Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko zasiahla chrípková EPIDÉMIA: Obeťou je malé dieťa! Aká je situácia na Slovensku?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA/BRATISLAVA - V Juhočeskom kraji začala chrípková epidémia. Počet pacientov za posledný týždeň vzrástol o 36,5 pct. Českí hygienici teraz evidujú 1785 prípadov respiračných ochorení na 100.000 obyvateľov. Na následky chrípky navyše zomrelo na juhu Čiech jedno dieťa. Povedala to Hana Bendíková z českobudejovickej krajskej hygienickej stanice. Aká je situácia na Slovensku?

Chorých chrípkou a ďalšími akútnymi ochoreniami dýchacích ciest pribudlo za posledný týždeň takmer o 30 percent.Epidémia chrípky zvyčajne prichádza v januári, vlani ju hygienici vyhlásili na začiatku februára. Do polovice januára českí lekári zaznamenali 40 vážnych prípadov chrípky, kvôli ktorým skončili pacienti v nemocniciach na oddeleniach anesteziologicko-resuscitačných alebo na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Osem z nich chorobe podľahlo.

"Ťažkému priebehu chrípky podľahlo dieťa vo vekovej kategórii nula až päť rokov. Viac ale nebudeme k prípadu hovoriť," uviedla českobudejovická hygienička Bendíková. Práve kategória najmenších detí je momentálne najviac zasiahnutá. U detí vo veku do piatich rokov hygienici zaznamenali 5231 chorých na 100.000. Najviac chorých bez ohľadu na vek je na Českokrumlovsku. V tomto okrese ich pripadá 2628 na 100.000.

Chrípka má v Česku prvú obeť: Kvôli nej takmer zomrelo 4-ročné dievčatko, zdrvujúca diagnóza

V českom Královohradecom kraji sa od začiatku roka objavilo desať prípadov klinicky závažného ochorenia chrípkou, z toho jedno úmrtie. "Počty chorých sa zvyšujú predovšetkým v detských kolektívoch, v kraji ale zatiaľ chorobnosť respiračnými ochoreniami zmiešaného nechřipkového a chrípkového charakteru stále nedosahuje epidemické úrovne," uviedli krajskí hygienici.

Pacientov, ktorí trpia akútnymi infekčnými chorobami dýchacieho ústrojenstva, v Moravskosliezskom kraji počas týždňa pribudlo viac ako dvojnásobne. U jednej ženy z Karvinska, ktorá neboli očkovaná, mala chrípka typu A závažný klinický priebeh a musela byť hospitalizovaná na oddelení ARO. Oznámila to riaditeľka Krajskej hygienickej stanice Pavla Švrčinová.

Česko zasiahla chrípková EPIDÉMIA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Českí hygienici predpokladajú, že budúci týždeň by chorobnosť akútnymi respiračnými chorobami mohla dosiahnuť epidemický prah. "Avšak dôležitá je dynamika vzostupu ochorenia. Podľa tejto dynamiky budú odporučená protiepidemické opatrenia," uviedla riaditeľka protiepidemického odboru zlínskej krajskej hygienickej stanice Jana Hošková

Celková situácia na Slovensku

Vo štvrtom kalendárnom týždni roka 2020 stúpol počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v porovnaní s predchádzajúcim o 15,1 percenta. Lekári nahlásili 52.166 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Košickom, najmenej v Trenčianskom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. Informovali o tom v piatok z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v 4958 prípadoch, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast o 36,7 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najcitlivejší na ochorenie boli ľudia vo veku 15 až 19 rokov.

Česko zasiahla chrípková EPIDÉMIA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyučovanie prerušili v 77 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 50 materských škôl (15 v Košickom kraji, desať v Prešovskom kraji, osem v Trnavskom kraji, sedem Trenčianskom kraji, štyri v Nitrianskom kraji, tri v Žilinskom kraji, dve v Banskobystrickom a jedna v Bratislavskom kraji), 25 základných škôl (12 v Prešovskom kraji, päť v Košickom kraji, tri v Nitrianskom kraji, dve v Trnavskom kraji, jedna v Trenčianskom, jedna v Žilinskom kraji a jedna v Bratislavskom kraji) a dve stredné školy v Prešovskom kraji.

Hlásený bol jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI u 84-ročného muža zo Žilinského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených desať prípadov SARI, z nich traja chorí zomreli.

Viac o téme: ChrípkaEpidémiaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu