Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PREDPOVEĎ počasia: Držte si klobúky, platí výstraha! Slovensko čaká búrlivý vietor

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na západnom Slovensku platia v nedeľu výstrahy pred silným vetrom. V noci z nedele na pondelok upozorňujú meteorológovia na silný vietor už na celom území. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa platí v okresoch západného Slovenska do 21.00 h. Naväzuje na ňu výstraha druhého stupňa, platná až do pondelkového rána do 6.00 h. Druhostupňové varovanie sa vzťahuje od 22.00 h aj na okresy Kežmarok a Poprad v Prešovskom kraji. Vietor miestami dosiahne v nárazoch rýchlosť 23 až 29 metrov za sekundu.


Slováci, majte sa na pozore: Varovanie SHMÚ, výstraha pred extrémne silným vetrom


Aktualizované 20:36 Po desiatej zasiahne Slovensko víchrica Júlia

Najhoršie to však bude na horách. Po jednej ráno, kedy bude vietor dosahovať extrémnu rýchlosť, sa očakávajú pomerne značné škody na lesnom poraste. Informuje o tom portál imeteo.sk. Extrémne silný vietor priniesie zatiaľ najvyššie namerané hodnoty vetra tohto roka, a to aj v nižších polohách. V pásme lesa môže dosiahnuť až 180 km/h, čo je sila orkánu. 

Najsilnejší vietor sa v horských oblastiach očakáva medzi polnocou a rannými hodinami. Najsilnejšie nárazy vetra by sme mali pozorovať v oblasti Vysokých Tatier, kde hrozí padavý vietor. Takýto silný vietor sa očakáva aj v nižších výškach, čo bude spôsobovať škody na lesnom poraste. Nárazový vietor s rýchlosťou cez 100 km/h bude fúkať napríklad na Orave, v oblasti Malej, či Veľkej Fatry, na Horehroní, na Liptove, na Spiši, na Gemeri aj na severovýchode. Takto by mal vietor na našich horách zosilovať. „Vzhľadom na očakávanú silu vetra a to aj v nižších nadmorských výškach môžeme povedať, že sa nasledujúcu noc očakávajú na našom území najväčšie škody túto sezónu. Víchrica Júlia by tak mala byť horšia ako Petra, Sabine, či Victoria,“ píše portál. 

Na západe územia očakávajte najsilnejší vietor medzi 22:00 až 05:00 a na zvyšku územia medzi 00:00 až 08:00. Ráno treba očakávať, že viaceré oblasti sa ocitnú bez dodávok elektrickej energie a pozor si treba dať aj vonku. Silný vietor by mal fúkať minimálne do 9:00 ráno a tak sa počas cesty do práce alebo školy vyhýbajte blízkosti stromov.

Výstrahy platia v nedeľu aj v pondelok

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Slovenský hydrometeorologický ústav varoval v nedeľu pred vzostupom vodnej hladiny v okrese Námestovo. Povodňová výstraha prvého stupňa zatiaľ platí do pondelka 24. 2. do 6.00 h. SHMÚ o tom informoval na svojej webstránke.

Slovensko zasiahne silný vietor

Silný vietor zasiahne v noci z nedele na pondelok aj zvyšok územia, od 22.00 h do 6.00 h platí výstraha prvého stupňa. Veterné počasie predpovedajú v noci meteorológovia aj v horských oblastiach. V pondelok očakáva SHMÚ aj tvorbu snehových jazykov a závejov, a to prevažne v regiónoch Kysuce, Orava, Liptov, Turiec, Tatry a Zamagurie.

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

PONDELOK

Cez deň bude premenlivá oblačnosť. Ojedinele sa očakáva sneženie alebo snehové prehánky. V horských oblastiach sa môžu ojedinele tvoriť aj snehové jazyky. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 6 do 11 stupňov. Bude fúkať severozápadný vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť až 85 km/h. Na hrebeňoch hôr hrozí prudký vietor až silná víchrica. Vietor bude postupne slabnúť.

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)
 

Noc bude premenlivá, spočiatku prevažne veľká oblačnosť. Na viacerých miestach môže pršať. V noci sa bude teplota pohybovať od 1 do 6 stupňov. Vietor v noci zosilnie a v nárazoch môže dosiahnuť až 105 km/h. Na hrebeňoch hôr bude fúkať búrlivý vietor až mohutná víchrica, nad pásmom lesa prechodne až orkán.

UTOROK

V utorok bude premenlivá oblačnosť, v noci miestami prehánky alebo dážď. Vo vyšších polohách a ojedinele aj na východe môže snežiť. Najvyššia denná teplota bude 5 až 10 stupňoc, v noci 0 až -5. Aj naďalej bude fúkať silný vietor, ktorý v môže v nárazoch dosiahnuť až 60 km/h. Na horách hrozí opäť búrlivý vietor. 

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

STREDA

V stredu sa bude počasie niesť v podobnom duchu a na viacerých územiach môže aj pršať. Vo vyšších polohách aj snežiť. Najnižšia nočná teplota bude 1 až 6 stupňov, najvyššia denná 5 až 10 stupňov. Vietor však zoslabne. 

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

ŠTVRTOK

Cez deň bude premenlivá a na severe prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách môže pršať. Naďalej  bude veterno a v horských oblastiach sa môžu tvoriť snehové jazyky. Vo štvrtok sa trochu ochladí, najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od dvoch do siedmich stupňov, v noci 2 až -3 stupne. 

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

PIATOK

V piatok sa trochu vyčasí a bude polojasno neskôr miestami oblačno. Ojedinele sa môže vyskytnúť hmla alebo nízka oblačnosť, miestami sa môžu vyskytnúť slabé zrážky. Denná teplota sa bude pohybovať od 3 do 9 stupňov, v noci bude teplota od -2 do -7 stupňov. 

PREDPOVEĎ počasia: Držte si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Kompletnú PREDPOVEĎ počasia si prečítajte na predpovede.sk >>

Viac o téme: PočasieVietorPredpoveďSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu