Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Muži, ktorí lovili Jána Kuciaka: Spája ich SIS aj najväčšie kauzy v histórii Slovenska

Miroslav Kriak, Marian Kočner a Peter Tóth Zobraziť galériu (4)
Miroslav Kriak, Marian Kočner a Peter Tóth (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Marian Kočner, Peter Tóth a Miroslav Kriak sú muži, ktorých verejnosť pozná z prípadu kauzy vraždy Jána Kuciaka. Poprava novinára však nie je jediná vec, ktorá trojicu spája. Kočner, Tóth a Kriak spolupracovali alebo pracovali v Slovenskej informačnej službe a majú špeciálny výcvik v bezpečnostných zložkách štátu. Mená všetkých troch sa objavujú aj v ďalšej megakauze, ktorá zmenila dejiny Slovenska.

SIS spojila trojicu špeciálne cvičených ľudí v časoch, keď Slovenskom otriasal spor medzi Vladimírom Mečiarom a prezidentom Michalom Kováčom. Písal sa rok 1995. Pre kauzu Technopol vtedy obvinili prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho a jeho kumpána Mariana Kočnera. Trestné stíhanie v tejto súvislosti viedli policajti v Nemecku.

ROZHOVOR s mužom, ktorý sledoval Kuciaka: Podozrivé zapojenie ľudí zo SIS

Interpol preto vydal na oboch medzinárodný zatykač. Bol to Odbor sledovanie SIS, ktorý vtedy pod legendou - získavanie kompromitujúcich materiálov - sledoval Michala Kovača mladšieho. Informácie zo sledovania boli potom použité pri zavlečení prezidentovho syna do Rakúska. Motívom zavlečenia malo byť vydanie na trestné stíhanie Michala Kováča mladšieho nemeckým orgánom.

Štefan Mlynarčík a Miroslav
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Zaujímavosťou je, že Miroslav Kriak, ktorý sledoval Jána Kuciaka, aby na neho zohnal kompromitujúce materiály, bol vtedy členom Odboru sledovania SIS, ktorý sledoval Michala Kováča mladšieho a tiež aj Mariana Kočnera. „Osobu Mariana Kočnera poznám približne od roku 1995 a to v tom zmysle, že ako príslušník SIS zaradený na útvare sledovania som túto osobu sledoval ako objekt sledovania a neskôr som tejto osobe, rovnako v postavení príslušníka SIS zabezpečoval spravodajskú bezpečnosť v prípadoch, kedy sa táto osoba stretávala s čelnými predstaviteľmi SIS v konšpiračných bytoch či kaviarňach a podobne,“ prezradil jeden z najlepšie vycvičených mužov na sledovanie v rámci SIS Miroslav Kriak policajtom, keď ho vypočúvali v súvislosti so sledovaním Jána Kuciaka a ďalších novinárov.

Muži, ktorí lovili Jána
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Zo slov niekdajšieho vysokopostaveného príslušníka Slovenskej informačnej služby vyplýva, že Kočnerov status sa po sledovaní náhle zmenil. Topky.sk sa preto Miroslava Kriaka spýtali na to, aký status Marian Kočner v rámci SIS používal.

„To vám nemôžem povedať, lebo je to predmetom utajenia,“ reagoval na otázky vyhýbavo Kriak. Podľa tejto odpovede je zrejme, že Marian Kočner bol alebo je od roku 1995 buď príslušníkom alebo legalizantom Slovenskej informačnej služby.

Tretí do partie

Agent SIS Miroslav Kriak pred policajným vyšetrovateľom vypovedal aj o Petrovi Tóthovi, ktorý si u neho objednal sledovanie Jána Kuciaka. „Osobu Peter Tótha poznám a to tak, že vo svojej minulosti som najskôr sledoval Mariana Kočnera a neskôr som sledoval Petra Tótha. Neskôr sa Peter Tóth v pozícii riaditeľa kontrarozviedky SIS stal mojim šéfom a neskôr v čase, ktorý je predmetný k tomuto výsluchu sa Marian Kočner stal akýmsi neformálnym šéfom Petra Tótha,“ popísal vyšetrovateľovi Kriak okolnosti, ktoré spojili jeho život s Marianom Kočnerom a Petrom Tóthom.

Muži, ktorí lovili Jána
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zaujímavosťou je, že trojica mužov, ktorá je dnes spájaná s vraždou novinára, sa podľa informácii z policajného spisu stretla pri dvoch zlomových udalostiach v histórii Slovenska. „To je osud. Osud to tak chcel,“ nechal sa počuť niekdajší zástupca šéfa Odboru sledovania SIS Miroslav Kriak, keď sme ho so zaujímavou zhodou okolností konfrontovali.

Je to naozaj náhoda?

Kauza zavlečenia Michala Kováča mladšieho a kauza vraždy novinára Jána Kuciaka majú napriek dvadsaťpäťročnému časovému odstupu niekoľko spoločných menovateľov. Na mieste je preto otázka – Je to skutočne náhoda?

  •  V oboch kauzách figurujú mená Mariana Kočnera, Petra Tótha a Miroslav Kriaka.
  • Všetkých troch spája práca pre Slovenskú informačnú službu.
  • Miroslav Kriak - je v rámci SIS považovaný za jedného z najlepšie vycvičených mužov na sledovanie. V čase zavlečenia Michala Kováča pracoval na Odbore sledovania SIS, ktorý Kováča mladšieho sledoval pre účely získania kompromitujúcich skutočností. Neskôr sa stal zástupcom riaditeľa Odboru sledovania SIS. O dvadsaťtri rokov neskôr, muž, ktorý prednášal o problematike sledovania a obrane proti sledovaniu, sledoval pod legendou získania kompromitujúcich skutočností Jána Kuciaka a ďalších novinárov.
  • Peter Tóth - podľa vlastných slov si u Miroslava Kriaka objednal sledovanie Jána Kuciaka. V roku 1995 sa ako novinár denníka SME intenzívne venoval kauze zavlečeniu prezidentovho syna. Miroslav Kriak Tótha vtedy v rámci Odboru sledovania SIS sledoval. Neskôr vyplávalo na povrch, že Tóth pôsobil v SME ako agent SIS. Peter Tóth sa potom stal šéfom kontrarozviedky SIS a Kriakovým nadriadeným.
  • Marian Kočner – bol kumpánom Michala Kováča mladšieho a rovnako bol aj spoluobvinený v kauze Technopol. Agent Kriak Kočnera najskôr sledoval, neskôr mu zabezpečoval spravodajskú bezpečnosť. Podľa slov Petra Tótha dal pokyn a financoval sledovanie Jána Kuciaka.
  • Na sledovaní Michala Kováča mladšieho, ako aj na sledovaní Jána Kuciaka, sa podieľali špeciálne vycvičení príslušníci Slovenskej informačnej služby.
  • Michala Kováča mladšieho, ako aj Jána Kuciaka, sledovali pod legendou: Zisťovanie kompromitujúcich skutočností
  • V oboch prípadoch boli informácie získané mužmi vycvičenými na sledovanie, zneužité na spáchanie trestného činu.
  • V oboch prípadoch vraj boli sledovacie tímy podvedené a o tom, že ich informácie poslúžia na zavlečenie či vraždu vraj netušili.
  • Oba prípady zmenili dejiny Slovenska

 

Pracujú stále pre štát?

Okrem informácii, ktoré Miroslav Kriak povedal pred vyšetrovateľom, totiž prezradil zaujímavú informáciu aj pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Počas svojho výsluchu v kauze vraždy Jána Kuciaka sa nechal počuť, že Peter Tóth je do dnešného dňa príslušníkom Slovenskej informačnej služby.

„On nikdy zo Slovenskej informačnej služby neodišiel,“ povedal doslova Kriak pod prísahou. Pri otázke, či nevyzradil utajovanú skutočnosť, reagoval, že „Asi áno". S otázkami týkajúcimi sa Mariana Kočnera, Petra Tótha a Miroslava Kriaka a ich pôsobení v službách Slovenskej informačnej služby sme sa teda obrátili aj na samotnú Slovenskú informačnú službu. Zaujímalo nás, či v čase sledovania Jána Kuciaka, trojica mužov pracovala v službách štátu a pre štát.

„Vážime si Váš záujem, no Slovenská informačná služba sa nebude vyjadrovať k žiadnym otázkam, ktoré sa týkajú prebiehajúceho trestného konania pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku,“ reagoval v krátkosti hovorca Slovenskej informačnej služby Branislav Zvara.

Viac o téme: Peter TóthVražda Jána KuciakaMiroslav Kriak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu