Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Posledný pád ministra vo vláde: Čaputová prijala demisiu Sólymosa, nahradí ho Érsek

László Sólymos Zobraziť galériu (5)
László Sólymos (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes prijala demisiu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa. Ten odstúpil z postu šéfa rezortu po incidente v centre Bratislavy. Rezort životného prostredia dočasne prevezme Árpád Érsek.

O tom, kto povedie ministerstvo životného prostredia, sa už premiér rozprával s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Rezort prevezme súčasný minister dopravy Árpád Érsek.

Galéria: Čaputová prijala demisiu Sólymosa

VIDEO Prezidentka prijala demisiu

Prezidentka Čaputová prijala demisiu ministra životného prostredia Sólymosa

Oceňujem akt sebareflexie

„Rozhodnutie pána Sólymosa, ktorý rezignoval na svoj post, oceňujem ako akt sebareflexie, ku ktorému dospel z vlastnej vôle a nie na nátlak zvonku. Schopnosť prijať zodpovednosť za svoju chybu by mala byť výbavou každého verejného činiteľa, lebo bez nej nemôžeme zlepšiť kvalitu nášho verejného života. Pán Sólymos túto schopnosť preukázal, a to nie je na Slovensku bežné,“ povedala prezidentka a ocenila jeho doterajšiu prácu vo vedení rezortu.

Je veľmi dôležité, aby sme aj v oblasti životného prostredia zásadným spôsobom zlepšili vymožiteľnosť práva. Podľa hlavy štátu je tiež dôležité, aby sa rozšírili možnosti občianskej participácie pri posudzovaní projektov, ktoré majú vplyv na životné prostredie, a skvalitňovala sa účasť verejnosti pri tvorbe environmentálnej legislatívy.

VIDEO Posledný pád ministra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Čaputová tiež podľa svojich slov dúfa, že každý minister životného prostredia bude dbať na to, aby štátne orgány zriadené na ochranu životného prostredia boli plne rešpektované, „aby si mohli efektívne plniť úlohy, ktoré im vyplývajú zo zákona“. V tejto súvislosti pomenovala Štátnu ochranu prírody SR a Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

Reakcia Petra Pellegriniho

Sólymos nechal na rezorte kvalitných ľudí, tvrdí Pellegrini

Podľa prezidentky je toto ministerstvo životne dôležitým rezortom, ktorého váha v budúcnosti bude narastať. „Ak by to bolo inak, malo by to veľmi neblahé dôsledky na náš život a budúcnosť republiky,“ dodala. Hlava štátu pripomenula, že podľa správy Európskej agentúry pre životné prostredie v dôsledku znečisteného ovzdušia na Slovensku ročne predčasne zomrie približne 5400 ľudí. Je preto podľa nej dôležité chrániť a zlepšovať kvalitu vzduchu a toto prírodné bohatstvo efektívnejšie brániť. „Je najvyšší čas, aby sa kompetenčné spory medzi ministerstvom životného prostredia a ministerstvom pôdohospodárstva racionálne vyriešili a neboli dôvodom či zámienkou na to, aby sa dôležité rozhodnutia odkladali,“ upozornila Čaputová.

Reakcia Lászlá Sólymosa a Árpáda Érseka

Ministerstvo životného prostredia dočasne povedie Érsek

Úmrtie matky

Sólymos odchádza z čela ministerstva po incidente z 22. januára v centre Bratislavy, do ktorého sa zapojil spolu s bratom v ázijskej reštaurácii na Laurinskej ulici. Sólymos na tlačovke uviedol, že ho celá situácia mrzí a svoj čin ľutuje. Sólymos sa na úvod svojho krátkeho vyhlásenia ospravedlnil a svoj čin oľutoval. „Zažívam ťažké obdobie,“ povedal. Dôvodom mal byť zdravotný stav jeho mamy, ktorá však včera zomrela. „Bohužiaľ áno, minister informáciu potvrdil,“ uviedol pre Topky hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. 

VIDEO Posledný pád ministra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort povedie Érsek

Hovorila sa o tom, že rezort by mohol prebrať minister spravodlivosti Gábor Gál. Nakoniec ho nahradí Érsek, ktorého spomenula v diskusii aj prezidentka Čaputová. Na margo podania Sólymosovej demisie po jeho incidente povedala, že „je to mimoriadne nepríjemné, ale to, čo je na tom hodné ocenenia, je veľmi rýchla sebareflexia“. Považuje ho za jedného z najlepších ministrov životného prostredia. Uviedla, že šéfom envirorezortu bude minister z portfólia strany Most-Híd.

VIDEO Posledný pád ministra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sólymos sa stal ministrom po parlamentných voľbách v roku 2016. Do čela rezortu prišiel z pozície šéfa parlamentného klubu, životnému prostrediu sa predtým nevenoval. Po demisii vlády z 15. marca 2018, ktorá sa uskutočnila po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa Sólymos 22. marca 2018 opäť stal ministrom životného prostredia SR a vicepremiérom slovenskej vlády.

Viac o téme: DemisiaLászló SólymosZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu