Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pochybný obchod na obrane predmetom skúmania ÚVO: Za húfnice hrozia pokuty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Končiaca vláda zverila štvorročné riadenie rezortu obrany Slovenskej národnej strane. Národniari viedli spomínané ministerstvo pod záštitou nominanta SNS Petra Gajdoša. Ten počas pôsobenia vo svojej funkcii musel vysvetľovať viaceré kauzy ako nákup drahých stíhačiek F-16 či nemenej známe nákupy húfnic Zuzana. V prípade húfnic už konajú aj úrady a obchod zhodnotili ako nezákonný. Dodávateľ protestuje a je začaté odvolacie konanie.

Za nákupom húfnic stála spoločnosť Konštrukta - Defence z Dubnice nad Váhom. V septembri 2018 bolo oznámené, že sa vyrobí 25 kusov delostreleckých systémov Zuzana 2. To, čo bolo už viac znepokojujúce, bola čiastka za takúto výrobu. Hodnota sa vyšplhala na 175 miliónov eur. "Zuzana je unikátny slovenský výrobok, ktorý je výsledkom výskumu a vývoja našich firiem." vyhlasoval vtedy minister obrany Peter Gajdoš.


Ďalší pochybný biznis na obrane! Slovenskú pýchu vyrobia Česi, mačka vo vreci za desiatky miliónov


Podvozky z Česka

Kým podvozky pre húfnice dovtedy vyrábala slovenská VAB Sipox, táto záležitosť sa čoskoro zmenila. Ministerstvo uzatvorilo zmluvu s dcérskou firmou Konštrukta, ktorá neskôr zvolila zákazku bez súťaže. Zaujímať sa oňho však začal samotný Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ministerstvo tiež podpísalo zmluvu s firmou MSM Martin. Tá však na výrobu podvozkov nemala skúsenosti a ani kapacity. Naše informácie hovoria o tom, že martinská spoločnosť slúži len ako sprostredkovaváteľský medzičlánok a za výrobou stojí česká spoločnosť Tatra Kopřivnice.

V súčasnosti už ÚVO eviduje aj informácie o začatí odvolacieho konania v troch predmetoch zákazky. Za tieto zákazky hrozia firme Konštrukta sankcie.

Pochybný obchod na obrane
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad pre verejné obstarávanie)

Úrad tento rok začína odvolacie konanie

Predmetné zákazky začal úrad v odvolacom konaní analyzovať začiatkom februára 2020.  "Úrad pre verejné obstarávanie informuje, že dňa 05. 02. 2020 sa začalo odvolacie konanie proti rozhodnutiu úradu č. 6306-6000/2019-OD/7 zo dňa 13. 01. 2020 vydanému v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného po uzavretí zmluvy, ktorej predmetom je dodanie 25 ks elevačných častí pre delostrelecký zbraňový systém 15 mm ShKH ZUZANA 2, 25 ks námerových valcov a 25 ks vyvažovačov," píše sa na webstránke ÚVO.

Nezákonný obchod

ÚVO má pritom za to, že Konštrukta sa dopustila porušenia zákona vo troch predmetoch zákazky a prekáža im aj nepoužitie postupov zadávania zákaziek tak, ako ich určuje zákon.. "V predmetnom rozhodnutí úrad podľa § 175 ods. 4 zákona o verejnom obstarávaní konštatoval, že kontrolovaný (Konštrukta pozn. red.) svojím konaním porušil § 10 ods. 1 a ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní, a to tým, že v dôsledku nezatriedenia sa ako verejný obstarávateľ kontrolovaný zadal zákazku na dodanie 25 ks elevačných častí pre delostrelecký zbraňový systém 15 mm ShKH ZUZANA 2, 25 ks námerových valcov a 25 ks vyvažovačov, zákazku na výrobu a dodanie 26 ks podvozku – predstavujúceho špeciálne terénne vozidlo, ktoré je navrhnuté ako nosič nadstavby samohybnej kanónovej húfnice ZUZANA 2 a 25 ks elevačných častí pre delostrelecký zbraňový systém 15 mm ShKH ZUZANA 2, 25 ks námerových valcov a 25 ks vyvažovačov bez použitia postupov zadávania zákaziek v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, pričom toto porušenie malo vplyv na výsledok verejného obstarávania," konštatuje úrad.

Predmetmi sú práve skúmania vzťahu medzi rezortom obrany a firmou Konštrukta - Defence. Úrad tiež zaujímajú spomínané podvozky a komplex skupín zbraňovej nadstavby.

Na snímke 155 mm
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Nemožné, expresné dodanie

Neistota figurovala aj v kontexte času dodania húfnic. Dodaniu strojov totiž predchádza fáza vývoja, výroba prototypu, homologizácia či samotné dodanie. Všetky tieto úkony trvajú niekoľko rokov, no riaditeľ spoločnosti Konštrukta Roman Ušiak uisťoval že všetko bude načas dodané. V tom prípade hrozili veci ako dostupnosť húfnic, no ich technologicky nedostatočná zabezpečenosť pre vojakov.

Proti českej firme Gajdoš nič nemal

Gajdošovi neprekážalo, že húfnice by mali byť vyrábané v Česku. „Pripomíname, že spoločnosť Konštukta Defence je akciovou spoločnosťou, čiže samostatne hospodáriaci subjekt, kde zo strany ministerstva obrany nie je možné nijakým spôsobom ovplyvniť proces výberu subdodávateľov,“ povedala vtedy Danka Capáková z ministerstva obrany. Zmluva na húfnice za 172 miliónov sa objavila len tri dni pred VIanociami 2018.

Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Vlastníkom know-how je naďalej spoločnosť Konštrukta Defence. V tomto prípade išlo o transparentnú súťaž, z ktorej vzišla najvýhodnejšia ponuka. Rovnako tak zdôrazňujeme, že všetky servisné práce bude zabezpečovať samotná Konštrukta,“ dodala vtedy Capáková.

Viac o téme: TenderZuzanaHufnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu