Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Črtá sa zmierenie? VIDEO Koalícia PS/SPOLU prijala pozvanie Matoviča: Sadáme do auta a ideme

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič spustil internetovú anketu s jedenástimi otázkami. Tie, ktoré si ľudia vyberú, majú byť súčasťou budúceho vládneho programu a podmienkou pre vstup OĽaNO do vlády. Anketa sa stala terčom kritiky jeho opozičných kolegov. Dnes Matovič predstavil plán ako môže demokratická opozícia spoločne vyhrať voľby. Lídri koalície PS/SPOLU privítali Matovičove pozvanie a vybrali sa rovno za ním.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič pozval predsedov demokratických opozičných strán za jeden stôl. Chce, aby sa spoločne dohodli na desiatich spoločných bodoch programu do tohtoročných parlamentných volieb. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii. Koalícia PS/SPOLU pozvanie prijala a ocenila jeho návrh. 

Aktualizované 15:47 NAŽIVO Brífing po stretnutí.

Aktualizované 15:18 „Igor prišiel. Môžeme začať rokovať. Sme pripravení spolupracovať a hľadať prieniky. Predčasné voľby Slovensku nepomôžu. To je odkaz s ktorým sme prišli za Igorom,“ napísal Truban na Facebooku. 

Aktualizované 15:04 Po stretnutí má nasledovať krátky brífing. Matovič na úvod povedal, že by si mali stanoviť jednotný termín, aby sa stretli všetci lídri. 

Galéria: Matovič si sadol za jeden stôl s lídrami PS/SPOLU

Aktualizované 14:57 Miroslav Beblavý a Michal Truban sa po tlačovke vybrali k Matovičovi, aby spoločne zasadli k stolu. „Som rád, že ste prišli, myslím, že toto je cesta,“ povedal na úvod stretnutia líder hnutia. 

PS/SPOLU a Matovič stretnutie

Aktualizované 14:44 Andrej Kiska reaguje na Matoviča. „Dnes som sa ráno zúčastnil stretnutia s Rišom Sulíkom a mrzí ma, že neprišli ďalší lídri opozície, ani Igor Matovič. Pozvanie všetci dostali,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že Matoviča pozval vždy na každé stretnutie. 

„Nemyslím si, že odkazy cez médiá sú správa forma, ale je to vždy lepšie ako vydieranie partnerov,“ napísal. „Rád sa s Igorom stretnem, rád zoberiem celý tím odborníkov so sebou a budeme diskutovať o našich programoch, a o našich prioritách. Teším sa na spoluprácu. Slovensko potrebuje spoluprácu a nie hádky,“ dodal. 

PS/SPOLU prijali pozvanie

Líder koalície PS/SPOLU Michal Truban prijal pozvanie Igora Matoviča za spoločný stôl. Vníma to ako pozitívny krok, keďže sa od začiatku snažili s opozičnými stranami spolupracovať. Povedal to v utorok na tlačovom brífingu. „Po tom, ako Igor Matovič predstavil svoj volebný program, tak má teraz zmysel sa s ním o tom baviť,“ povedal Truban. Tak ako Matovič, aj on chce ukázať ľuďom, že vedia spolupracovať. Truban však chce, aby sa Matovič nevyhrážal predčasnými voľbami vo svojej ankete s bodmi, ktorými podmieni po voľbách svoj vstup do koalície.

Koalícia PS/SPOLU ocenila Matovičovi výzvu, pozvanie prijali

Predseda Spolu Miroslav Beblavý hovorí, že Matoviča treba brať vážne, pretože je opozičným politikom s najväčším preferenciami. „Všetko, čo hovorí a robí, treba brať vážne a primerane na to reagovať v záujme Slovenska,“ myslí si Beblavý. Tvrdí tiež, že na spoločnú diskusiu boli pripravení už sedem mesiacov a sú radi, že aj Matovič je 'na palube'. „Dnes je tam už v pozícii niekoho, kto chce byť kapitánom. Má zodpovednosť, aby k tomu pristúpil aj on s absolútnou vážnosťou,“ skonštatoval. „Prijali sme pozvanie Igora Matoviča na rokovanie, sadáme do auta a ideme za ním. Veríme, že ultimáta o predčasných voľbách odvolá,“ uviedol ešte na sociálnej sieti Beblavý. 

Črtá sa zmierenie? VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na 11 bodov ankety, ktorú Matovič predstavil, si PS-Spolu pripravila odbornú analýzu. Beblavý podotkol, že niektoré návrhy sú zhodné s ich programom a môžu sa "na nich dohodnúť okamžite". Niektoré návrhy podľa Beblavého ohrozujú životy ľudí alebo ich majetky alebo sú protiústavné.

Galéria: Koalícia PS/SPOLU prijala Matovičovo pozvanie

Čo sme si, to sme si

Matovič poznamenal, že v utorok je presne 18 dní do parlamentných volieb. „Osemnástka je spojená s dospelosťou. V tento deň by sme chceli ukázať Slovensku inú cestu a dať nádej, že aj my, predstavitelia demokratickej opozície, sme dospeli,“ uviedol.

Matovič tlačovka

Črtá sa zmierenie? VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič hovorí, že netreba mať len slová o tom, ako budú terajšie opozičné strany spolu vládnuť, ale ľudia musia vidieť skutky. „Čo sme si, to sme si. Ukážme, že sme zodpovední, dajme dokopy desať bodov programu, lebo na to ľudia čakajú,“ povedal. Stôl bude rezervovaný v reštaurácii až do dňa volieb, aby sa lídri opozície mohli stretnúť vtedy, kedy budú mať čas.

Akoby som bol najväčšou hrozbou ja a nie Fico

Matovič včera vyhlásil, že je pripravený zniesť útoky, akoby bol najväčšou hrozbou na Slovensku on a nie Robert Fico a mafia, ktorej dovolil ovládnuť štát. Konflikty a ostré vyjadrenia sa v opozícii rozprúdili po tom, čo Matovič spustil internetovú anketu s 11 otázkami.

Črtá sa zmierenie? VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po ich odsúhlasení ľuďmi majú byť súčasťou budúceho vládneho programu a podmienkou pre vstup OĽaNO do vlády. Líder koalície PS/SPOLU Michal Truban včera povedal, že Matovič by nemal dávať budúcim partnerom „nôž na krk“. Exprezident Andrej Kiska sa snažil situáciu upokojiť a tvrdil, že z jeho úst nebude nikto počuť kritiku partnerov.


VOĽBY 2020 Truban vyzval Matoviča, aby neničil nádej na zmenu predčasnými voľbami


Matovič by mal pridať ďalšiu otázku

Šéf OĽaNO odmieta, že by bol v kampani voči partnerom konfrontačný. „Keď povieme, že ľudia by mali mať konečne možnosť hlasovať o 11 otázkach, ktoré budú v budúcom programovom vyhlásení vlády, tak niekto to považuje za konfrontačné a drzé. Zároveň ale hovoria, že s otázkami súhlasia, ale forma sa im nepáči. A čo sa im nepáči, že ľudia hlasujú demokraticky? Biť sa za to, aby si ľudia mohli uplatniť svoje ústavné právo, je správne, a nie konfrontačné,“ povedal Matovič. Ako ďalej uviedol, chce sa riadiť heslom Gándhího, že „najprv vás budú ignorovať, potom si z vás budú robiť srandu, potom budú proti vám bojovať a na konci vyhráte“.

Črtá sa zmierenie? VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Michal Truban označil otázky z Matovičovej ankety, ktoré majú byť podmienkou pre vstup OĽaNO do vlády, za ultimátum. Ak nechce svoje ultimátum Matovič odvolať, mal by podľa Trubana pridať do ankety ešte ďalšiu otázku. „Ste za to, aby Igor Matovič vyvolal predčasné voľby, ak nepresadí niektorý z bodov jeho ankety?“

Ľudia nechcú ultimáta

Truban si nemyslí, že ľudia chcú zažiť podobné ultimáta ako pred desiatimi rokmi, keď padla vlády Ivety Radičovej. „Budeme za náš program tvrdo vyjednávať, ale nemôžeme budúcnosť a nádej Slovenska podmieňovať ultimátami, vyhrážkami, dávaním noža na krk,“ zdôraznil Truban Vyzval Matoviča, aby „neničil nádej na zmenu“.

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska varoval partnerov pred spormi. „My v strane nevyhľadávame konflikty v rámci demokratickej opozície, pretože práve konflikty odrádzajú ľudí od toho, aby prišli voliť. Z mojich úst nebudeme počuť kritiku na našich partnerov, ale to neznamená, že so všetkým súhlasíme,“ povedal Kiska. Podľa neho demokratická opozícia dokáže vytvoriť silnú a stabilnú vládu. Kiska je presvedčený, že každý jeden z opozičných lídrov cíti obrovskú zodpovednosť, aby zabránili vláde Smeru s fašistami. Všetci si zároveň podľa Kisku uvedomujú, že ak dostanú príležitosť zostaviť vládu, tak nesmú zlyhať.

Preferencie OĽaNO rastú

Igor Matovič vystupuje v kampani autonómne. Nepridal sa ani k opozičnému paktu, ktorým sa demokratická opozícia zaviazala k vzájomnému neútočeniu. Preferencie OĽaNO posledné obdobie rastú. Momentálne je najsilnejšou opozičnou demokratickou stranou. Podľa prieskumu agentúry AKO pre TA3 by OĽaNO volilo 13,5 percenta opýtaných a skončilo by hneď druhé za Smerom.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že ostrejšie vymedzovanie sa Matoviča nielen voči Smeru, ale aj opozícii, mu prinieslo vyššiu podporu. Podľa Koziaka OĽaNO zvláda kampaň z hľadiska politického marketingu „vynikajúco“. „Skúškou správnosti je, že preferencie mu idú hore. Matoviča najviac vidieť a počuť zo všetkých opozičných lídrov,“ uzavrel politológ.

Viac o téme: Igor MatovičMiroslav BeblavýOĽaNOMichal TrubanPS/SPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu