Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOĽBY 2020 Matovičova vláda s Kollárom bude stabillnejšia, hovorí politológ Abrahám

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Budúca vláda premiéra Igora Matoviča aj so stranou Sme rodina Borisa Kollára bude stabilnejšia ako bez neho. Povedal to politológ Samuel Abrahám s tým, že vždy bude môcť takéto zoskupenie jedného člena vylúčiť a stále si zachová väčšinu.

„Keď budú štyria, všetci si budú vedomí toho, že nebudú tzv. king´s player. To znamená, aj keď jedna z malých vládnych strán odskočí, nemôže sa stať, že by vláda padla. Z toho pohľadu by bola stabilnejšia,“ povedal Abrahám.

V praxi to znamená, že podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita (SaS) a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Čiže by mali väčšinu v 150-člennej poslaneckej snemovni. S Kollárovou stranou by mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu 95 kresiel.

„Ide o to, či budú mať prienik programov, ale keďže Matovič je silný, bude si diktovať podmienky a ostatní budú radi, že ich prijme,“ priblížil politológ. Podľa neho hlavne v prvom roku vlády zaktivizuje vládne strany jasný programový prienik v snahe ísť po mafiánoch spojených s politikou a aj urobiť zmeny v zložkách, ktoré majú vymáhať právo. „Tým, že budú vládne strany na to tlačiť, odkryje sa hnoj, ktorý tu je desiatky rokov,“ povedal Abrahám.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Životnosť budúcej vládnej štvorkoalície OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí nevie predpovedať. „Nie som jasnovidec. Ak sa otvoria všetky mafiánsko-politické prepojenia, môže to posilniť popularitu nových vládnych strán a nebudú mať teda špeciálny záujem na predčasných voľbách,“ poznamenal Abrahám s tým, že ak pôjde novej koalícii o „vyčistenie polície, súdnictva a prokuratúry“, tak to ju to spojí na celé volebné obdobie. „V politike však napriek tomu nikdy nevieme povedať, ako to bude a či Matovič znovu nájde svoju nevyspytateľnú tvár alebo mu bude záležať na stabilnej vláde,“ dodal Abrahám.

Podľa neoficiálnych údajov vyhralo voľby hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 25,02 %. Celkovo sa po započítaní 99,91 % zápisníc do parlamentu dostalo šesť strán. Na druhom mieste skončila strana Smer-sociálna demokracia s 18,29 % a tretiu priečku obsadila strana Sme rodina s 8,24 %. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, štvrtá pozícia patrí hnutiu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko s 7,97 %. Do parlamentu sa ešte dostali dve strany demokratického bloku, a to SaS s 6,21 % a Za ľudí s 5,76 %. Koalícia PS/Spolu zostala s 6,96 % tesne pred bránami Národnej rady SR. Volebná účasť dosiahla 65,83 %, čo predstavuje viac ako 2,9 milióna voličov.

Viac o téme: Igor MatovičBoris KollárOĽaNOSme rodinaVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu