Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR s mužom, ktorý sledoval Kuciaka: Podozrivé zapojenie ľudí zo SIS

Miroslav Kriak, ktorý sledoval novinárov, vypovedal na hlavnom pojednávaní. Zobraziť galériu (3)
Miroslav Kriak, ktorý sledoval novinárov, vypovedal na hlavnom pojednávaní. (Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Kauza vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej naberá na obrátkach. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa postupne vystriedali všetci hlavní aktéri brutálnej popravy, ktorá mení dejiny Slovenska. Vypovedal aj bývalý príslušník ŠtB Miroslav Kriak.

Pozostalí aj verejnosť si vypočuli svedectvo muža, ktorý Jána Kuciaka a jeho priateľku priamo popravil, pozreli sa tiež do tváre Mariana Kočnera, ktorý si podľa obžaloby likvidáciu novinára objednal. Šokujúca bola aj výpoveď bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha, ktorý na sledovanie Jána Kuciaka najal vari najväčšieho špecialistu, dlhoročného dôstojníka Slovenskej informačnej služby, vycvičeného štátom pre najtajnejšie operácie, majora Miroslava Kriaka.

Vypovedal šéf komanda, ktoré špehovalo aj Kuciaka: Šokujúce slová o sledovaní novinárov

Práve tento bývalý funkcionár tajnej služby vytvoril a vycvičil sledovacie komando, ktoré zabezpečilo informácie a fotografie pre vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kto presne sa podieľal na sledovaní Jána Kuciaka?

JUDr. Miroslav Kriak bol do roku 1989 agentom komunistickej tajnej služby a pracoval na odbore sledovania. Po nežnej revolúcii sa stal zamestnancom Slovenskej informačnej služby a začal pracovať na Odbore sledovania SIS, ktorý sa podieľa na najtajnejších operáciách, ktoré menili dejiny Slovenska.

Štefan Mlynarčík a Miroslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Postupne sa tento nenápadný a uhladený muž vypracoval medzi absolútnu špičku v sledovaní. V rámci tajnej služby sa dokonca podieľal na výcviku, kde svojich kolegov školil v taktike, postupoch a technikách sledovania. Po rokoch v teréne sa major Miroslav Kriak stal zástupcom riaditeľa Odboru sledovania SIS a podľa vlastných slov bol priamym podriadeným šéfa kontrarozviedky Petra Tótha.

ROZHOVOR s mužom, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Neskôr vraj rady SIS opustil. V roku 2012 nastúpil na vysoký štátny post a riadil metodiku, stratégie a legislatívu na Kriminálnom úrade Finančnej správy. Po prevalení informácie, že sa podieľal na sledovaní Jána Kuciaka pred jeho vraždou, z Finančnej správy odišiel.

  • Čo má major Miroslav Kriak spoločné so zavlečením Michala Kováča mladšieho?
  • Ako vysvetľuje, že sa ocitol pri dvoch skutkoch, ktoré zmenili dejiny Slovenska?
  • Ako tento štátom vycvičený muž vysvetľuje, že neodhadol, že ním nazbierané informácie o Jánovi Kuciakovi môžu byť použité pri vražde?
  • Cíti sa byť Miroslav Kriak zodpovedný za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej?

 

Prinášame vám exkluzívnu spoveď bývalého šéfa Odboru sledovania SIS mjr. Miroslav Kriaka.

ROZHOVOR s mužom, ktorý sledoval Kuciaka: Čo má Miroslav Kriak spoločné so zavležením Michala Kováča mladšieho?

Viac o téme: NovináriSledovanieSISPeter TóthMiroslav Kriak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu