Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri Donovaloch zomreli dvaja muži: FOTO Horskí záchranári pomáhali aj turistovi, ktorého zložili kŕče

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/HZS, TASR/František Iván)

DONOVALY – Pomoc horských záchranárov bola v sobotu potrebná na dvoch miestach. Žiaľ, ani jeden z resuscitovaných mužov neprežil. V nedeľu potreboval pomoc 65-ročný turista, ktorého počas výstupu na Veľkú Raču postihli silné kŕče v nohách, čo mu znemožnilo ďalší postup.

Smrť 52-ročného Čecha

Členovia Horskej záchrannej služby (HZS) robili všetko, čo bolo v ich silách, aby zachránili 52-ročného Čecha, ktorý sa nachádzal v obci Bully. Na mieste zasahovali aj posádky rýchlej zdravotnej pomoci i rýchlej lekárskej pomoci. „Všetky posádky, vrátane záchranárov HZS z Veľkej Fatry, dorazili na miesto takmer súbežne. Muža, ktorý sa sťažoval popoludní v ten deň na bolesti na hrudi, sa napriek vyše hodinovej resuscitácii zachrániť nepodarilo,“ uviedla HZS.   

Čítajte aj: V Nízkych Tatrách spadla lavína: FOTO Zasiahla mladých Slovákov, jeden neprežil  

Neúspešné oživenie 49-ročného muža

Hodinu po nahlásení prvej udalosti prišla ďalšia žiadosť o pomoc. Išlo o 49-ročného muža nachádzajúceho sa v chate Nad tajchom v oblasti Harmanec pod Donovalmi. „Po príchode záchranárov HZS prebiehala už resuscitácia posádkou RLP, ktorú na miesto priviezol jeden s mužov z chaty,“ informovala HZS. Ani v tomto prípade nebola resuscitácia úspešná. „Po jej ukončení transportovali záchranári HZS posádku RLP ku sanitnému vozidlu,“ dodali horskí záchranári.

Tí v neskorých nočných hodinách priviezli terénnym vozidlom HZS na miesto nešťastia aj obhliadajúceho lekára a príslušníkov polície. Záchranári po obhliadke telo nebohého nabalili a transportovali ho k hlavnej ceste, kde ho odovzdali pohrebnej službe.

Turistu zložili kŕče

V nedeľu pomoc záchranárov potreboval 65-ročný turista, ktorého počas výstupu na Veľkú Raču postihli silné kŕče v dolných končatinách, čo mu znemožnilo ďalší postup.

Pri Donovaloch zomreli dvaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/HZS)

Z Dedovky mu na snežnom skútri smerovali na pomoc dvaja záchranári HZS. Dostali sa až na vrchol Veľkej Rače, odkiaľ už pokračovali na lyžiach. „Muža rýchlo lokalizovali pomocou GPS súradníc jeho polohy, ktoré im boli odoslané súčasne s tiesňovým hovorom,“ uviedli horskí záchranári s tým, že muž si privolal pomoc prostredníctvom aplikácie HZS.

Pri Donovaloch zomreli dvaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/HZS)

Turistu po príchode na miesto vyšetrili, zateplili ho a po podaní liečby ho na nosidlách transportovali k skútru a ďalej k sedačkovej lanovke Lalíky. Lanovkou bol zvezený k parkovisku, odkiaľ už pokračoval samostatne.

Pri Donovaloch zomreli dvaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/HZS)

„Horská záchranná služba sa touto cestou chce poďakovať zamestnancom Snowparadise Veľká Rača, za mimoriadne spustenie lanovej dráhy a urýchlenie záchrannej akcie,“ dodali horskí záchranári.

Viac o téme: HZSZáchranaPomocSmrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu