Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Schyľuje sa k zmene! FOTO Na Slovensku husto nasneží, potom príde fujavica: V utorok sa počasie zbláznilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Utorňajšia teplota vzduchu na juhozápade Slovenska atakovala absolútne zimné rekordy. V niektorých lokalitách sa oteplilo na skoro dvadsať stupňov. Predpovedné modely však avizujú zmenu. Už v piatok naše územie potrápi husté sneženie a silný vietor. V hornatých oblastiach sa nevylučuje tvorba snehových jazykov a závejov.

Čítajte aj: Tohtoročná zima zrejme prepíše históriu: FOTO Meteorológ už vie, čo príde v marci, na jar sa netešte!

V utorok bolo mimoriadne teplo

Najmä na juhozápade územia teplota vzduchu atakovala absolútne zimné rekordy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) odvolávajúci sa na operatívne údaje na staniciach Gbelce, Mužla a Kamenica nad Hronom avizuje, že namerali takmer 19 °C. „Absolútny zimný rekord má hodnotu 20,3 °C z 22. februára 2016,“ skonštatoval SHMÚ. Rekord teda v utorok prekonaný nebol a zrejme ani nebude, pretože sa už mierne ochladilo.

Schyľuje sa k zmene!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Slovensko zasiahne fujavica

V piatok čaká strednú Európu nepriaznivé počasie. Tlaková níž Bianca prinesie husté sneženie a silný nárazový vietor nielen do Francúzska, Nemecka a Česka, no i na naše územie. Informoval o tom meteorologický portál iMeteo.sk.  

Predpovedné modely rátajú s jej postupným prehlbovaním „Postupne by mala prejsť severne od Álp ďalej cez naše územie nad Ukrajinu. Tlaková níž bude najmä na jej zadnej strane prinášať silný nárazový vietor. Naopak, na jej prednej strane sa bude vyskytovať intenzívne sneženie,“ priblížili meteorológovia.

Snežiť by však nemalo len v nížinách. Najskôr napadne sneh, následne sa silno rozfúka. „V noci zo štvrtka na piatok očakávajú komplikácie v Česku, v piatok dopoludnia ich očakávame aj na Slovensku,“ dodali odborníci.   

Tí očakávajú, že vietor zosilnie na celom území, najsilnejší ale bude na západe Slovenska, kde by snežiť nemalo. Snehové zrážky sa budú vyskytovať približne od 400 metrov nad morom.

Viac o téme: TeploFebruárFujavica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu