štvrtým prípadom, ktorý oznámili 15. apríla, bol 59-ročný muž. Zomrel vo fakultnej nemocnici v Trnave. DSS v Pezinku sa stalo prvým ohniskom nákazy, kde potvrdili niekoľko desiatok nakazených medzi klientmi i zamestnancami. Neskôr odvolali aj riaditeľku zariadenia kvôli podozreniu zo zanedbania starostlivosti a v DSS sa začalo vyšetrovanie.

Riaditeľku DSS v Pezinku Viola Schmidtová, ktorú odvolali.
Zobraziť galériu (6)
Riaditeľku DSS v Pezinku Viola Schmidtová, ktorú odvolali.  (Zdroj: Maarty)

Celkovo zomrelo na koronavírus 16 pacientov z DSS v Pezinku, väčšina z nich bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Koronavírus sa začal neskôr šíriť aj v ďalších zariadeniach pre seniorov v Martine či v Batizovciach v okrese Poprad. „Nemocnica Poprad včera nahlásila úmrtie u klientky Centra sociálnych služieb v Batizovciach, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. V nemocnici na oddelení so špeciálnym režimom pre podozrivých z ochorenia Covid-19 bola hospitalizovaná štyri dni,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva. Trinástou oficiálne potvrdenou obeťou s pozitívnym testom na koronavírus bol klient Domova sociálnych služieb Spišské Bystré.

Temná tvár KORONAVÍRUSU! Zomrelo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)

Ďalšie obete

Zhruba dva týždne po prvom nakazenom pacientovi rezort na tlačovke informoval o seniorke, ktora bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. V jej prípade sa čakalo na pitvu, ktorá neskôr ukázala, že príčinou úmrtia bol infarkt. Medzi obeťami, o ktorých v polovici apríla 2020 informovali úrady, bola aj onkologická pacientka infikovaná koronavírusom. Zomrela vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove, na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny bola hospitalizovaná s obojstranným zápalom pľúc.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Informácie o ďalších obetiach nie sú známe. Poslednú obeť na koronavírus registrovali slovenské úrady 15. mája. Zo štatistiky, ktorú nám poskytlo ÚZDS, až 21 obetí pochádzalo z domovov pre seniorov. V devätnástich prípadoch bola nariadená pitva. Našťastie zostáva táto smutné štatistika na čísle 28. Slovensko je momentálne v piatej fáze uvoľňovania opatrení. Pomaly sa otvárajú všetky prevádzky, voľný pohyb už máme na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom i Českom a Slovensko sa tak pomaly vracia do normálu.

PREHĽAD úmrtí na koronavírus

6. marca - V SR bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

18. marca - Zomrela seniorka, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Pitva neskôr ukázala, že príčinou úmrtia bol infarkt.

31. marca - Pacient, pozitívne testovaný na nový koronavírus, ktorý bol prepustený z pľúcneho oddelenia bojnickej nemocnice a v domácom prostredí skolaboval, zomrel na obojstranný zápal pľúc.

6. apríla - Na Slovensku sa oficiálne potvrdili obe úmrtia na ochorenie COVID-19 zaznamenané 18. a 31. marca. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

15. apríla - Na Slovensku potvrdili ďalšie štyri úmrtia. Išlo o troch pacientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok – dvaja boli hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) a zomreli na obojstranný zápal pľúc, ďalší pacient z Pezinka zomrel ešte 5. apríla a ochorenie COVID-19 preukázala pitva. Štvrtým bol 89-ročný pacient z Fakultnej nemocnice Trnava. Celkovo tak bolo na Slovensku evidovaných šesť obetí ochorenia COVID-19.

16. apríla - Potvrdili ďalšie dve úmrtia, vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove zomrela ešte v stredu 15. apríla pacientka s onkologickou diagnózou, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrel 15. apríla muž z DSS Pezinok. Počet obetí stúpol na osem.

17. apríla - Rezort zdravotníctva potvrdil ďalšie úmrtie na ochorenie COVID-19. V UNB zomrela žena z DSS Pezinok, ktorá bola hospitalizovaná v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Počet obetí dosiahol 9.

18. apríla - Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom stúpol na 11. Úmrtie pozitívne testovanej pacientky - klientky centra sociálnych služieb v Batizovciach - nahlásila ešte v piatok 17. apríla Nemocnica Poprad, v sobotu ráno zomrela v Univerzitnej nemocnici Bratislava ďalšia klientka DSS v Pezinku.

19. apríla - V UNB zomrela ďalšia žena z DSS Pezinok, počet obetí na Slovensku tak vzrástol na 12.

20. apríla - Trinástou oficiálne potvrdenou obeťou s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 bol klient Domova sociálnych služieb Spišské Bystré.

21. apríla - Na Slovensku pribudlo v pondelok (20. 4.) jedno úmrtie pacientky s pozitívnym testom na nový koronavírus z DSS Pezinok, ktorá bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 14.

23. apríla - Na Slovensku pribudlo v stredu (22. 4.) jedno úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 15.

24. apríla - Na Slovensku pribudli vo štvrtok (23. 4.) dve úmrtia pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 17.

25. apríla - Na Slovensku pribudlo v sobotu ďalšie úmrtie na ochorenie COVID-19 po tom, ako zomrela klientka z domova sociálnych služieb Dom sv. Martina. Na brífingu to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Slovensko tak evidovalo celkovo 18 úmrtí na nový koronavírus.

28. apríla - Počas pondelka (27. 4.) na Slovensku zomreli dvaja pacienti s pozitívnym testom na nový koronavírus. Celkový počet úmrtí dosiahol 20.

29. apríla - Ochoreniu COVID-19 podľahli v utorok (28. 4.) ďalší dvaja pacienti. Celkovo tak Slovensko evidovalo 22 úmrtí zapríčinených novým koronavírusom.

30. apríla - Slovensko celkovo evidovalo 23 úmrtí zapríčinených novým koronavírusom.

2. mája - Pribudlo jedno úmrtie, doteraz na COVID-19 zomrelo dovedna 24 osôb. Počas piatka (1. 5.) pribudli štyri prípady nákazy a počet nakazených dosiahol 1407.

4. mája - Ochoreniu COVID-19 podľahol v nedeľu (3. 5.) jeden pacient. Celkovo tak Slovensko evidovalo 25 úmrtí zapríčinených novým koronavírusom.

7. mája - Na Slovensku pribudlo v stredu (6. 5.) jedno úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 stúpol na 26.

11. máj – Pribudlo jedno úmrtie, počet stúpol na 27.

15. máj – Pribudlo zatiaľ posledné úmrtie, čím sa počet zvýšil na 28. 

Viac o téme: ObeteúmrtieMartinPezinokDSSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu