Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Veľké otváranie škôl! Deti prišla podporiť aj prezidentka: Na dvore všetkých poriadne prekvapila

Zuzana Čaputová na návšteve Základnej školy v Lozorne Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová na návšteve Základnej školy v Lozorne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Každoročný sviatok Medzinárodného dňa detí, ktorý si pripomínajú naše ratolesti je tento rok výraznejší ako kedykoľvek predtým. Môže za to aj pandémia koronavírusu, ktorá prinútila všetky slovenské školy uzavrieť svoje brány. Dnes sa to však zmenilo a pri tejto príležitosti sa na to prišli pozrieť aj naši politici. Svojou návštevou dnes poctila Základnú školu v Lozorne sama prezidentka Zuzana Čaputová. Tá sa počas návštevy aj dosť zapotila!

Medzi významnými činiteľmi, ktorí prišli deti privítať na znovuotvorení školy bola aj slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová. Tá sa vybrala na otvorenie Základnej školy v Lozorne. Stretla sa s vedením školy ale aj so žiakmi, no nielen s tými, ktorí fyzicky prišli do školy, ale aj s tými, ktorí zostali doma a učia sa cez počítač. Prezidentka ich pozdravila cez videohovor a odkázala im, že ich podporuje aj v týchto ťažších časoch.

Galéria: Zuzana Čaputová na návšteve ZŠ v Lozorne

Zuzana Čaputová prišla na znovuotvorenie Základnej školy v Lozorne (Zdroj: Topky/Maarty)

Online vyučovanie bolo prínosom

Prezidentka zhodnotila aj priebeh doterajšej výučby, ktorá prebiehala cez počítače a priznala aj to, prečo sa vybrala práve na návštevu Základnej školy v Lozorne. "Vybrala som si túto školu kvôli tomu, že sa tejto škole darí integrovať aj ľudí zo slabších skupín obyvateľstva. Podporili aj vzdelávanie cez internet. Bola som s učiteľmi aj s deťmi, ktoré sú doma. Zdá sa, že skúsenosť z online vyučovania bola obohacujúca, keďže deti stihli prebrať všetko potrebné učivo," povedala prezidentka na brífingu po skončení návštevy.

Brífing prezidentky po návšteve školy v Lozorne (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka sa zúčastnila na online vyučovaní, stretla sa s pedagogickým zborom i žiakmi 1. a 2. ročníka. Ako doplnila, učitelia so žiakmi počas obdobia, keď sa vyučovalo online, stihli so žiakmi prebrať takmer všetko alebo všetko učivo. Prezidentka uviedla, že vďaka tejto situácii sa utužil aj vzťah medzi pedagógmi a deťmi.

KORONAVÍRUS Veľké otváranie škôl!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Samotné deti reflektovali, že tento vzťah je po tejto skúsenosti viac partnerský. Zároveň to malo aj inšpirujúci vplyv pre samotných učiteľov, pretože sa museli veľa vecí naučiť," povedala prezidentka s tým, že zároveň našli aj spôsob, ktorý je možné využívať na vyučovanie pre deti, ktoré by sa v budúcnosti nemohli na vyučovaní zúčastniť, napríklad zo zdravotných dôvodov. "Celá skúsenosť bola pre všetkých náročná, ale vo výsledku priniesla aj mnohé benefity vrátane vzťahu učiteľ – žiak a učiteľ – rodič," dodala prezidentka.

KORONAVÍRUS Veľké otváranie škôl!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

S lopatou v ruke na školskom dvore

Prezidentka Čaputová dokonca asistovala pri výsadbe nového stromu na školskom dvore a prevzala si kytice od najmladších žiakov, ktorí dnes prišli do školy. Pohľad na prezidentku s lopatou v ruke bol skutočne nezvyčajný a vzácny. 

KORONAVÍRUS Veľké otváranie škôl!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Deťom chýbal kolektív

Hlava štátu tiež potvrdila, že väčšine detí škola chýbala, najmä však ich spolužiaci a kolektív. "Zároveň veľa detí je spokojných s domácim vzdelávaním. Ukazujú to aj dnešné čísla. Napríklad na tejto škole možnosť ísť do budovy školy z prvej a druhej triedy využilo okolo 20 percent detí," povedala Čaputová. Zároveň dodala, že domáce vyučovanie viacerým žiakom v konečnom dôsledku "sadlo" a považujú ho za efektívne. Doplnila však, že deti sa tešia na letné prázdniny.

Zuzana Čaputová v Lozorne 2 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: MDDLozornoZákladná školaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu