Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OĽaNO plánuje veľké rošády v štátnej správe: Chcú dosadiť svojich ľudí, varovanie odborníčky

OĽaNO chce vyberať posty prednostov samo Zobraziť galériu (6)
OĽaNO chce vyberať posty prednostov samo (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nie je to tak dávno, čo ešte predtým opozičné OĽaNO kritizovalo ešte vtedy vládny Smer-SD za to, že si obsadzuje posty na úradoch podľa straníckej knižky. Karta sa dnes obrátila a po tom, ako matovičovci voľby vyhrali sa chystajú k totožným praktikám. Ich skorú radosť však v zárodku stopol nesúhlas koaličných strán. Obyčajní ľudia sa však odvolávajú na dohodu. Tieto kroky kritizuje aj vedkyňa a vysokoškolská pedagogička Emília Sičáková-Beblavá.

O týchto novinkách píše denník SME. Vládne OĽaNO chce podľa nich obsadiť všetkých 72 okresných úradov s tým, že prednostov bude vyberať samo. V kontexte s tým, čo tvrdili počas minulého volebného obdobia to možno chápať ako veľký paradox, keďže boli kritikom tejto myšlienky. Predseda poslaneckého klubu matovičovcov Michal Šipoš tieto informácie potvrdil slovami "Taká je ambícia,". Výmena sa tak bude týkať nominantov predchádzajúcej vlády pod záštitou Smeru, SNS, Siete a Mostu-Híd.

PVV len ako zdrap papiera

Pedagogička a uznávaná vedkyňa Emília Sičáková-Beblavá zas v rozhovore pre Trend povedala, že tieto praktiky vyvolávajú viaceré otázky. "Na jednej strane máme verejne dostupné programové vyhlásenie vlády, kde sa deklaruje záujem o profesionalizáciu štátnej správy a transparentné výberové konania. Na druhej strane uvoľňovanie zákonných pravidiel pre ľahšie výmeny v štátnej správe a už aj príklady straníckych nominácií, ktoré vytvárajú otázniky, či dané programové vyhlásenie nie je v tejto oblasti len zdrapom papiera, ktorý netreba brať vážne," povedala Beblavá.

Emília Sičáková-Beblavá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Nemusí to byť také jednoduché

Klub OĽaNO však po tom, ako táto myšlienka začala byť skloňovaná verejne, narazil na odpor koaličných partnerov. Medzi prvými, kto je proti, je strana Za ľudí. "Nebol dohodnutý ani v koaličnej rade, ani nikde," povedala na ambície vládneho OĽaNO vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová zo Za ľudí. Odmietla aj možnosť, aby všetky posty obsadilo OĽaNO a tieto veci chce prediskutovať na najbližšej koaličnej rade.

OĽaNO plánuje veľké rošády
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ku kritike sa pridal aj stranícky kolega Remišovej Juraj Šeliga, ktorý je podpredsedom parlamentu. "Nerozumiem tomu, prečo sa tu ide takto deliť štát," pýta sa Šeliga. O straníckych komisiách OĽaNO, ktorá majú na výber dohliadať pritom ani nevedel.

Proti je aj ďalší koaličný partner, a síce SaS. Liberáli cez svoju hovorkyňu Katarínu Svrčekovú odkázali, že k prednostom za koaličné strany sa ešte len stretnú. OĽaNO však podľa SME už hľadanie budúcich úradníkov naplno rozbehlo.

OĽaNO plánuje veľké rošády
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O straníckych komisiách nemala vedomosť ani Anna Zemanová zo SaS, no tá je k vládnemu OĽaNO benevolentnejšia. "Okresné úrady patria pod pána ministra Mikulca a za sto percent nominácií berie zodpovednosť OĽaNO," povedala poslankyňa.

Smer chce verejné vypočutie

Poslanec Matúš Šutaj Eštok (Smer-SD) spolu so straníckymi kolegami vyzval premiéra Igora Matoviča a jeho hnutie OĽaNO, aby na miesta odvolaných prednostov obvodných úradov urobili verejné vypočutie. Poslanec na štvrtkovej tlačovej konferencii upozornil na to, že OĽaNO chce vymeniť všetkých 72 prednostov obvodných úradov "na základe netransparentných a neprofesionálnych výberových kritérií".

OĽaNO plánuje veľké rošády
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šutaj Eštok spochybnil predvolebné sľuby Matoviča o tom, že jeho hnutie bude dbať na transparentné, odborné a profesionálne nominácie v štátnej správe. Dnes podľa poslanca robí vláda opak. "Namiesto odbornosti a profesionality budú nominovaní na miesta prednostov v celej regionálnej štátnej správe vyslovene politickí nominanti, ktorí prejdú politickým procesom, ktorý bude organizovať OĽaNO," uviedol s tým, že tak dôjde k zásadnému odprofesionalizovaniu štátnej správy a politizácii.

Poslanci preto vyzývajú premiéra, ale aj hnutie OĽaNO, aby urobili verejné vypočutie na miesta prednostov obvodných úradov. "Aby tak zabezpečili transparentný a profesionálny výber, o ktorom hovoril premiér, keď upokojoval všetkých úradníkov, aby sa nebáli o svoje pozície," dodal Šutaj Eštok.

Víťaz volieb argumentuje dohodou

Vládne OĽaNO očividne nemá voči tejto myšlienke ani len základné výčitky a odvoláva sa na koaličnú dohodu strán. V nej sa píše, že za každý rezort si zodpovedá konkrétna strana, ktorá daného ministra nominovala, a keďže post ministra vnútra, pod ktoré okresné úrady spadajú, obsadilo OĽaNO cez nominanta Romana Mikulca, chce si tieto posty vybrať samo. Hľadanie týchto ľudí pritom už vôbec nie je v počiatočnej fáze a v takej Bratislave, Malackách, Pezinku či Senci má už prebiehať druhé kolo výberu prednostov.

OĽaNO plánuje veľké rošády
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda klubu Šipoš navyše tvrdí, že zoznam víťazov výberových konaní chcú zverejniť už do dvoch-troch týždňov. "Ide nám aj o to, aby bol ten človek čestný, aj o boj s korupciou," pokračuje Šipoš. Výber však pritom nie je taký jednoduchý, ako sa zdá. Prihlásiť sa nemôže ktokoľvek, komisia sa stretáva iba s kandidátmi, ktorých si vytypujú poslanci. "Povedali sme si, že čiaru, ktorá delí politické nominácie a profesionálov v štátnej správe, urobíme pod postom prednostu," dodáva Šipoš.

Viac o téme: PostyPrednostoviaOĽaNOObsadzovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu