Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Mistrík vyvracia internetový HOAX: Člen krízového štábu prehovoril o firme na testy z Košíc

Robert Mistrík tvrdí, že internetom sa šíri hoax. Zobraziť galériu (2)
Robert Mistrík tvrdí, že internetom sa šíri hoax. (Zdroj: Topky/Maarty, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Známy vedec a bývalý kandidát na prezidenta Robert Mistrík je už viac ako týždeň členom ústredného krízového štábu, ktorý rozhoduje o opatreniach v súvislosti s koronavírusom. Je logické, že v tomto období sa objavujú aj neoverené správy, či inak nazývané "hoaxy". Jedna z najnovších takýchto správ hovorí o istej košickej firme, ktorá má vyrábať potrebné testy za nižšiu cenu oproti zahraničiu. Mistrík mal údajne ich ponuku ignorovať. Podľa neho je to klamstvo.

Tieto správy teda hovoria o tom, že člen krízového štábu Mistrík mal odignorovať práve košickú firmu DB Biotech a.s. Mistrík tieto skutočnosti vyvrátil. "Je to nezmysel. Naopak, vítame slovenské riešenia, snažíme sa dať dokopy všetky rozumné hlavy, koordinovať relevantné inštitúcie a presmerovať existujúce slovenské aj zahraničné, technické aj materiálne možnosti na štátne a súkromné laboratóriá," povedal Mistrík, ktorý zároveň poskytol stanovisko samotnej firmy a dodal, že je zbytočné sa vyjadrovať k niečomu, čo dementuje samotná firma. Tá sa orientuje na výrobu v tomto období potrebných RT-PCR testov.

KORONAVÍRUS Mistrík vyvracia internetový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dokladá stanovisko košickej firmy 

"Predseda predstavenstva DB Biotech pán Peter Tkáč sa dištancuje od vyjadrení kolujúcich o jeho firme a ospravedlnil sa mi, že sú spájané s mojím menom," pokračuje Mistrík, ktorý mal podľa hoaxov, šíriacich sa sociálnymi sieťami, o firme vedieť a napriek tomu mal krízový štáb odmietnuť služby DB Biotech.

Mistríka aj kontaktovali, ten podľa nich promptne reagoval

Mistrík pokračuje citáciou stanoviska firmy z Košíc. "Spoločnosť DB Biotech, a. s. sa stala predmetom medializácie informácií o výrobe testov na koronavírus SARS-CoV-2 (COVID-19/2019-nCov RT-PCR Kit). Chápeme, že téma je v týchto dňoch „horúca“ a zaujímavá pre novinárov i širokú verejnosť, v tejto fáze sa však od akýchkoľvek informácií v médiách dištancujeme a žiadame, aby spoločnosť DB Biotech, a. s. nebola vťahovaná do diskusií s politickým podtónom," píše firma a dodáva, že v súčasnom čase stále pracujú na novej metóde testovania, pričom o týchto skutočnostiach informovali samotného Mistríka.

"Robert Mistrík, člen Ústredného krízového štábu, promptne reagoval na našu ponuku a nasmeroval nás na Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a Národné referenčné centrum pre chrípku, s ktorými budeme komunikovať. Našu prácu berieme veľmi zodpovedne a vážne a vzhľadom na naliehavosť potrebných riešení sa tým zaoberáme ďalej. Prioritne ponúkame testy našej výroby pre slovenský trh, nebránime sa pomôcť aj ďalším krajinám. Akonáhle to bude aktuálne, poskytneme informácie v spolupráci so zodpovednými úradmi aj širokej verejnosti," uzavrela spoločnosť DB Biotech.

Viac o téme: HoaxKoronavírusRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu