Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kvôli politike sa vrátil na Slovensko: Kandidáta PS/SPOLU podporujú aj zahraničné osobnosti

Dalibor Roháč je súčasťou PS/Spolu Zobraziť galériu (4)
Dalibor Roháč je súčasťou PS/Spolu (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Dalibor Roháč je slovenský zahraničnopolitický analytik a publicista. Do koalície PS/SPOLU vstúpil ako expert pre zahraničnú a hospodársku politiku. Na Slovensko sa vrátil po mesiacoch pobytu v zahraničí. Bol členom mnohých inštitúcií a podporuje ho veľa významných osobností zo zahraničia, medzi ktorými je aj Garry Kasparov

Dalibor Roháč sa po rokoch strávených v zahraničí vracia s rodinou do rodnej Bratislavy. V koalícii PS/SPOLU sa venuje zahraničnej politike a medzinárodným vzťahom. Ekonómiu vyštudoval v Prahe, v Spojených štátoch a na Oxforde a doktorát z politickej ekonómie si dokončil na londýnskej King’s College. 

Podpora zo zahraničia

Politike sa venoval odmala a pracoval v mnohých inštitúciách vrátane bruselského Martens Centre, ktoré je oficiálnym think-tankom Európskej ľudovej strany (EPP). Publikoval v mnohých svetových periodikách ako je New York Times, Washington Post, Financial Times a mnohých iných. Okrem toho napísal aj dve knihy o medzinárodných vzťahoch. 

Vľavo
Zobraziť galériu (4)
Vľavo  (Zdroj: topky)

Podľa Roháča je kľúčom k úspechu po voľbách komunikácia medzi politikmi naľavo aj napravo od politického stredu. Počas jeho zahraničných ciest sa stretol s mnohými osobnosťami, ktoré ho teraz podporujú. Medzi jeho podporovateľmi je aj Garry Kasparov je bývalý niekoľkonásobný majster sveta v šachu a ruský opozičný politik, Radek Sikorski, poľský politik a novinár europoslanec, ktorý bol v minulosti aj ministrom zahraničných vecí vo vláde Donalda Tuska, Andras Simonyi, bývalý maďarský veľvyslanec vo Washingtone a mnohí ďalší. 

Kvôli politike sa vrátil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Bráni demokraciu i práva menším

„So Sikorského manželkou Anne Aplebaum som pracoval v Londýne. Ona ma následne zoznámila s Radoslawom,“ uviedol Roháč. „Kasparov svojho času chcel, aby som robil riaditeľa jeho nového thinktanku,“ uviedol. Politici sa vyjadrili aj na jeho adresu. „Dalibor je kompetentný človek, ktorému záleží na Slovensku a Európskej únie. Som rád, že sa rozhodol kandidovať,“ povedal Sikorski. 

Kvôli politike sa vrátil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Simonyi pozná Roháča ako jedného z najväčších obrancov slobody, demokracie, vlády zákona a práv menšín. „Oceňujem Daliborove rozhodnutie vrátiť sa na Slovensko a kandidovať,“ povedal.

Viac o téme: Dalibor RoháčPS/SPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu