Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS O školách sa rozhodne už v pondelok: Učitelia sa tešia na návrat, hovorí Gröhling

Minister školstva SR Branislav Gröhling Zobraziť galériu (3)
Minister školstva SR Branislav Gröhling (Zdroj: SITA/AP/Branislav Bibel)

KOŠICE - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling počas piatkovej návštevy základných a stredných škôl v piatok v Košiciach pokračoval v diskusiách o potenciálnom otváraní škôl v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Potvrdil, že rozhodnutie v tomto smere by malo padnúť v pondelok 18. mája.

Do škôl by sa mali vrátiť najprv deti v materských školách (MŠ) a žiaci prvého stupňa základných škôl spolu s piatakmi. "Musím povedať, že bolo aj nadšenie z tej druhej strany, čiže učitelia sa veľmi tešia, že pôjdu už do škôl, ja to podporujem a verím, že spoločne to zvládneme," uviedol minister pre novinárov.

KORONAVÍRUS V najbližších dňoch sa rozhodne, či sa vrátime, alebo nevrátime do škôl, uviedol Gröhling (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vo všetko bude jasno v pondelok

Aké bude pondelkové rozhodnutie, však minister nechcel predpovedať. „Naozaj až po stretnutí s epidemiológmi budeme vedieť nejaký dátum, od ktorého sa to bude odvíjať,“ povedal. Zopakoval, že od rozhodnutia je potrebný týždeň až dva na prípravu otvorenia škôl. „Všetky metodické a iné pokyny sa u nás už spracúvajú, ale potrebujeme ich následne potom posunúť zriaďovateľom, aby aj oni na základe tých pokynov mohli zvážiť, či pôjdu do otvorenia škôl a za akých podmienok," dodal Gröhling.

Branislav Gröhling na návšteve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou. Košický primátor Jaroslav Polaček ocenil prístup a komunikáciu ministerstva školstva s mestom ako zriaďovateľom. Uviedol, že podľa interného prieskumu magistrátu dve tretiny rodičov sú pripravené na to, aby deti opäť pustili do škôl.

Branislav Gröhling na návšteve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka označil za múdre otvárať školy len čiastočne. Ocenil tiež ponechanie vzdelávania na diaľku pri stredoškolákoch, dištančná forma sa podľa neho na stredných školách v kraji úspešne odskúšala. Gröhling zavítal na košické základné školy Bernolákova a Hroncova, na Gymnázium Park mládeže a Strednú priemyselnú školu (SPŠ) elektrotechnickú. V programe mal aj stretnutia s rektormi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

Viac o téme: ŠkolyUčiteliaSlovenskoKoronavírusMinisterstvo školstvaBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu