Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľkorysé gesto pre Slovensko: VIDEO Panelák v Prešove rozoberie monštrum z Česka za euro

Demolačný bager firmy Cannoneer group. Zobraziť galériu (5)
Demolačný bager firmy Cannoneer group. (Zdroj: FB/Cannoneer group sro, Tip čitateľa)

PREŠOV – V piatok do Prešova dorazil demolačný bager o váhe 214 ton. Búracie práce sa začnú v pondelok, ukončené budú do zhruba piatich dní. Firma Cannoneer Group z českého Kladna, ktorá sa na demoláciu špecializuje, si naúčtuje len náklady na prepravu. Búracie práce vykoná za symbolické euro. Jej konateľ povedal, že to vníma ako charitatívnu vec.

Pomoc v Anglicku vyrobeného a Írsku upraveného stroja ponúkla Prešovu firma Cannoneer Group. Podľa jej konateľa Zbyňka Ortmanna prácu firma vykoná za symbolické euro. „Beriem to ako charitatívnu vec. Pomoc tomuto mestu,“ povedal pre iDNES.cz Ortmann s tým, že cena práce sa bežne pohybuje medzi 3 až 5 miliónmi korún (približne 118-tisíc až 196-tisíc eur). Demolačné práce by sa mali ukončiť do zhruba piatich dní.

Náklady na prepravu kolosu a všetky s tým spojené potrebné povolenia už však firma zo svojich zdrojov pokryť nedokáže. Tieto výdavky preto uhradí Slovensko. Čiastka bude vyššia než 100-tisíc eur. „Doprava je veľmi drahá, pretože je to viac ako 700 kilometrov, a súpravy s demolačným strojom rozobraným na sedem častí budú na valcoch na Slovensko cestovať dvakrát,“ vysvetlil Ortmann. Konateľ spoločnosti dodal, že len povolenie na českej strane stojí v prepočte 3 920 eur.

Úrady boli pri vybavovaní povolení veľmi ústretové

Ortmann tiež vyzdvihol, že im úrady vyšli v ústrety a vybavili povolenie na prepravu veľmi rýchlo. „Bežne trvá vybavenie ťažkej dopravy kvôli vyhláške ministerstva dopravy mesiac, teraz to bolo, tuším, za tri dni hotové,“ povedal konateľ s dôvetkom, že na Slovensko odišiel tím zložený zo zhruba dvoch desiatok pracovníkov spoločnosti a ich subdodávateľov.

Demolačný bager firmy Cannoneer
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Cannoneer group sro)

K zemi pôjdu len štyri horné poschodia

Stroj bude panelový dom demontovať s pomocou teleskopického ramena, trosky horných poschodí bude likvidovať nožnicami po menších kusoch. Tie bude zhadzovať pozdĺž plášťa domu aj vnútornou šachtou zrúteného schodiska. „Budeme sa usilovať, aby ľudia žijúci v okolí mali na Vianoce pokoj a aby im katastrofu nič nepripomínalo,“ povedal novinárom Ortmann.

Veľkorysé gesto pre Slovensko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Podľa denníka Pravda zatiaľ nepadlo rozhodnutie, či bude rozobraný celý dvanásťposchodový dom. Zatiaľ sa počíta s likvidáciou štyroch horných poschodí.

Pri nešťastí zahynulo sedem ľudí, jeden človek je stále nezvestný. Jeho pozostatky sa zrejme ďalej nachádzajú v poškodenej budove.

Viac o téme: PanelákPrešovVýbuchPlynDemolačný stroj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu