Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Čistý deň: Kočner dostával osobné údaje chovankýň, Tománek dostal flek v ďalšom zariadení

Marian Kočner, Peter Tóth a vtedajšia riaditeľka resocializačného centra Čistý deň Zuzana Tománková. Zobraziť galériu (2)
Marian Kočner, Peter Tóth a vtedajšia riaditeľka resocializačného centra Čistý deň Zuzana Tománková. (Zdroj: Foto: Sme rodina)

GALANTA - V roku 2016 vypukol škandál, ktorý sa týkal resocializačného centra Čistý deň. Odštartovala ho Natália Blahová, ktorá napísala blog o tom, ako v ňom mali zneužívať dievčatá.

V kauze Čistý deň išlo o to, že namiesto toho, aby sa drogovo závislé deti liečili v ústave, mali im byť podávané omamné látky a mali byť sexuálne zneužívané. Vtedajšie vedenie - Zuzana Miková Tománková a Peter Tománek potvrdili aj to, že ich zverenkyňa Natália mala sex s ošetrovateľom. Tvrdili však, že dobrovoľne. V roku 2017 z centra ušli dve chovankyne a podali na resocializačné zariadenie trestné oznámenie.

Kočnerovo sledovacie komando prichytené pri práci: Tóthových ľudí nafotili pri špehovaní novinárov

Čistému dňu v tom čase pomáhal aj v súčasnosti obžalovaný Marian Kočner. Informácie, ktoré pochádzajú z tzv. Kočnerovej knižnice a zverejnil ich aj .týždeň, naznačujú, že obžalovaný Kočner mal informácie priamo z vyšetrovania. 

"Nedávajte to zatiaľ von!! Nikam. Pripravujem tlačovku," písal Kočner 28. februára 2017 Zuzane Tománkovej. "Zajtra po 16:00 sme v BA. Ak budete zdravý.." odpísala mu. "Ale vy sa nikde nevyjadrujte. Každému povedzte, že bude tlačovka," dával pokyny dnes obžalovaný Kočner. 

Tlačová konferencia sa uskutočnila 1. marca 2017. Tománková na nej oznámila, že ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera Čistému dňu akreditáciu ponechalo. Minister rozhodnutie obhajoval aj napriek tomu, že samotné odobratie akreditácie odporúčala aj špeciálna komisia. 

Spravodajské hry?

Týždeň po tejto tlačovej konferencii sa stretli v jednom z bratislavských hotelov Marian Kočner, bývalý SISkár Peter Tóth a Zuzana Tománková. Priniesli vtedy kompromitujúce materiály o poslancovi Borisovi Kollárovi, ktorý si s jednou z chovankýň písal intímne správy.

Tománková písala Kočnerovi, že "Sime dochádza matroš a hysterčí". "Doriti," odpísal Kočner. Zo zaistenej komunikácie Mariana Kočnera počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka vyplýva, že Tománková Kočnerovi poslala aj osobné údaje a podrobnosti o zdravotnom stave chovankýň. Informovala ho aj o tom, že Tamara a Simona zo zariadenia ušli. 

Nový flek

Šéf Čistého dňa Peter Tománek sa však nestratil ani po odobratí akreditácie. V súčasnosti má pracovať v podobnom resocializačnom zariadení, konkrétne v COR Centre v Krupine. Podľa strany SaS práve toto centrum malo dostať z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny dotáciu 375-tisíc eur. 

Peter Tománek
Zobraziť galériu (2)
Peter Tománek  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

„Práve za Tománka preukázateľne dochádzalo v Čistom dni k sexuálnemu zneužívaniu detí. Hoci tentokrát ide o zariadenie pre plnoletých, je namieste otázka, či štát naozaj dostatočne preveril, akého človeka do tohto zariadenia dáva. Objavili sa totiž informácie, že Peter Tománek posielal Marianovi Kočnerovi dôverné dokumenty o Čistom dni. Ako je možné, že sa takýto človek opäť dostane do štátneho zariadenia, kde je v kontakte aj s citlivými údajmi klientov? Dôrazne žiadame kompetentných, aby sa okamžite začali celou vecou zaoberať,” tvrdí europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Viac o téme: Peter TóthČistý deňJán KuciakKočnerova knižnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu