Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čelíme vážnemu ekonomickému problému: Viskupič dvíha varovný prst! Treba urýchlene konať

Marián Viskupič Zobraziť galériu (2)
Marián Viskupič (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Napriek nízkym číslam infikovaných na COVID 19, naša ekonomika a aj ľudia na Slovensku čelia vážnemu problému. A tým je podľa Štatistického úradu SR najnižšia ekonomická nálada (Indikátor ekonomického sentimentu, trojmesačný kĺzavý priemer) od mája 2009.

Predseda Výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič z Sas dvíha varovný prst a hovorí, že treba urýchlene konať. Má úplne jasno v tom, prečo je to tak a čo je nevyhnutné na obnovu nálad a ekonomiky v krajine robiť. 

Ekonomický pesimizmus pochádza aj z opatrení, ktoré mali byť už zrušené

„Ten pesimizmus ekonomiky pochádza aj z opatrení, ktoré zasahujú hlavne odvetvie služieb a mali byť už dávno zrušené. Práve indikátor dôvery v službách má najvýraznejší pokles,“ tvrdí Viskupič. Pričom poukazuje na stále vyhradené hodiny pre seniorov, či sedenie len dvoch ľudí pri stole v reštauráciách a kaviarňach, alebo prehnané priestorové požiadavky v reštauráciách a obchodoch. Plavárne, posilňovne mali byť podľa neho už otvorené minimálne týždeň za jasných hygienických podmienok. Rovnako nerozumie pretrvávajúcemu nedeľnému zákazu predaja. Ocenil by vzhľadom aj na aktuálny prieskum, keby prišlo k obnove štandardného fungovania.

Čelíme vážnemu ekonomickému problému:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Marián Viskupič je presvedčený, že dôvodom pesimizmu je aj fakt, že politici strašia verejnosť. „Naopak, práve my, politici, musíme vážiť každé slovo a nalievať optimizmus do národa. Zdravotná situácia nám dáva veľa dôvodov pre optimizmus. Ľudia aj firmy potrebujú vedieť, že "bude dobre", že sa oplatí bojovať, vydržať ťažké časy a prežiť. Návrat k štandardnému životu pred koronou, by bol veľmi dobrý signál,“ povedal pre Topky.sk šéf Výboru pre financie a rozpočet z SaS.

Myslí si, že pesimizmus ekonomiky pochádza aj z chýbajúcich zahraničných objednávok. „To je vec, kde nemáme krátkodobo možnosť pomôcť. Tu pomôže zvýšenie konkurencieschopnosti ekonomiky. Na tomto práve ako koalícia pracujeme,“ vyhlásil Viskupič. A preto do pripravovaného lex corona zákona vlieva veľkú nádej. Práve o tom bude SaS na najbližšej koaličnej rade hovoriť so svojimi koaličnými partnermi.

Viac o téme: EkonomikaOpatreniaKoronavírusMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu