Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2020 Príbeh bývalého slovenského branca: Život sa mu obrátil, dal im definitívne zbohom

Michal Gabriš Zobraziť galériu (3)
Michal Gabriš (Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

BRATISLAVA - Niekomu sa môže život zmeniť od základov, pritom sme o ňom mohli mať úplne inú mienku, než ako je to dnes. Taký je aj príbeh Michala Gabriša, ktorý v týchto dňoch aktívne vystupuje za stranu Spolu - Občianska demokracia, no nie vždy to tak bolo. Gabriš bol totož v minulosti v radoch polovojenskej organizácie Slovenskí branci.

Od brancov ho zlákalo Spolu

Príbeh Michala Gabriša na sociálnej sieti zdieľal programový líder PS/Spolu Miroslav Beblavý. "Michal mal ešte pred niekoľkými rokmi našliapnuté na inú budúcnosť. Bol stálym členom oddielu Východniar a neskôr budoval trenčiansku bunku Slovenských brancov," tvrdí Beblavý.

VOĽBY 2020 Príbeh bývalého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Spolu)

Našli sa v témach lesov a prírody

Beblavý spomína aj to, že v radoch brancov sa neocitol ani tak kvôli ideológii, ale hlavnú úlohu tu zohral iný faktor. "Branci ho zaujali nie kvôli politicko-ideologickému pozadiu, o tom spočiatku ani netušil. Michal dnes študuje na Lesníckej fakulte vo Zvolene a branci ho pritiahli práve cez túto tému: lesy, príroda, ekológia. Postupne však zisťoval, že lesy brancom slúžia hlavne ako krovie pre pseudo-vojenskú šikanu hlavného vodcu a pre spanilé lesné žúry," popisuje predseda Spolu Beblavý.

Opíjanie sa na mol s veliteľom

Podľa jeho vyjadrenia navyše nedávno medializovaný hlavný veliteľ brancov Peter Švrček neoplýva práve bystrosťou a svoj voľný čas neraz trávil po boku ostatných v alkoholickom opojení. "Cez deň v rukách expanzný samopal, večer fľaša borovičky a ten samopal stále pri sebe. Michal dodnes spomína, ako po nich vrieskal hlavný veliteľ Peter Švrček a neskôr sa s ním opíjali na mol," pokračuje Beblavý.

Peter Švrček sa v týchto dňoch na sociálnej sieti sťažoval, že ho napadli šiesti neoliberáli
Zobraziť galériu (3)
Peter Švrček sa v týchto dňoch na sociálnej sieti sťažoval, že ho napadli šiesti neoliberáli  (Zdroj: Facebook/Naša Vlasť je budúcnosť)

Ako prešiel na druhý breh

Michalovi Gabrišovi sa vraj postupne prestali páčiť ideologické prvky v skupine brancov. "Vnútorné pomery v brancoch, ale aj ideologický nános prepletený konšpiračnými teóriami postupne prekukol a odradili ho. Od brancov odišiel a postupne s nimi prerušil všetky kontakty. Tvrdí, že takto im odchádzajú mnohí, ale mnohí noví zase prichádzajú," varuje Beblavý.

Ako sa dostal k strane vysvetľuje Beblavý na príklade iniciatívy My sme les. "Na Spolu ho najprv nezaujalo ideologické pozadie, alebo naše návrhy zákonov v parlamente. Po príchode na vysokú školu sa o ekológiu začal zaujímať hlbšie. Všimol si kampaň My sme les, ktorú spoluorganizoval Erik Baláž. Začal ho sledovať, a práve Erikove praktické snahy a aktivity sa stali Michalovým oknom do našej strany aj koalície," uzavrel šéf Spolu.

Viac o téme: Slovenskí branciSpolu - občianska demokraciaMichal Gabriš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu