Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Matovič v Prahe: Od polnoci sa otvárajú hranice medzi Slovenskom a Českom bez obmedzení!

Premiér Matovič sa stretol s českým premiérom Andrejom Babišom Zobraziť galériu (12)
Premiér Matovič sa stretol s českým premiérom Andrejom Babišom (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič dnes priletel do Prahy na prvú oficiálnu zahraničnú pracovnú cestu. Kvôli pandémii koronavírusu to skôr možné nebolo. Na pražskom letisku ho privítal veľvyslanec SR v Prahe Peter Weiss. Témou rozhovorov s českým premiérom Andrejom Babišom bude epidemiologická situácia v oboch krajinách i rozpočet EÚ. Matoviča prijme aj český prezident Miloš Zeman. 

Z letiska si to slovenský premiér spolu s delegáciou namieril do Kramářovej vily, v rezidencii českého predsedu vlády ho privítal premiér ČR Andrej Babiš. Šéfovia exekutív majú hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci a cezhraničnom režime a takisto o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

Galéria: Premiér Matovič na prvej zahraničnej pracovnej ceste v Prahe

Otvorenie hraníc s ČR „posvätili“ epidemiológovia

Zlomovým bodom pri úvahách o možnom otvorení česko-slovenských hraníc bol názor konzília odborníkov. Matovič to uviedol po rokovaní s Babišom. Jednou z tém stretnutia premiérov bol aj cezhraničný režim. „Hneď ako to v pondelok odobrili odborníci, zavolal som pánovi Babišovi, aby sme sa dohodli na otvorení hraníc,“ uviedol Matovič. „Obe krajiny sú ako siamské dvojčatá, zviazané spoločnou históriou, osobnými i rodinnými vzťahmi. To odlúčenie a reštrikcie na hraniciach sme preto mnohí brali veľmi citlivo. Preto som rád, že zavádzame režim bez obmedzení,“ skonštatoval Matovič.

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Premiéri pripomenuli, že na slovenskej strane ostane kontrolný režim v prípade štátnych príslušníkov tretích krajín. Babiš zdôraznil, že na strane ČR bol o uvoľnenie režimu na hraniciach veľký záujem. Poukázal pritom na to, že Slovensko je pre ČR druhou najvýznamnejšou exportnou krajinou a rovnako druhou najpreferovanejšou turistickou destináciou pre Čechov. „Je preto dôležité, aby sme spoločne podporili cestovný ruch, keďže aj Slováci stále viac cestujú do ČR, čo je, samozrejme, dobre,“ uviedol Babiš.

Budem rád, keď všetko vráti do normálu

Otázka verejnej medzinárodnej autobusovej a vlakovej dopravy je otázkou diskusií, uviedli premiéri. „Budem rád, keď sa to úplne vráti do normálu,“ povedal Babiš. Matovič v tejto súvislosti poukázal na vážnosť hlasu konzília odborníkov. Myslí si však, že ak epidemiológovia odsúhlasili úplné otvorenie hraníc s ČR, mohlo by sa to týkať akejkoľvek formy dopravy. Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa môže otváranie hraníc so susednými krajinami zo strany SR pokračovať. „Možno sa dočkáme podobného kroku na budúci týždeň aj v prípade ďalších krajín, no všetko závisí od priamych rokovaní predstaviteľov štátov,“ povedal Mikas.

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Obaja premiéri vyzdvihli nadštandardné vzťahy oboch krajín, Babiš zhodnotil stredajšie diskusie ako konštruktívne, milé a priateľské. Matovič podľa svojich slov predpokladal, že stretnutie bude formálnejšie. „O to viac som milo prekvapený ľudskosťou a atmosférou na tomto stretnutí,“ skonštatoval. Zároveň oznámil, že najbližšie spoločné rokovanie českej a slovenskej vlády sa uskutoční v lokalite Slovenského raja.

Od polnoci otvárame hranice

Od polnoci sa obnoví neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou a Českou republikou. Premiéri oboch krajín Igor Matovič a Andrej Babiš to potvrdili pred začiatkom ich rokovania. „Od polnoci obnovujeme Československo,“ uviedol symbolicky Matovič. Povedali, že sa na tom dohodli pred dvoma dňami, od tej doby to ale udržiavali ako tajomstvo.

Od zajtra sa otvárajú hranice medzi Českom a Slovenskom, oznámili Matovič s Babišom (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Voľný pohyb ako pred koronakrízou

„Od polnoci zo stredy na štvrtok zavádzame úplne voľný pohyb medzi Slovenskou a Českou republikou,“ povedal šéf slovenského kabinetu. „Od polnoci sa teda už bude možné slobodne pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu,“ potvrdil Babiš. V súčasnosti môžu Česi na Slovensko i Slováci do Česka vycestovať bez potvrdenia o negatívnom teste na COVID-19, ak pobyt nepresiahne 48 hodín. Podrobnosti otvoreného režimu majú premiéri oznámiť po spoločnom rokovaní. 

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Slováci v Česku vítajú otvorenie hraníc

Predstavitelia organizácií Slovákov v Českej republike vítajú, že došlo k otvoreniu hraníc medzi Slovenskom a Českom. Na vytvorenie spoločného česko-slovenského zdravotného priestoru vyzývali už začiatkom mája. Výzvu podpísali predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, riaditeľ Slovenského domu v Prahe a člen Rady vlády ČR pre národnostné menšiny Vladimír Skalský, predsedníčka Slovensko-českého klubu a šéfredaktorka časopisu Slovenské dotyky Naďa Vokušová, predseda Obce Slovákov v ČR Andrej Dan Bárdoš a predseda Združenia Slovákov v Prahe a šéfredaktor časopisu Korene Jaromír Slušný.

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Branislav Bibel)

Predstavitelia Slovákov v zahraničí, predovšetkým v Českej republike, vyzývali štátne orgány SR a ČR na premyslené a opatrné, ale výrazné postupné uvoľňovanie režimu na vzájomných hraniciach. Upozorňovali, že situácia v oboch krajinách v súvislosti s výskytom nového koronavírusu je porovnateľná a obyvatelia oboch krajín tak pre seba navzájom nepredstavujú hrozbu.

Autori vyhlásenia upozorňovali na mimoriadnu previazanosť oboch štátov, množstvo cezhraničných rodinných a osobných vzťahov, akademickú a vedeckú spoluprácu či dochádzanie do nemocnice. Uvoľnenie opatrení podľa nich po umožnení dovoleniek v druhej z krajín pomôže naštartovaniu ekonomiky či pendlerom.

Prebehnú viaceré stretnutia

Súčasťou delegácie sú viacerí ministri vrátane podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej, ministra financií Eduarda Hegera, ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a ministra vnútra Romana Mikulca. Remišová a Mikulec majú počas dňa naplánované aj separátne rokovania s českými partnermi.

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V delegácii je tiež konzílium odborníkov. Člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík informoval, že konzílium sa stretne s Romanom Prymulom, ktorý viedol český ústredný krízový štáb počas nástupu pandémie nového koronavírusu.


Od Sahary po Sibír: 11 tipov, kam sa vybrať v Česku okolo sveta


MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Od júna je vládnym splnomocnencom pre vedu a výskum v zdravotníctve. „Budeme hovoriť o skúsenostiach pri zvládnutí pandémie, no rovnako bude témou pripravenosť oboch krajín na riziko druhej vlny a možná koordinácia aktivít v takomto prípade,“ uviedol Mistrík.

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Slovenského premiéra prijme v rámci programu aj prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu - predseda Senátu Miloš Vystrčil a predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček. Premiér Matovič takisto položí veniec k soche Milana Rastislava Štefánika na pražskom Petříne.

MIMORIADNE Matovič v Prahe:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Viac o téme: Návšteva HraniceIgor MatovičAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu