Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Matovič na Pellegriniho hádže problém s osadami: Nie som fackovací panák, vyhlásil expremiér

Prestrelka Igora Matoviča a Petra Pellegriniho je viac ako intenzívna. Zobraziť galériu (4)
Prestrelka Igora Matoviča a Petra Pellegriniho je viac ako intenzívna. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/Kancelária podpredsedu NR SR)

BRATISLAVA - Povestné politické prekáračky tu boli ešte pred krízou koronavírusu. Teraz, keď sa svet s touto veľkou zdravotnou hrozbou stýka, by spoločnosť očakávala, že budú v menšej miere. Napätie totiž neobchádza ani vládnu koalíciu a opozíciu. Po včerajšej tlačovej konferencii premiéra Igora Matoviča, kde sa pustil aj do krokov vlády Petra Pellegriniho, situácia hustne.

Matovič totiž ešte včera počas tlačovky obvinil predchádzajúcu Pellegriniho vládu za vysoký nárast ochorení v rómskych osadách. "Peter Pollák, náš splnomocnenec pre rómske komunity, pred približne desiatimi dňami prišiel s tým, že očakáva obrovský problém v osadách, lebo Peter Pellegrini povedal, že keď príde niekto individuálne na hranice, tak ho nemusíme dať do štátnej karantény," komentoval Matovič, pričom poukázal na to, že takíto ľudia išli do 14-dňovej domácej karantény.

KORONAVÍRUS Matovič na Pellegriniho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzitým však podľa jeho slov mohli nakaziť ďalších ľudí. Keď sa to terajšia vláda dozvedela, ihneď to podľa slov premiéra zastavila a presmerovala aj ľudí prichádzajúcich individuálnou dopravou do štátnej karantény.

VIDEO Včerajšia reakcia Pellegriniho a Sakovej

Karanténa mala byť podľa Pellegriniho už dávno

Povinnú štátnu karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich zo zahraničia mohla súčasná vláda zaviesť už skôr a nie len pred dvoma dňami. Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) tak v stredu reagoval na slová premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý ho obvinil za rýchle šírenie nákazy novým koronavírusom v rómskych osadách. Obyvatelia osád totiž podľa Matoviča boli v domácej karanténe a mohli nakaziť ďalších ľudí.

KORONAVÍRUS Matovič na Pellegriniho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kancelária podpredsedu NR SR)

Veštec Matovič

"Ak toto náš pán predvídavý premiér už dávno predvídal, prečo trvalo permanentnému i ústrednému krízovému štábu aj vláde, že zavedenie povinnej karantény aj pre tých, ktorí prídu sami autom, začalo platiť až tento pondelok? Na také rozhodnutie netreba vedu a výskum. Možno keby sme my boli pokračovali vo vládnutí, tak by sme ho boli prijali o niekoľko dní po tom, ako sme rozhodli o skupinovej povinnej štátnej karanténe," povedal Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii. Dodal tiež, že nie je jeho štýlom v takomto období robiť politické tlačové konferencie, ale nemal na výber.

KORONAVÍRUS Matovič na Pellegriniho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kancelária podpredsedu NR SR)

Nech si zo mňa nerobí fackovacieho panáka, odkázal

"Ten človek jednoducho nezvláda situáciu. Potrebuje mať nejakú obeť, všetci sú zlí. Zo mňa si nebude robiť fackovacieho panáka, nech si neberie moje priezvisko do úst. Ja som robil najlepšie, ako som vedel," dodal.

Povinná štátna karanténa pre všetkých obyvateľov vracajúcich sa zo zahraničia platí od pondelka (6. 4.). Poslankyňa parlamentu a exministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na tlačovej konferencii pripomenula, že prvé návraty Rómov na územie Slovenska boli evidované 18. marca. Ich počet potom podľa nej kulminoval až okolo 27. marca, teda v čase, keď už vládol súčasný kabinet.

Ak to tak necítil, mal počkať, aby sme ešte dovládli pár týždňov

Expremiér podotkol, že od 21. marca riadi túto krajinu Matovič. Ak sa na túto úlohu necítil, mohol podľa jeho slov nechať vládnuť Pellegriniho kabinet dlhšie. Pellegrini si myslí, že v takom prípade by jeho vláda prijala ďalšie opatrenia s chladnou hlavou. "Ak sa na to necítil, nemusel hneď prevziať kormidlo, mohol nás nechať dokončiť si svoju robotu," povedal.

Premiér si má podľa Pellegriniho stáť za svojimi krokmi a rozhodnutiami, a hlavne za ľuďmi, ktorých má v tíme a ktorí jeho príkazy a návrhy musia rešpektovať. "Žiaľ, ten, kto nepochopil, že štát potrebuje v týchto dňoch pokoj a rozvahu, je pán premiér Matovič," dodal. Pellegrini sa tiež opätovne zastal všetkých policajtov a vojakov, ktorí počas stredy podľa neho len vykonávali príkazy vyplývajúce z vládnych nariadení. Matovič podľa Pellegriniho nemôže hádzať svoju zodpovednosť na policajné zložky.

Premiér v stredu poukázal na to, že veľa prípadov ochorenia sa objavilo práve v rómskych osadách, kam sa vrátili ľudia zo zahraničia, najmä z anglického Sheffieldu či z rakúskeho Tirolska. Má ísť o 31 prípadov z osád. Matovič sa nazdáva, že za vysoký počet zistených prípadov nového koronavírusu môže expremiér. Pellegrini podľa Matoviča povedal, že keď príde niekto individuálne za hranice, tak nie je potrebné ho dať do štátnej karantény. Terajšia vláda to podľa slov premiéra ihneď zastavila a presmerovala aj ľudí prichádzajúcich individuálnou dopravou do štátnej karantény.

Predtucha je realitou a oheň v osadách hodí

Matovič ešte dnes ráno k tejto téme napísal status, kde pokračoval v kritike Pellegriniho vlády. "Dnes vieme, že zlá predtucha je realitou. Mimoriadne nezodpovedné správanie našich predchodcov urobilo z Rómov terč výčitiek majority. Akoby oni mohli za to, že ich pri návrate z ohnísk nákazy zo zahraničia nedali do karantény a neurobili im testy," píše premiér. "Oheň v osadách horí a našou akútnou úlohou je minimalizovať škody, ktoré napácha. Len a len preto sme museli pristúpiť k okamžitej karantenizácii 5 osád a budem rád, ak pochopíte nevyhnutnosť tohoto rozhodnutia," myslí si Matovič.

Viac o téme: OpatreniaIgor MatovičPeter PellegriniKoronavírusDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu