Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matovič hovorí o totálnom vypnutí krajiny: Sulík je rázne proti! Je to likvidačný experiment

Igor Matovič Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vypnutie Slovenska, tzv. blackout, si premiér Igor Matovič predstavuje ako výnimočný stav počas niekoľkých týždňov. Na minimum by sa znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť.

„Naozaj stojíme pred týmto rozhodnutím (vyhlásiť blackout). Medicínsky sme dokázali vírus zraziť opatreniami na kolená. Na druhej strane je priebeh rozšírenia ochorenia v SR v podstate 'sploštený'. To sú však spojené nádoby. Ak medicínsky vírus stlačíme na minimum, aby sme chránili životy, ekonomiku priškrtíme, držíme ju pod krkom, karanténa trvá veľmi dlhú dobu. Ekonomika je rovnako ako vírus na kolenách. Sme v tejto situácii,“ zdôraznil predseda vlády.

Aktualizované o 16:46  Remišová nesúhlasí s blackoutom

Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová nesúhlasí s návrhom na tzv. blackout. Jej strana nie je za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí. Vírus by sa podľa Remišovej objavil aj po "vypnutí" krajiny. V tejto situácii musí podľa Remišovej zabrať predovšetkým štát, pričom tvrdí, že na svete je viacero príkladov krajín, ktoré zvládli nákazu aj s menej prísnym režimom ako Slovensko.

Matovič hovorí o totálnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Musí výrazne zvýšiť počet testovaných ľudí, zlepšiť prácu pri vyhľadávaní kontaktov nakazených ľudí, vytvoriť podmienky, aby mohli byť chorí ľudia s miernymi príznakmi mimo svojho domova, aby nenakazili celú rodinu,“ povedala Remišová. Vicepremiérka pripomenula potrebu zabezpečiť dostatok ochranných pomôcok a dezinfekcií, najmä v zdravotníctve a zariadeniach pre seniorov, ako aj o potrebe ľudí informovať, ako nákaze predchádzať.

Keďže Slovensko je veľmi otvorená ekonomika, pohyb potravín a dôležitých tovarov cez hranice nemôžeme podľa Remišovej zastaviť. „S pohybom ľudí sa šíri aj vírus. Tak by sa znova objavil aj po akomsi vypnutí krajiny. Zdravotnícky systém musí vedieť držať nákazu pod kontrolou, zatiaľ sa nám to darilo a verím, že pri plnom nasadení štátnych orgánov a spolupráci občanov sa nám to bude dariť aj ďalej,“ doplnila.

Aktualizované o 16:28 Sme rodina by sa priklonilo k tzv. blackoutu

Hnutie Sme rodina by sa pravdepodobne prikláňalo k návrhu tzv. blackoutu, čiže "vypnutia Slovenska", ktorý predstavil premiér. Chce si však preštudovať ďalšie podrobnosti. Uviedla hovorkyňa hnutia Michaela Jurcová. „Na základe údajov, ktoré máme v tejto chvíli k dispozícii, by sme sa pravdepodobne prikláňali k variantu blackoutu. A to z toho dôvodu, aby sme sa čo najrýchlejšie mohli vrátiť do normálneho režimu. Konečné vyjadrenie však strana poskytne až po preštudovaní ďalších podrobností,“ uviedla Jurcová.

Aktualizované 15:54 Matovič na tlačovke reagoval na kritiku Sulíka

Premiér povedal, že chcel len otvoriť verejnú diskusiu o tom, či blackout nie je lepšie riešenie. Reaguje aj na kritiku od Richarda Sulíka či odborníkov: „To, že niekto sa touto otázkou zaoberal možno dve-tri minútky, toho názor ma až tak nezaujíma,“ povedal. Podľa neho medzi odporcami blackoutu zatiaľ nevidel epidemiológov, ktorí sú na to skutoční odborníci.

Slovensko má dve možnosti

Upozornil, že ako krajina môžeme byť aj za rok, ak nebude vyvinutá vakcína, v takom móde, ako sme dnes. „A to je dlhodobá ekonomická smrť. Je to môj názor, aj názor viacerých ekonómov,“ povedal Matovič. Slovensko za tejto situácie má podľa Matoviča dve možnosti. Jednou je, že bude mať nízke počty infikovaných, ale bude ekonomicky zomierať.

Matovič hovorí o totálnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Druhá možnosť je taká, že urobíme s vírusom krátky proces, ako to urobili v čínskom Wu-Chane, keď tam veľmi rýchlo, drastickými hygienickými opatreniami vírus eliminovali na minimum. Toto sú dve voľby, pred ktorými stojíme. Chcem preto, aby sme sa ako spoločenstvo rozhodli, ktorou cestou pôjdeme," doplnil premiér.

Musíme rozhodnúť veľmi rýchlo

Podľa Matoviča sa musíme rozhodnúť veľmi rýchlo. Blackout si vie predstaviť "čím skôr". „Boli by sme veľmi slabí, ak by sme rozhodnutie urobili až v lete,“ naznačil. Podčiarkol, že v prípade tzv. totálneho blackoutu by boli automobilky aj iné fabriky zatvorené. „Čím viac dokážeme stlmiť, mobilitu, stlmiť čo nie je nevyhnutné, tým väčšiu šancu môžeme mať a tým kratšie môže úplné vypnutie trvať,“ zdôraznil.

Matovič hovorí o totálnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nový koronavírus spôsobuje podľa neho slovenskej ekonomike každodenne straty vo výške asi 70 miliónov eur. Ak by sa Slovensko ako spoločenstvo rozhodlo, že ide smerom k blackoutu, podľa Matoviča by bolo dobré, aby to bolo avizované pár týždňov dopredu. „Ja neviem povedať kedy, je to idea, je to jedna z možných ciest," odpovedal premiér na novinársku otázku, kedy by SR mohla pristúpiť k blackoutu.

Ľudia musia byť vojensky disciplinovaní

Ľudia počas blackoutu by podľa neho museli byť "vojensky disciplinovaní", pretože by bol vyhlásený výnimočný stav, ale tak, aby mal každý dostatok životných potrieb. „Každý by musel všetky svoje činnosti eliminovať," doplnil Matovič. Zásobovanie, najmä základnými potrebami, by počas blackoutu muselo fungovať naďalej. „Moja osobná predstava je, že rozhodnutie je treba urobiť do týždňa, do dvoch,“ povedal. Rozhodnutie "o vypnutí štátu" by podľa premiéra nemalo prísť direktívne, ale v diskusii.

Matovič hovorí o totálnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič upozornil, že pri prísnom blackoute by tzv. pendleri dostali na výber, či budú žiť na Slovensku, alebo v zahraničí. „Hranice by boli hermeticky uzatvorené, s minimalizáciou rizika, pretože pendleri sú z tohto pohľadu výrazné riziko,“ dodal premiér. Aj po ukončení blackoutu by sa podľa neho museli naďalej dodržiavať prísne hygienické opatrenia, napríklad kontrolovať ľudí vstupujúcich do republiky.

Sulík je proti návrhu: Je to likvidačný experiment

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík je zásadne proti experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku. Za takýto experiment označil návrh premiéra Matoviča o vypnutí Slovenska, tzv. blackoute, čiže výnimočnom stave počas niekoľkých týždňov. Sulík uviedol, že pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje, je proti tomuto návrhu.

Matovič hovorí o totálnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Pokiaľ sa nič mimoriadne neudeje – typu 1000 mŕtvych denne ako v Taliansku – som zásadne proti takýmto experimentom, ako zlikvidovať ekonomiku,“ reagoval Sulík na návrh, ktorý v stredu predstavil premiér.

Pellegrini vyzval koalíciu na zastavenie blackoutu

Podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini vyzval koaličných partnerov, aby zastavili experiment v podobe tzv. "vypnutia Slovenska" či blackoutu. Matovič sa podľa Pellegriniho pokúša týmto návrhom o marketingové hry, upozorňuje tiež na riziko drastického vplyvu na ekonomiku. „Vyzývam k zdravému rozumu aj koaličných partnerov, aby zastavili tento experiment a sociálne inžinierstvo a na druhej strane dbali na poctivé dodržiavanie doteraz prijatých opatrení," povedal. 

Matovič hovorí o totálnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rizikom na zavedenie tzv. blackoutu je podľa Pellegriniho drastický dosah na ekonomiku, ktorá je už teraz ťažko skúšaná dôsledkami pandémie na celom svete. „Celý nápad sa mi zdá byť sociálnym experimentom, ktorý by mohol priniesť nepredvídateľné dôsledky v podobe paniky medzi ľuďmi a úplnej straty dôvery v štát, pričom medicínske účinky takýchto opatrení dnes nepotvrdzujú žiadni odborníci a rodia sa len v hlave Igora Matoviča,“ dodal.

Pellegrini tiež upozornil, že "vypnutie krajiny" sa môže podpísať na nižšom šírení vírusu, no určite ho nezničí úplne a po uvoľnení opatrení sa nákaza začne šíriť nanovo. „Lebo asi ťažko si vieme predstaviť, že by sme Slovensko hermeticky vedeli uzavrieť od zvyšku sveta," skonštatoval. Premiér sa podľa Pellegriniho opäť pokúša hrať "svoje marketingové hry s prieskumami a hádzať zodpovednosť na občanov".

Viac o téme: BlackoutIgor MatovičRichard SulíkPeter PellegriniKoronavírusVypnutie krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu