Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia aj umelci... Najväčšie pikošky kandidátok

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Koláž - SITA/Alexandra Čunderlíková/Martin Medňanský/Jana Birošová/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Už túto sobotu sa voliči rozhodnú, komu dajú svoj hlas. Pozreli sme sa na kandidátky politických strán, ktoré majú reálnu šancu dostať sa do parlamentu. Vyberáme pre vás zaujímavosti z kandidátok. Tak napríklad najstarším kandidátom je 80-ročný dôchodca.

O hlas sa uchádzajú nielen vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ale aj čašníčka, tanečník, herec, dôchodcovia, či nezamestnaní. Kto má najviac žien na kandidátke a kto najviac podnikateľov? Kto má vekovo najstaršiu kandidátku a kto najmladšiu?

Sulík ponúka najmenej žien

Sloboda a Solidarita ponúka 149 kandidátov. Richard Sulík ponúka najmenej žien (22 žien) spomedzi strán, ktoré majú šancu prebojovať sa do parlamentu. Ich priemerný vek je 46,86 rokov. Najmladšou je 23-ročná študentka a najstaršou zase 70-ročná dôchodkyňa. Priemerný vek 127 mužov na kandidátke SaS je 42,46 rokov. Najmladším je 21-ročný študent a najstarším je zase 72-ročný správca nehnuteľnosti.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zaujímavosťou je, že kandidátka ponúka aj štyroch 22-ročných mladých mužov. Vysokoškolský titul pri mene nemá 35 ľudí. U Richarda Sulíka je 5 kandidátov, ktorí si uvádzajú, že pôsobia v komunálnej politike. Na parlamentnej kandidátke tejto liberálnej strany nájdete aj troch dôchodcov z toho jedného výsluhového, vzťahového manažéra, youtubera, preventistku mestskej polície, trénera či compliance managera.

Na Druckerovej kandidátke je aj mladý farmár

Dobrá voľba Tomáša Druckera ponúka 150 kandidátov. Na kandidátke Dobrá voľba sa rozhodlo kandidovať 41 žien. Ich priemerný vek je 41,46 rokov. Najmladšou je 21-ročná študentka. Naopak najstaršou 68-ročná dôchodkyňa. Zvyšok kandidátky obsadilo 109 mužov s priemerným vekom 45,09. Aj medzi mužmi je najmladším kandidátom 21-ročný učiteľ. Najstarším človekom na kandidátke je 72-ročný spisovateľ.

Líder strany Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Zo 150 kandidátov 20 ľudí pôsobí na komunálnej úrovni alebo vo VÚC. Ide o starostov, poslancov, či prednostov. Spočítali sme, že až 41 kandidátov nemá pri mene vysokoškolské vzdelanie. Zaujímavosťou tejto kandidátky sú siedmi dôchodcovia, z toho dvaja výsluhoví. Líder Tomáš Drucker si na kandidátku dal aj mladého farmára, kuchára, profesorky, klaviristu, interiérovú dizajnérku či spisovateľa.

Najstarším kandidátom Sme rodina je 61-ročný výtvarník

Boris Kollár – Sme rodina ponúka svojim voličom 150 ľudí na kandidátke. Z toho je 36 žien s priemerným vekom 43,88 rokov. Najmladšou je 26-ročná konateľka a najstaršou zase 65-ročná majsterka odborného výcviku. Priemerný vek 114 kandidátov – mužov je 40,93. Najmladším je len 21-ročný študent a najstarším 61-ročný výtvarník. Vysokoškolské tituly pri mene nemá 49 kandidátov.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na kandidátke sú aj ľudia so skúsenosťami v komunálnej politike. Stále v nej pôsobí 8 ľudí, ktorí by radi sedeli v parlamente. Zaujímavosťou tejto kandidátky je, že až 32 ľudí sú podnikatelia. Pri menách si uvádzajú SZČO, živnostník, podnikateľ alebo súkromný podnikateľ. Rovnako je zaujímavé, že medzi záujemcami o post poslanca nájdete aj 3 mestských policajtov. Medzi netradičnými povolaniami kandidátov sme našli napríklad spisovateľa a dramatika, predáka, nastavovača CNC strojov či potravinového kritika.

Kiska dal priestor študentom i dôchodcom

Strana bývalého prezidenta Andreja Kisku Za ľudí ponúka svojim voličom 150 kandidátov. Z toho 36 žien s priemerným vekom 44,05 rokov. Najmladšou je 26-ročná študentka a najstaršia je 70-ročná dôchodkyňa. Priemerný vek 114 mužov je 42,36 rokov. Najmladším kandidátom je 21-ročný študent a najstarším 73-ročný agroinžinier a bezpečnostný pracovník. Bez vysokoškolského titulu na kandidátke exprezidenta je 27 ľudí. Podľa kandidačnej listiny v komunálnej politike pôsobí 6 ľudí. No sú tam aj ďalší 3 kandidáti, ktorí pôsobia ako bratislavskí mestskí poslanci, no pri menách si uvádzajú pôvodnú profesiu. Zaujalo nás, že Andrej Kiska dal tiež priestor piatim študentom a trom dôchodcom.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

SNS má ľudí z regiónov

Slovenská národná strana ponúka 150 kandidátov. Líder Andrej Danko ponúka svojim voličom 33 žien s priemerným vekom 48,81 rokov. Najmladšou je 33-ročná účtovníčka a najstaršou 63-ročná poslankyňa NR SR. Priemerný vek 117 mužov je 47,97. Najmladším je 23-ročný študent  a najstarším je 68-ročný dôchodca. Pri mene si vysokoškolský titul neuvádza alebo ho nemá 27 kandidátov. V komunále pôsobí 26 ľudí, a to na pozíciách starostov, primátorov a prednostov. Andrej Danko si na prvých 19 miest kandidačnej listiny dal poslancov NR SR a členov vlády.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič kandiduje z posledného miesta, líderkou je ženy

Kandidátka OĽaNO má 150 kandidátov. Opäť z posledného miesta kandiduje šéf hnutia Igor Matovič. Na kandidátke má 33 žien, pričom ich priemerný vek je 50,39 rokov. Najmladšou kandidátkou je 28-ročná športovkyňa a najstaršou je 72-ročná tlmočníčka a prekladateľka. Priemerný vek 117 mužov vyšiel na 45,43. Najmladší sú štyria 22-roční študenti.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najstarším mužom je 76-ročný kandidát, generálny sekretár Slovenskej evanjelickej aliancie v Bratislave. V komunálnej politike z kandidátky Igora Matoviča pôsobí 11 ľudí. Titul si pred menom nedali, alebo vysokoškolské vzdelanie nemá 38 ľudí. Medzi 150 kandidátmi nájdete 3 trénerov (2 tenisoví a jeden volejbalový), dvoch teológov a 15 rôznych aktivistov.  Priestor dostali aj tanečník či herec.

PS/SPOLU má najviac žien

Nová dvojkoalícia PS/SPOLU, ktorú vedú Michal Truban a Miroslav Beblavý, má 148 kandidátov. Napriek tomu na tejto kandidačnej listine nájdete najviac žien (53). Ich priemerný vek je 43,75 rokov. Najmladšou je 27-ročná finančná analytička v bankovom sektore a najstaršou je 67-ročná advokátka. Priemerný vek 95 mužov je 39,72 rokov. Najmladším je 21-ročný študent a najstarším je 66-ročný poslanec NR SR.

Simona Petrík
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Na prvých deviatich miestach nájdete predsedu a podpredsedov strany a hnutia a uzatvára to predsedníčka ženskej platformy. Zastúpenie má aj maďarská platforma. Na kandidátke nájdete jej predsedu, ako aj podpredsedov či manažéra. Okrem toho svoje miesta si tu našlo 17 podnikateľov, producentka a expertka na kultúrne politiky, expert na sociálnu inklúziu, vojenský generál vo výslužbe, policajt vo výslužbe, profesionálny náhradný rodič, paralympionik, či letecký technik.

Lídrom Mostu je minister dopravy

Za stranu Most – Híd, ktorej lídrom je Árpád Érsek, kandiduje 150 ľudí. Z toho je 35 žien a ich priemerný vek je 48,43 rokov. Najmladšou je 24-ročná pedagogička a najstaršou je 64-ročná dôchodkyňa. Vekový priemer 115 mužov je 48,76 rokov. Najmladším je 23-ročný štátny zamestnanec a najstarším je 68-ročný starosta. Na kandidátke majú silné zastúpenie politici z komunálnej politiky. Až 47 ľudí pôsobí na funkcii starostov, primátorov, viceprimátorov či prednostov. Rovnaký počet ľudí nemá pri mene žiadny vysokoškolský titul. Z povolaní nás zaujali spevák, manažér železničnej dopravy, špecialistka poľovníckej osvety, 34-ročný študent, ale aj nezamestnaný kandidát.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V KDH má silné zastúpenie komunálna politika

Zo 150 kandidátov Kresťanskodemokratického hnutia  Alojza Hlinu je 30 žien s priemerným vekom 49,2. Najmladšou je 25-ročná dobrovoľnícka aktivistka a najstaršou je 75-ročná prezidentka občianskeho združenia. Priemerný vek 120 mužov je zase 47,91. Najmladším je 22-ročný študent a najstarším 78-ročný manažér ľudských zdrojov. Pri mene nemá 26 ľudí vysokoškolský titul. Silné zastúpenie má komunálna politika (42 kandidátov). Zaujímavosťou, ktorú sme si všimli je, že od 34. miesta za sebou zoradili starostov a primátorov. Po nich nasledujú lekári a zdravotné sestry a hneď za nimi riaditelia škôl. Z povolaní, ktoré nás zaujali, vyberáme: herec – recitátor, hlavný koordinátor Národného pochodu za život či laický misionár.

Najstarší, najmladší? Nezamestnaní, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lídrom Smeru je Pellegrini

Kandidátka politickej strany Smer – SD, kde je lídrom premiér Peter Pellegrini, ponúka svojim voličom 150 kandidátov. A z toho 23 žien s priemerným vekom 50,30 rokov. Najmladšou je 23-ročná študentka a najstaršou je 65-ročná administratívna pracovníčka. Priemerný vek 127 mužov je 50,28 rokov. Najstarším je 28-ročný kreatívny manažér a najstarším je 72-ročný poslanec NR SR. Táto strana má najmenej ľudí (počet 9), ktorí neuvádzajú vysokoškolský titul. V komunálnej politike pôsobí  32 ľudí z tejto kandidátky. Zaujímavosťou je, že do parlamentu kandiduje hovorca strany, hlavný inšpektor práce či jeden dôchodca.

Peter Pellegrini počas stretnutia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Luboš Bilačič/Úrad vlády SR)

Na kandidátke kotlebovcov je 35 podniakteľov

Kandidátka lídra Mariána Kotlebu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko ponúka 149 ľudí.  Z toho je 31 žien s priemerným vekom 44,87 rokov. Najmladšou je 24-ročná odborná radkyňa a najstaršou je 70-ročná sestra. Priemerný vek 118 mužov je 44,85 rokov. Najmladšími sú štyria 23-roční, asistent poslanca a 3 študenti, najstarším je 80-ročný dôchodca. Bez vysokoškolského vzdelania je 63 kandidátov. V komunálnej politike pôsobia 4 ľudia (2 starostovia, jeden primátor a jeden viceprimátor). Zaujalo nás, že na tejto kandidátke je 35 podnikateľov, 3 nezamestnaní, čašníčka, vodič kamiónu, tréner, lesník, ale aj predavačka.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: Parlamentné voľbyIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu