Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Na Štrkovec sa po tragédii vrátila labutia rodinka! Rázny krok pre beštiálne správanie ľudí

Labutiu dvojicu poslušne sprevádzajú štyri mláďatá. Zobraziť galériu (5)
Labutiu dvojicu poslušne sprevádzajú štyri mláďatá. (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

BRATISLAVA - Štrkovecké jazero a labute patria neodmysliteľne k sebe. Krásne miesto, ku ktorému denne smerujú desiatky Bratislavčanov, však minulý rok o svoju pýchu prišlo. Smrť mamičky labute, pod ktorú sa podpísala nezodpovednosť ľudí, odštartovala lavínu ďalších smutných udalostí. Príroda sa ale pozviechala. A rázny krok môže viesť k tomu, aby sa smutný scenár už nikdy neopakoval.

Na hladine Štrkoveckého jazera môžete už niekoľko týždňov sledovať nový labutí pár, ku ktorému nie tak dávno pribudli aj ich ratolesti. Štvorica mláďat zatiaľ poslušne cupitá či pláva za svojimi rodičmi. A oni ich nespustia z očí.

FOTO Na Štrkovec sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

Ďalšia tragédia na Štrkovci: FOTO Jazero prišlo o svoju pýchu, môže za to nezodpovednosť ľudí

Smutný príbeh minulého leta

Radosť je o to väčšia, že minulý rok došlo práve na spomínanom jazere k veľmi smutnému príbehu. Mama labuť zahynula po tom, ako sa išla napásť trávy pri jazere. Zjedla však aj kus plastu, ktorý tam nechali ľudia a udusila sa. Nasledovalo ju jedno z mláďat, ktoré roztrhala divá zver. 

Ďalšie mláďa zahynulo tiež pre nezodpovednosť ľudí. Odborníci aj mestská časť Ružinov síce upozorňovali verejnosť, že operencov by nemali prikrmovať pečivom, no mnohí si nedali povedať.

Ráno na jazere: Dobrovoľníci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook-Štrkovecké jazero)

Práve rozkladajúce sa pečivo vo vode sa malo podpísať pod úhyn spomínanej mladej labute. Zvyšné vtáky potom odchytili, aby testy preukázali, či sú v poriadku. A teraz? Nuž, je na nás všetkých, aby sme pýchu známeho jazera ochránili a tragický príbeh sa nezopakoval. 

Starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren však informoval aj o jednom kroku navyše, ktorý má k tomuto cieľu dopomôcť. "Oddnes bude na pokoj a poriadok na Štrkoveckom jazere dozerať strážnik mestskej časti," uviedol ešte uplynulý piatok. Dôvodom sú práve desiatky ľudí, ktorí napriek všetkému kŕmia kačky a labute pečivom, prípadne na brehu jazera venčia svojich štvornohých miláčikov. Nájdu sa dokonca aj takí, ktorí do malinkých mláďat hádžu kamene!

FOTO Na Štrkovec sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

"Po minulom roku, keď hlavne kvôli ľuďom uhynula celá labutia rodina, okrem tata labutiaka, si tato našiel novú partnerku. Z desiatich vajíčok sa im vyliahli štyri malé. A naozaj nechceme pripustiť, aby sa vlaňajší scenár zopakoval," okomentoval Chren.

Po upozornení môže prísť na rad pokuta

Ako ďalej predostrel starosta, strážnik každého porušovateľa pravidiel slušne upozorní, a ak ho neuposlúchne, tak okamžite privolá mestskú políciu, ktorá nespratníkom môže udeliť pokutu.

"Po obvode jazera sa bude pohybovať aj na elektrickej kolobežke, aby ho zvládol monitorovať celé. V pondelok pribudnú aj nové tabuľky, niektoré milé, niektoré aj “drsnejšie” - aby sa už nikto nemohol vyhovárať, že o zákaze kŕmenia či o zákaze pohybu psov po brehoch jazera nevedel," dodal Chren s tým, že zákazy už platia dlhých 30 rokov.

FOTO Na Štrkovec sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova)

Chren tiež odkázal, že labuťami sa môžete pokojne pokochať. No je potrebné ich nechať na pokoji a nekŕmiť ich. "Potrebujú teraz, keď rastú, prirodzenú stravu a najmä trávu, inak sa im nevyvinú kosti a krídla. Najmä pečivo ich zasýti, ale nedodá im žiadne živiny a ohrozí ich na živote," vysvetlil na záver starosta.

Viac o téme: JazeroLabuteŠtrkovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu