Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Takýto bol boj o dopravu v Bystrici, Pellegriniho odkaz Lunterovi: Ste neschopný, pán župan!

Vzťah Jána Luntera a Petra Pellegriniho Zobraziť galériu (6)
Vzťah Jána Luntera a Petra Pellegriniho (Zdroj: TASR - Ján Krošlák, SITA/Alexandra Čunderlíková, Jana Birošová)

BANSKÁ BYSTRICA - Spor medzi autobusovým dopravcom SAD Zvolen a banskobystrickou župou je medializovaný už od minulej soboty, kedy zostali obyvatelia z tohto kraja odstrihnutí od prímestských spojov. Ľudia len zmätene chodili po prázdnych nástupištiach. Situáciu totiž skomplikovali podpísané dodatky z roku 2017. Tie mal na svedomí ešte bývalý župan a predseda ĽSNS Marian Kotleba.

O situácii v kraji informoval portál SME. Spomínané dodatky rozohrali hru medzi autobusovým dopravcom SAD Zvolen, ktorý sa stará o prevádzku prímestských spojov a vedením župy v Banskej Bystrici, ktorú vedie Ján Lunter. Ten už minulý týždeň žiadal o pomoc predsedu slovenskej vlády Petra Pellegriniho.

Rokovanie nebude, dopravu obnovia

Spoločnosť Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen prijala v utorok dohodu, ktorú jej v sobotu (25. 1.) navrhlo vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a od stredy (29. 1.) bude opäť zabezpečovať prímestskú autobusovú dopravu v kraji v plnom rozsahu podľa zmluvy. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici Lenka Štepáneková.

Prázdna autobusová stanica vo Zvolene 25. januára 2020
Zobraziť galériu (6)
Prázdna autobusová stanica vo Zvolene 25. januára 2020  (Zdroj: TASR - Jozef Poliak)

Pre obyvateľov deviatich okresov BBSK, kde SAD Zvolen zabezpečuje dopravu, to znamená, že prímestské autobusové linky budú jazdiť bez obmedzení a obštrukcií zo strany dopravcu najmenej dovtedy, kým o problémových, tzv. Kotlebových dodatkoch, právoplatne nerozhodne súd.

"Veríme, že dopravca akceptovaním tejto dohody naplní všetky jej ustanovenia vrátane toho o nastavení korektnej komunikácie a zmluvných vzťahov medzi oboma partnermi v záujme bezproblémového zabezpečenia verejnej dopravy v kraji," reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

SAD Zvolen svoje rozhodnutie oznámil v utorok listom vedeniu samosprávneho kraja. Dopravca v ňom zdôrazňuje, že je pripravený kedykoľvek rokovať o vzniknutej situácii, avšak bez predchádzajúcich ultimatívnych podmienok, navyše, keď od počiatku odmieta právny názor kraja o neplatnosti zmluvy v znení viacerých dodatkov. Práve na tom mali stroskotať predchádzajúce rokovania.

Rozhodnutie súdu o neplatnosti dodatkov, ktoré bolo hlavným predmetom sporu medzi SAD a BBSK, nebolo podľa dopravcu doteraz v písomnej podobe vyhotovené a doručené. SAD Zvolen chce podať odvolanie.

Kontakty na dopravcu sú vraj už pasé, hovorí Pellegrini

Lunter nežiada o pomoc práve Pellegriniho len tak. Okrem toho, že je rodákom z Banskej Bystrice, mal maž kontakt aj na Miroslava Čellára. Ide o bývalého dlhoročného asistenta Pellegriniho, no zároveň člena dozornej rady v SAD Zvolen. Premiér sa k situácii vyjadril tak, že jeho kontakty na Čellára sú už neaktuálne. "On už nie je mojím asistentom veľa rokov. Nie som s ním v kontakte už niekoľko rokov," uzavrel celú rozpravu na túto tému Pellegrini.

 "Jeho výkon v akciovej spoločnosti nesledujem. Nespájajte to, nemá to žiadny vplyv," zrušil premiér akékoľvek hypotézy jeho vplyvu na SAD Zvolen.

(Ne)dohoda na platbách

Problém nefungujúcej prímestskej dopravy tkvie v dodatkoch, ktoré boli medzi župou a dopravcami SAD Zvolen a Lučenec uzavreté ešte v roku 2017, kedy v úrade ešte sedel predseda Kotlebovcov - ĽSNS Marian Kotleba. Ten dodatky síce podpísal, no tento krok bol v rozpore so zákonom o čom ešte v decembri neprávoplatne rozhodol Okresný súd vo Zvolene. Keď prišiel na župu Ján Lunter, odmietli tieto dodatky plniť.

Takýto bol boj o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jozef Ďurník)

Obce začali platiť zo svojho

SAD Zvolen medzičasom pritvrdil a za služby už nežiada len dohodnutých 19, ale dokonca až 34 miliónov eur. Spor vyvrcholil minulú sobotu, kedy prestali premávať prímestské linky. K ich obnoveniu, aj to len dočasnému, prišlo včera po tom, ako sa starostovia a primátori dotknutých obcí dohodli na platení zo svojich rozpočtov. Ide teda len o provizorné riešenie.

Ján Lunter
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Ste neschopný, pán župan

Župa po tomto kroku spomínaným obciam prisľúbila, že im tieto náklady spätne vyplatí. Lunter sa v piatok obrátil na premiéra ja preto, lebo štát má okrem iného v SAD Zvolen aj podiel 40 percent. Rodák z Bystrice však Luntera doslova vysmial. "Jasne dávate najavo, že ste neschopný a neviete si poradiť ani s tým, čo patrí do vašej priamej kompetencie v Banskobystrickom samosprávnom kraji, a dávate jasný signál, koho si to tí ľudia v Banskej Bystrici zvolili," odvetil po tomto kroku Pellegrini.

Takýto bol boj o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tu sa však premiér nezastavil. "Ako premiér môžem prísť na to rokovanie a povedať: Vy sa prestaňte tu štorcovať a vy jazdite. Oni majú akú povinnosť ma poslúchnuť? Ja takisto nevyzývam bystrického župana, aby mi prišiel pomôcť vyriešiť štrajk autodopravcov. Nech ma nevyzýva, aby som prišiel riešiť jeho lokálne problémy," odkázal Lunterovi prekvapený Pellegrini.

Pellegrini sa okrem iného bránil, že v SAD Zvolen nie je dostatočný podiel a hrajú len "štatistu". Dokonca vraj ani nemajú väčšinu v predstavenstve a ani v dozornej rade. Premiér navyše povedal, že zástupca štátu v dozornej rade hlasoval proti tomu, aby nepremávali linky. Zdá sa, že túto vypätú situáciu dokáže v súčasnosti rozlúsknuť iba okresný súd. "O návrhu na neodkladné opatrenie bude v čo najkratšom čase rozhodnuté," potvrdila v pondelok podpredsedníčka zvolenského súdu Jana Krnáčová. Župa sa s predstaviteľmi SAD má stretnúť zajtra.

Kotlebom podpísané dodatky

Hovorcovia župy v súčasnosti označujú dodatky podpísané za bývalého vedenia za sporné. Sú vraj v rozpore s európskym právom. S absenciou verejnej súťaže môžu byť takéto dodatky podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady podpísané na najviac dva roky a rozhodne nie na päť ako v tomto prípade.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kým primátor Banskej Bystrice Ján Nosko nepriamo skritizoval za vzniknutý problém tamojšiu župu, primátorka Zvolena Lenka Balkovičová sa pustila do kritiky SAD Zvolen. Podľa nej ide o nespoľahlivého partnera, s ktorým keď sa uzavrie zmluva, na druhy deň už neplatí. Na dôvažok treba dodať, že Ján Nosko bol vo voľbách podporovaný stranou Smer, kým Balkovičová je v súčasnosti už v radoch Za ľudí Andreja Kisku.

Viac o téme: AutobusyLučenecPeter PellegriniJán LunterSAD Zvolen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu