Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie sa zbláznilo?! VIDEO Bratislavčania cez týždeň neverili tomu, čo sa deje na nebesiach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Uplynulé dni Slovensko poriadne potrápilo počasie. Materiálne škody narobil hlavne vietor, sneh sa zas postaral o chaos na cestách vo viacerých krajoch. No čo sa týka Bratislavy, tá mohla o bielej perine len snívať. Až kým neprišiel 11. február. Čo sa to deje? Neverili vlastným očiam obyvatelia mestskej časti Dúbravka.

Z ničoho nič totiž pozorovali blesky aj husté sneženie, nechýbal silný vietor. A v historickom centre mesta? Tam ľudia pravdepodobne ani netušili, že len pár kilometrov od nich zavládla hotová apokalypsa! Mnohým sa tak mohlo stať, že keď nastupovali do električky v centre, napríklad pred tunelom pod Bratislavským hradom, nebo bolo pokojné. Po pár zastávkach sa ale "premiestnili" do úplne odlišného sveta. 

Snehová búrka v Dúbravke

Bratislava má špecifickú klímu

Meteorológ Pavel Matejovič objasnil, že vôbec nejde o výnimočný jav. Práve v deň, keď sa v jednej časti hlavného mesta ženili všetci čerti, k nám podľa jeho slov prúdil po zadnej strane hlbokej tlakovej níže so stredom nad severnou Škandináviou morský polárny vzduch. Takáto vzduchová hmota sa podľa jeho vysvetlenia v zimnom období vyznačuje značnou instabilitou, pri jej prúdení sa vyskytujú prehánky, ktoré bývajú v nížinách prevažne vo forme dažďa, v horských oblastiach sneží.

"Pre túto zimu je typické veľmi intenzívne prúdenie morského vzduchu z Atlantiku, kde vznikajú veľmi hlboké tlakové níže, ktoré potom putujú smerom do Európy. S tým sú spojené aj rôzne prejavy počasia, najmä veľmi silný vietor, ktorý spôsobuje aj značné materiálne škody. Za určitých podmienok sa búrka môže vyskytnúť aj v zimnom období, pričom pri nej môžu padať zrážky ako vo forme dažďa, tak aj sneženia. Nie je to teda až taký výnimočný jav," poznamenal.

Prečítajte si aj: Bratislavu zahalila magická hmla: FOTO Čitateľ stál kúsok od dejiska, také niečo bude o pár dní raritou

Zároveň však priznal, že Bratislava má špecifickú klímu. "Niektoré oblasti sa nachádzajú na úpätí Malých Karpát, iné v Podunajskej a Záhorskej nížine. Preto sa často stáva, že počasie býva v rôznych častiach Bratislavy odlišné. Môžeme teda hovoriť o normálnom jave, aj keď takéto počasie je skôr typické pre prvú polovicu jari," uzavrel odborník.

Snehová víchrica, ktorá prišla z ničoho nič a trvala niekoľko desiatok minút, teda nebola prvá a rozhodne ani posledná. Milovníci snehu sa však dlho netešili. Na druhý deň už po ňom nebolo stopy. Rovnako to bolo aj koncom januára, kedy sa zabeleli viaceré mestské časti a keďže snežilo doobeda a cez týždeň, kolabovala aj doprava. No po pár hodinách už vládlo úplne iné počasie. Viac si prečítajte tu.

Spozorovali ste výnimočný jav aj vo vašom okolí? Napíšte nám o tom na tipy@topky.sk a pripojte aj FOTO alebo VIDEO!

Viac o téme: PočasieMeteorológBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu