Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičia, hračky na FOTO svojim deťom nekupujte! Sú nebezpečné, môžu poškodiť zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Jestvujú hračky, ktoré ohrozujú zdravie detí. Rodičia by mali byť opatrní, pretože sa vyskytujú aj na Slovensku. Vo štvrtok na ne upozornila Slovenská obchodná inšpekcia (SOI).

SOI varovala pred dvomi hračkami, ktoré predstavujú riziko ohrozenia zdravia. Ide o farebnú plastelínu, balenie obsahuje dvanásť kusov farebnej hliny, ktorá má na prilepenej etikete čiarový kód 8588588625638 a označenie CE, ktoré je hlavným ukazovateľom toho, že výrobok vyhovuje právnym predpisom EÚ a umožňuje jeho voľný pohyb na európskom trhu. Na druhej prilepenej etikete sú uvedené označenia GB6675.1-2014, GB6675.2-2014, GB6675.3-2014 a GB6675.4-2014.

SOI
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOI)

SOI
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOI)

Čítajte aj: Slovenky, pozor! Ak máte kulmu na FOTO, prestaňte ju používať, hrozí vám veľké nebezpečenstvo

Ďalšou nebezpečnou hračkou je priesvitný (bezfarebný) sliz, ktorý sa predáva zabalený v plastovej nádobke v tvare valca obaleného priesvitnou fóliou. Na vrchu nádobky je uvedený názov BARREL-O-SLIME a po bokoch je šesťkrát uvedené CAUTION. Na prilepenom papierovom štítku je čiarový kód 8592190117863 a taktiež označenie CE.

SOI
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOI)

SOI
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOI)

Obe hračky sú podľa SOI nebezpečné, lebo v materiáli, z ktorého sú vyhotovené, bol zistený nadlimitný obsah bóru. Inšpekcia hovorí o riziku poškodenia zdravia.

V čase šetrenia sa predmetné nebezpečné výrobky nenachádzali v priamej ponuke pre spotrebiteľa. Z toho dôvodu nebolo inšpektormi SOI uložené opatrenie na zákaz predaja uvedených produktov. SOI kontrolovaným osobám uložila povinnosť informovať spotrebiteľov o týchto nebezpečných výrobkoch a možnosti ich vrátenia. „Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny,“ informovala inšpekcia, ktorá spotrebiteľom, ktorí si predmetné hračky zakúpili, odporúča, aby ich vo vlastnom záujme prestali používať.

Viac o téme: DetiSOIHračkyNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu