Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mestá odmietajú počas krízy znížiť daň z nehnuteľností: Ponúkajú zaplatenie na splátky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Viacerí obyvatelia miest sa v krízovej situácií pre pandémiu koronavírusu dožadujú zníženia dane z nehnuteľností, ktorá sa vo viacerých mestách zvyšovala aj o 100 percent tak, ako v Bratislave. Je reálne, aby Bratislava, či iné mestá k takémuto kroku pristúpili? Aké výpadky v rozpočte očakáva hlavné mesto a Košice?

„Hlavné mesto rozhodlo, že všetci občania vrátane fyzických osôb – živnostníkov budú môcť daň z nehnuteľnosti platiť v 3 splátkach. A to bez ohľadu na výšku dane,“ povedal nám hovorca Bratislavy Peter Bubla. Doplnil, že aj termín splatnosti je oproti doterajšiemu štandardu posunutý na neskôr.

Na stránke hlavného mesta je uvedené, termín sa síce posúva, no nie je zatiaľ určený. Bratislava neuvažuje, že daň z nehnuteľností počas krízy zníži. Podľa hovorcu, práve táto daň je totiž jediná daňou, ktorej príjmy idú priamo mestu a pre bratislavský mestský rozpočet by takéto zníženie bolo likvidačné.

„Zároveň je dôležité povedať, že nám legislatíva neumožňuje meniť sadzbu dane v priebehu roka a akékoľvek zmeny by mohli nadobudnúť platnosť až od 1.1. nasledujúceho roka,“ zdôraznil hovorca Bratislavy.

Bratislavský magistrát po všetkých opatrenia vlády (čerpanie OČR a PN, výpadok dane z príjmu fyzických osôb pre krátenie miezd a iné úľavy od štátu) očakáva výpadok z rozpočtu od 10 – 45 miliónov Eur. O ďalšie milióny príde mesto aj pre pokles tržieb z Dopravného podniku, keďže podľa bratislavského magistrátu, prišlo k prepadu obsadenosti až o 60 – 80 percent.

Zaujímalo nás, či mesto bude odpúšťať alebo inak zohľadňovať nájomné malým podnikateľom, ktorí majú od mesta prenajaté priestory a nemôžu pre zákazy mať otvorené a ich príjem je teda nulový. Magistrát tvrdí, že sa touto otázkou zaoberajú. „Po kvantifikácii celkových potenciálnych dopadov odpúšťania nájomného sa rozhodneme,“ reagoval Bubla.

O desiatky miliónov Eur príde aj druhé najväčšie mesto Slovenska Košice. Na košickom magistráte predpokladajú výpadok 30 – 40 miliónov Eur. Dobrou správou pre Košičanov je aspoň to, že Finančný krízový štáb mesta navrhol doručenie výmerov pri miestnych daniach do takého termínu, aby sa splatnosť prvej splátky posunula o viac než 60 dní.

V takom prípade by obyvatelia najneskôr do 30. júna 2020 mohli naraz uhradiť prvé dve splátky pri daniach z nehnuteľností a poplatku za komunálny odpady. Mesto chce týmto ústretovým návrhom odsunúť tieto platby na najneskorší možný termín a umožniť tak Košičanom, aby sa plne sústredili na zvládnutie súčasného nepriaznivého obdobia.

Viac o téme: SplátkyKrízaDaňPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu