Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá ostávajú zavreté: Niektoré opatrenia sa však menia

Igor Matovič Zobraziť galériu (16)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na úrade vlády dnes od desiatej opäť prebiehalo rokovanie s konzíliom odborníkov a epidemiológov. Okrem iného by sa mala riešiť aj otázka ďalšieho možného uvoľňovania opatrení, ktoré by sa mohlo týkať otvárania fitnescentier. Tie ostanú uzavreté do 3. júna. Premiér však spolu s odborníkmi oznámil uvoľňovanie niektorých ďalších opatrení.


Prvé rokovanie tripartity na vláde: Ďalšie opatrenia! KORONAVÍRUS má byť chorobou z povolania


NAŽIVO Odborníci budú spolu s premiérom informovať o rozhodnutí ohľadom fitnescentier a o eKaranténe

Galéria: Premiér sa stretol s majiteľmi fitnescentier i s konzíliom odborníkov

17:04 „Ak pôjdeme takýmto tempom, do zajtra obeda sa nám vyrovná počet ľudí v štátnej a domácej karanténe. Ak to tak pôjde ďalej, do konca týždňa by sme nemuseli mať nikoho v štátnej karanténe,“ uviedol Matovič. 

16:58 „Doteraz prešlo do domácej karantény 1 302 ľudí,“ povedal Matovič. Z karanténnych centier bolo prepustených 740 repatriantov, uviedol Ján Bučkuliak s tým, že ešte stále sú ľudia, ktorí majú s aplikáciu problémy. Ide najmä o problémy užívateľského charakteru. „96 percent ľudí, ktorí chceli smart eKaranténu využiť, ju aj využili, len 4 percentá ju nemohli využiť a museli ísť do štátnej karantény,“ dodal. 

16:56 Nasleduje téme eKarantény. 

16:55 Otázka wellnesov v hoteloch sa bude riešiť na konzíliu odborníkov budúci pondelok spolu s ďalšími témami. 

16:46 Od stredy 3. júna budú otvorené aj plavárne. 

16:43 V lete podľa premiéra zrejme bude možné cestovať aj do zahraničia. „Ale veľmi opatrne,“ povedal Matovič s tým, že viac ohlási o týždeň. Premiér sa odporúča pozerať po krajinách ako je Chorvátsko, kde je situácia bezpečnejšia. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:42 Nákazu sme si doniesli z 52 krajín sveta, uviedla Avdičová. 

16:34 Od 3. júna nastane odvážnejšia zmena, než konzílium odhadovalo. „Od budúcej stredy budú otvorené všetky vnútorné športoviská. Budú dve možnosti 15 m2 alebo dvojmetrový odstup. Bude to bez rúška,“ povedal Matovič. Bude sa viesť evidencia cvičiteľov pre ÚVZ SR, aby v prípade nákazy dokázali identifikovať, s kým boli tí ľudia v styku. Fitnescentrá budú môcť slobodne prevádzkovať svoje zariadenia, budú môcť mať aj šatne. 

16:29 Opatrenia, ktoré sa menia od stredy. Fitnescentrá ostávajú zavreté.

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:28 Dnes to nebude piata fáza, povedal Matovič. „Konzílium sa rozhodlo ísť podľa vychodeného chodníčka,“ uviedol s tým, že ide o aktualizáciu opatrení, ktoré budú platiť od stredy. 

16:27 „Máme plno rôznych indoorových športov, ktoré nemôžu byť preferované oproti fitnescentrám, alebo nepreferované. Čiže to musíme otvoriť naraz,“ povedal Jarčuška s tým, že sa stále nedá vylúčiť, že tu máme stovky nakazených. Najviac nakazených bolo medzi mladými. 

16:24 „Rozhodli sme sa tak, že otvoríme fitnescentrá trošku neskôr ako v Českej republike, ale možno podmienky otvorenia budú priaznivejšie ako v Česku,“ uviedol Jarčuška s tým, že nechcú, aby sa cvičilo v rúškach, ale aby podmienky boli priaznive. Chcú, aby si majitelia stihli pripraviť všetko tak, aby to bolo pre klientov priaznivé. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:23 „Je to prianie predovšetkým mladých a aktívnych ľudí. Fitnescentrá sú prospešné, lebo mladý a zdravý človek lepšie prekonáva ochorenie,“ povedal infektológ Jarčuška na margo otvárania fitnescentier. 

16:20 „Buďme naďalej opatrní a disciplinovaní a to, čo máme povolené si užívajme, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu,“ dodala Audičová. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:19 Na Slovensku máme ešte 181 pozitívnych prípadov, ktoré teoreticky predstavujú šírenie nákazy. „Sú to ľudia kontrolovaní v karanténe a nepohybujú sa medzi bežnou populáciou alebo sú to ľudia, ktorí sa liečia. Nepredstavujú tak riziko pre obyvateľov,“ uviedla. 

16:18 Za posledné týždne sme zaznamenali výrazný pokles. „To naznačuje, že epidemiologická situácia je veľmi priaznivá,“ uviedla epidemiologička Mária Audičová po zasadnutí konzília.

16:17 O malú chvíľu bude premiér informovať o rozhodnutí odborníkov. 

13:35 Pozrite si celý záznam tlačovky premiéra po stretnutí s majiteľmi fitnescentier.

KORONAVÍRUS Premiér sa stretol s majiteľmi fitnescentier, čaká sa na rozhodnutie odborníkov (Zdroj: Topky/Maarty)

13:30 Matovič uviedol, že by možno mohli zaviesť pouážky pre zákazníkov fitnescentier, aby ich motivovali. „Skúsme vymyslieť mechanizmus, že keď budú fitká zavreté dlhšie, tak skúsme vybaviť poukazy pre ľudí, aby objavili čaro týchto športov,“ povedal premiér. Zatiaľ je to len jeho myšlienka. „Samozrejme, musí mi to prejsť v koalícii,“ uviedol. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:26 „Možno tí ľudia rozhodnú, že fitká budú otvorené od stredy. Pôvodný plán bol, že sa fitká otvoria 3. júna,“ povedal Matovič.

13:23 Problémy boli aj s nájmami. „O čerpaní pomoci zo súčasných schém sa budeme baviť samostatne. Zaujímajú nás podnety z ich strany, ak by to malo niekde viaznuť,“ povedal premiér a zopakoval, že obe strany budú rešpektovať rozhodnutie konzília odborníkov. 

13:20 Zatiaľ je to podľa majiteľov fitnescentier v teoretickej rovine. Hľadajú sa prieniky, doteraz sa  nenašli ani v jednej skupine z opatrení, ktoré vydala vláda. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:19 Mozoláni uviedol, že dúfa, že spoločne nájdu cestu, ako budú môcť byť fitnescentrá a vnútorné športoviská otvorené za prísnych hygienických opatrení. 

13:18 Majitelia zdôraznili, že šlo o apolitickú akciu. „Z našej strany bolo predostrené, ako fitká fungujú v štandardnom režime. Konzílium má názor, ktorý bolo potrebné upraviť, aby vedeli, ako sa v nich ľudia pohybujú,“ uviedol Mozoláni s tým, že premiérovi chceli predostrieť možnosti, aby sa mohli fotnescentrá čo najskôr otvoriť. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:17 Kiseľ uviedol, že našli spôsob, ako komunitovať. „Síce prostredníctvom sociálnych sietí, ale prišli sme na spôsob, ako dôjsť k výsledkom. Ďakujeme za pozvanie, aj keď to nebola povinnosť premiéra,“ povedal. 

13:16 „Spoločené rozhodnutie je také, že budeme rešpektovať rozhodnutie konzília odborníkov,“ povedal s tým, že konzílium by malo rozhodnúť okolo tretej. Matovič im zároveň posunul všetky informácie zo stretnutia. 

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:15 Premiér povdal, že z oboch strán zazneli rozumné argumenty. „Nikto nechce úmyselne ubližovať fintescentrám alebo iným zariadeniam, kde sa prevádzkuje nejaký vnútorný šport,“ uviedol premiér. 

13:13 „Silní chlapci ukázali, že majú srdce pre Slovensko,“ uviedol Matovič na úvod. 

12:30 O jednej bude mať premiér tlačovku po stretnutí s majiteľmi fitnescentier. Na stretnutí budú za majiteľov fitnescentier prítomní Pavol Kiseľ, Ľuboš Žitník, Andrej Mozoláni a Erik Jurčo. 

Premiér sa stretol s
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

12:05 Premiér avizoval, že sa na zasadnutí konzília odborníkov bude riešiť okrem iných tém aj možné otvorenie fitnescentier a ostatných vnútorných športovísk.

12:00 Na úrade vlády dnes od desiatej zasadalo konzílium odborníkom a epidemiológov.

KORONAVÍRUS Odborníci rozhodli! Fitnescentrá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Matovič sa stretol s majiteľmi fitnescentier 

Majitelia fitnescentier sa rozhodli štrajkovať. Na pondelok 25. mája ráno of 6:30 ráno chceli zablokovať vstup do hlavného mesta, nakoniec ho iba spomalili. Dôvodom je podľa Pavla Kiseľa z Únie fitnescentier Slovenska ignorovanie súčasnej situácie 2300 prevádzok na Slovensku, ktoré vytvárajú takmer 20-tisíc pracovných príležitostí. Štrajkujúci žiadajú okamžité uvoľnenie ich podnikania a otvorenie fitnescentier.

Premiér sa stretol s
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Premiér ich následne pozval na stretnutie na úrad vlády, ak o to majú záujem. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako sa rozhodli neprotestovať na diaľnici pri vstupe do Bratislavy. „Som veľmi rád, že si organizátori blokovania diaľnice dali povedať a rozhodli sa pôvodný plán nakoniec neuskutočniť a svoj protest zrealizovali len spomalenou jazdou,“ povedal premiér. Zároveň sa poďakoval za to, že majitelia fitnescentier odmietli „politizáciu čisto hygienickej otázky“. Majitelia fitnescentier naďalej žiadajú okamžité uvoľnenie ich podnikania a otvorenie fitnescentier.

Viac o téme: úrad vládyFitnescentrumIgor MatovičEpidemiológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu