Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce rozhodnutie súdu! Muži, ktorí sú obžalovaní z vraždy, sa dostali na slobodu

Prepustení na slobodou Zobraziť galériu (5)
Prepustení na slobodou (Zdroj: archív)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Sedemnásť rokov pátrali policajti po vrahoch bossa spišskonovoveského podsvetia Emila Novotného prezývaného Miťo. V januári 2019 v súvislosti s jeho verejnou popravou obvinili a poslali do väzby dvoch mužov - Vladimíra Mulíka a Slavomíra Svitanu. Súd začal pojednávať a vypočul množstvo svedkov. Už sa zdalo, že obaja muži sa spoza mreží tak skoro nedostanú. Teraz je ale všetko inak a muži obžalovaní z vraždy sa zrazu ocitli na slobode. Sudca Okresného súdu Košice I. Andrej Mitterpák, ktorý o ich prepustení rozhodol, ukázal prstom na koronavírus.

Šok pre pozostalých, šok pre Spišskonovovešťanov, šok pre obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti dvoch mužov obžalovaných z vraždy Emila Novotného prezývaného Miťo. Obaja muži, ktorých vinia z mafiánskej popravy z roku 2001, sa totiž zo dňa na deň ocitli na slobode. Rozhodol o tom Okresný súd Košice I. Dôvod, pre ktorý tak rozhodol, mnohých zaskočil.

ROZHOVOR Mafiánsky boss Mikuláš Černák: Koronavírus v base, o Matovičovi aj o premiérovej hnačke

„Okresný súd Košice I vykonal viacero hlavných pojednávaní, na ktorých bolo vypočutých množstvo svedkov, vrátane utajeného svedka, a posledné pojednávanie bolo odročené pre neprítomnosť svedkov, ktorí sa väčšinou ospravedlňovali z dôvodu mimoriadnych opatrení v súvislosti so šírením choroby COVID-19. Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu je vysoká pravdepodobnosť odročovania konaní z rovnakého dôvodu. Súd preto skúmal možnosti rozhodnutia o prepustení obžalovaných z väzby na slobodu za súčasného nahradenia väzobného dôvodu a na hlavnom pojednávaní 8. 4. 2020 v Košiciach rozhodol tak, že väzbu obžalovaných Vladimíra M. a Slavomíra S. prepúšťa oboch obžalovaných ihneď z väzby na slobodu,“ priblížila vo svojom stanovisku dôvod prepustenia obžalovaných hovorkyňa košického súdu Anna Pančurová. Prokurátor sa vzdal práva podať proti uzneseniu sťažnosť, rozhodnutie bolo právoplatné okamžite. A tak koronavírus "dostal" obžalovaných z vraždy na slobodu.

Sledovaní elektronickým náramkom

Rozhodnutiu súdu predchádzal písomný sľub Vladimíra Mulíka a Slavomíra Svitanu a akceptovali aj súdom nariadený dohľad probačným a mediačným úradníkom. Tým sa však obmedzenia oboch obžalovaných z vraždy nekončia. Súdca Andrej Mitterpák svoje rozhodnutie o prepustení na slobodu obhajuje aj tým, že obom obžalovaným zakázal "vzďaľovať sa z miesta obydlia okrem prípadov vymedzených a odsúhlasených probačným a mediačným úradníkom, okrem účasti na úkonoch vykonávaných súdom a v naliehavých prípadoch a na nevyhnutne potrebný čas a len po predchádzajúcom súhlase probačného a mediačného úradníka,“ napísali vo svojom stanovisku zo súdu. Mulíkovi a Svitanovi sudca nariadil nepretržitú kontrolu technickými prostriedkami s použitím zariadenia na určenie ich polohy. Krajský prokurátor s prepustením obžalovaných na slobodu problém nemal.

Muži obžalovaní z vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

„Vzhľadom na to, že u obvinených existuje len dôvod väzby pre obavu z úteku a vzhľadom na stav dokazovania a súčasne vzhľadom na ťažkosti so zabezpečovaním svedkov z dôvodu koronavírusu s postupom súdu súhlasil. V danej veci je potrebné zdôrazniť, že ide o skutok spáchaný pred 19 rokmi a obvinení boli vo väzbe od januára 2019,“ vysvetlila nám hovorkyňa košickej prokuratúry Jarmila Janová dôvody, pre ktoré prokurátor súhlasil s tým, že obžalovaní z vraždy nebudú stíhaní väzobne.

Popravu si poistili ranou istoty

Prípad, ktorý rezonuje košickým súdom a ktorý stále traumatizuje pozostalých po zavraždenom Emilovi Novotnom prezývaného Miťo, sa stal v auguste 2001. Bola noc, keď pristavil tento muž označovaný za bossa spišskonovoveského podsvetia svoj Mercedes pod oknami panelového domu na Jilemnického ulici v Spišskej Novej Vsi. Práve kráčal k domu, kde býval, keď sa sídliskom ozvala streľba. Celkovo päť rán otriaslo oknami ľudí, ktorí si ešte aj dnes spomínajú na krvavú scénu. Jedna z piatich striel ráže 7,65 vystrelených na Novotného bola ranou istoty. Miťa zasiahla priamo do hlavy. Dvaja strelci ušli smerom do záhradkárskej oblasti.

Muži obžalovaní z vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

Zatýkanie po sedemnástich rokoch

Celých sedemnásť rokov sa o možných vrahoch a motíve popravy len šepkalo. Jediná istota, ktorú mali všetci ľudia znalí vtedajších pomerov v Spišskej Novej Vsi, bola tá, že vražda Miťa súvisela s vybavovaním účtov miestneho podsvetia podsvetím. Emil Novotný bol totiž považovaný za miestneho mafiánskeho bossa.

Muži obžalovaní z vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

Zlom v prípad nastal 22. januára 2019, keď si policajné komando ceste medzi Domaňovcami a Klčovom vyčíhalo miestneho podnikateľa Vladimíra Mulíka a o pár hodín neskôr ho obvinili z vraždy Novotného. Neskôr v tejto súvislosti obvinili aj ďalšieho muža - Slavomíra Svitanu.

Peniaze aj láska

Podľa obvinenia to bol práve Vladimír Mulík, ktorý bol hlavným organizátorom vraždy Miťa Novotného. Motívom na verejnú popravu malo byť prevzatie mocenského postavenia v spišskonovoveskom podsvetí.

Muži obžalovaní z vraždy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

Za vraždou však malo byť aj zabránenie spusteniu diskotéky Kotolňa a tiež láska. Konkrétne malo ísťo o ženu, s ktorou sa Novotný v tom čase schádzal a Vladimír Mulík mal vraj o ňu záujem. Vo väzbe krátko po zadržaní Mulíka skončil aj Slavomír Svitana, ktorý mal pri vražde asistovať. Za spoluprácu pri akcii mal sľúbené peniaze aj nehnuteľnosť vo forme bytu.

Viac o téme: MafiaSlobodaPrepustenieObžalovaníKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu