Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Veľkonočná panika! Deň pred spustením opatrení ušli z Bratislavy tisíce ľudí, šokujúce čísla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prísne veľkonočné opatrenia súvisiace s bojom proti šíreniu koronavírusu skomplikovali mnohým Slovákom sviatočné plány. Ako to už býva, pokynom vlády Slovenskej republiky sa preto mnohí z nich doslova vzbúrili. No a so vzburou nastal bratislavský exodus. Z mesta, ktoré premiér Igor Matovič označuje ako ohnisko nákazy vyštartovalo deň pred vyhlásením zákazu pohybu tisíce ľudí. Topky.sk získali z Národnej diaľničnej spoločnosti šokujúce čísla.

V stredu 8. apríla 2020 sa na cestách celého Slovenska diali veci, ktoré vyvolávali obrovskú búrku nevôle. Každé auto, ktoré prechádzalo z jedného okresu do druhého, bolo podrobené kontrole. Vojensko-policajné hliadky totiž dostali od vlády Slovenskej republiky pokyn zisťovať dôvod, pre ktorý sa vodič a posádka každého auta presúva mimo hraníc okresu.

Mala to byť ochrana pred šírením vírusu, zmenila sa na časovanú bombu: V karanténnych táboroch číha nákaza

Na cestách od skorého rána vznikali kilometrové kolóny s nervóznymi vodičmi. Kritikou na slovenskú vládu nešetrili bežní ľudia, ktorí cestovali za prácou či k lekárovi, ale ani opoziční, či koaliční politici. Obmedzenie pohybu ľudí od 8. do 13. apríla, vyhlásené slovenskou vládou, nenašlo medzi Slovákmi práve pochopenie. Vláda spolu s hlavným hygienikom pristúpila k tomuto opatreniu z obavy pred veľkonočnými návštevami, ktoré sú na Slovensku spojené dlhoročnou kresťanskou tradíciou.

Veľkonočný pondelok v Trenčianskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Práve návštevy počas sviatkov by podľa odborníkov mohli spustiť nekontrolované šírenie koronavírusu. V prípade, že by premiestňovanie nespĺňalo jeden z dôvodov, pre ktorý je povolené sa premiestňovať, hrozí občanom Slovenska pokuta vo výške 1659 eur. Lenže ani riziko nákazy, ľudí chtivých cestovať, od plánov neodradilo.

Mesto označené premiérom Igorom Matovičom, ako ohnisko nákazy, zažilo po ohlásení zákazu pohybu doslova exodus. Po zavedení opatrení proti šíreniu vírusu COVID-19 na výjazde z Bratislavy smerom na Stupavu, Malacky a Českú republiku zaznamenali v Národnej diaľničnej spoločnosti od 16.3.2020, teda od zavedenia prvých opatrení v priemere 51-percentné zníženie intenzity dopravy oproti podobnému obdobiu v roku 2019.

Na cestách bolo viac áut

Deň pred vyhlásením toľko kritizovaných opatrení na obmedzenie pohybu súvisiacich s veľkonočnými sviatkami sa na diaľnici začali diať veci. „Dňa 7.4.2020 sme evidovali zníženie dopravy oproti rovnakému obdobiu 2019 o 37%. Oproti predchádzajúcim týždňom doprava ale tento deň narástla o 14 %. To predstavuje približne 4000 vozidiel počas dňa,“ informovala Topky.sk hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. V opačnom smere, na výjazde z Bratislavy na Senec, Trnavu a Slovensko sa intenzita dopravy zvýšila ešte radikálnejšie.

„Po zavedení opatrení od 16.3.2020 sme zaznamenali v priemere 50-percentné zníženie intenzity dopravy oproti podobnému obdobiu v roku 2019. Dňa 7.4.2020 sme evidovali zníženie dopravy oproti rovnakému obdobiu 2019 o 13%, čo ale znamená, že doprava 7. apríla aj v tomto smere narástla oproti predchádzajúcim týždňom, a to o 37%, čo prestavuje približne 13 000 vozidiel počas dňa,“ uzavrela štatistiku intenzity dopravy na diaľničných výjazdoch z Bratislavy Michalová.

Deň pred vyhlásením sprísnených opatrení na obmedzenie pohybu teda hlavné mesto a ohnisko nákazy v jednom, opustilo o približne 17-tisíc áut viac, oproti priemeru intenzity dopravy za posledné tri týždne. Či prijaté opatrenia, ktoré skomplikovali život hlavne pracujúcim ľuďom, splnili žiadaný účel, je po týchto číslach na zamyslenie. ​

Viac o téme: AutáOpatreniaKolónyZákaz vychádzaniaBratislavaVeľká nocKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu