Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otec tyran ničil rodinu dlhé roky: Dávid (19) má na rukách jeho krv, v hre je milosť od prezidentky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: tasr, joj)

BRATISLAVA - Dávid (19) z Galanty a jeho mama Frederika roky prežívali hotové peklo. Otec a manžel ich surovo týral, chlapca doslova pripravil o detstvo. Trpeli však potichu. Báli sa totiž o vlastné životy. V septembri 2017 nastal zlom. Mladík svojho otca zabil. Potom sa šiel sám udať na políciu a priznal vinu.

Dávid (19) z Galanty zavraždil otca tyrana: Ľudia žiadajú milosť... Po prezidentke sa do toho oprela už aj JOJka!

Prípad odvtedy rieši celé Slovensko. Súd napokon v decembri 2019 rozhodol, že za svoj čin si David odsedí štyri roky. Krajský súd mu trest neskôr zmiernil na dva roky. Do väzenia ale nenastúpil. Prezidentská kancelária totiž od ľudí dostala množstvo žiadostí na udelenie milosti.

Práve to vo februári 2020 odporučil prezidentke Zuzane Čaputovej aj minister spravodlivosti Gábor Gál. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva spravodlivosti. Podľa Gála môže odsúdený počas skúšobnej doby preukázať, že jeho čin bol výnimočným zlyhaním.

Otec tyran ničil rodinu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tvnoviny.sk)

Dlhé roky týrania

David Bako aj jeho mama boli zo strany otca dlhé roky týraní. Ako 17-ročný chlapec svojho otca zavraždil údermi kladivom a dobodal ho nožom. Sám sa po skutku prihlásil na polícii. Súd rozhodol o vine v decembri 2019.

„Vyčítam si to dodnes. Lebo nielenže som zobral ľudský život, ale chcel som byť iný. A teraz ma ľudia vidia takého istého,“ skonštatoval chlapec. 

David Bako
Zobraziť galériu (3)
David Bako  (Zdroj: TV JOJ)

Minister spravodlivosti Gábor Gál odporučil prezidentke SR Zuzane Čaputovej udelenie milosti s primeranou skúšobnou dobou, počas ktorej bude môcť odsúdený preukázať, že jeho skutok bol ojedinelým skratom a je na správnej ceste stať sa hodnotným a ušľachtilým dospelým mužom.

Tínedžer (19) z Galanty zavraždil svojho otca, ktorý týral rodinu: Dávidovi znížili trest

Zároveň však vo svojom liste hlave štátu uviedol, že uložený trest vo výške odňatia slobody na dva roky možno považovať za spravodlivý, plniaci individuálnu aj generálnu prevenciu. Ministerstvo spravodlivosti SR pripravilo podklady a teraz je na rozhodnutí prezidentky, ako o nej rozhodne.

Viac o téme: Gábor GálZuzana ČaputováDávid Bako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu