Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská matka (22) odložila novorodeniatko do inkubátora: FOTO Svoj čin oľutovala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE, TREBIŠOV – Mladá matka z východného Slovenska chce späť svojho novonarodeného syna, ktorého pred pár dňami odložila do inkubátora. Z právneho hľadiska už ale dieťa patrí pod starostlivosť štátu.

Portál KOŠICE:DNES 22. mája zverejnil informáciu, že Neonatologické oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach prijalo v hniezde záchrany dieťa. Následne sa do košického hniezda záchrany ozvala údajne jeho matka. Svojho syna, ktorého volá Dominik, chce späť.

Čítajte aj: Matka zverejnila srdcervúcu FOTO s mŕtvym bábätkom: V nemocnici ignorovali jej obavy

„Som myslela, že bude mi lepšie, že sa s tým zmierim, ale nie je to tak, je mi stále horšie a horšie, myslím naňho stále, vkuse, už doma ani spať vôbec neviem, no proste je mi ťažko za ním. Chcem ho získať naspäť, to sa nedá,“ povedala televízii Joj údajná 22-ročná matka bábätka z okresu Trebišov. Podľa jej slov novorodenca nakŕmila, obliekla a keďže v trebišovskej nemocnici hniezdo záchrany nemajú, autobusom ho doviezla až do košickej nemocnice.

Žena má dvoch chlapcov vo veku 1 a 2 roky a myslela si, že o tretieho sa už postarať nedokáže. „Možno by som to nezvládla, možno by išiel do dobrej rodiny, možno nie, možno by bolo horšie. Neviem.“

Matka odložila dieťa do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Vzdaním sa dieťaťa rodičia stratili možnosť získať ho späť cez nemocnicu. Z právneho hľadiska patrí pod starostlivosť štátu. „Matka si už pre toto dieťatko späť nemôže prísť, my jej ho už vydať nemôžeme, všetko to musí riešiť cez úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,“ vysvetlila primárka neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková.

„Ak sa matka chce k odloženému dieťaťu vrátiť, musí v prvom rade predložiť dôkazy o svojom materstve, následne súd po zvážení dôkazov a zhodnotení psychického a sociálneho hľadiska rozhodne, či je matka spôsobila sa o dieťa postarať,“ informovala hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Údajná matka dieťaťa sľúbila, že začiatkom týždňa navštívi trebišovský Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac o téme: KošiceNemocnicaMatkaDieťaTrebišovInkubátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu