Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aktuálna situácia na cestách: Pozor na sneh, v Dobšinej spadol strom a poškodil plynový rozvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kra)

BRATISLAVA - Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke.

Košická krajská polícia na sociálnej sieti informovala, že v meste Dobšiná na Banskej ulici spadol cez cestu a rieku strom. "Cesta 1/67 je uzavretá v oboch smeroch," dopĺňa. Ako ďalej dodáva, polícia na mieste reguluje premávku cez ulicu Železničnú. "Strom pravdepodobne poškodil aj plynové potrubie. Hasiči sú na mieste. Na miesto smerujú aj plynári," uzatvára.

Aktuálna situácia na cestách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Aktuálna situácia na cestách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Aktuálna situácia na cestách

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem úseku D3 v okrese Čadca Svrčinovec - Skalité, na ktorom je vrstva čerstvého snehu do centimetra.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do 1-3 centimetrov. Na cestách v Prešovskom kraji II/535 Palcmanská Maša - Sykavka, II/533 Gemerská Poloma - sedlo Súľová a II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie sa nachádza vrstva čerstvého alebo utlačeného snehu s hrúbkou päť až desať centimetrov.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horskom priechode Dobšiná, Homôlka, Herlianske Sedlo, Chorepa, Šturec, Donovaly, Pezinská Baba, Huty, Látky-Prašivá, Javorník, Fačkov, Branisko, Podspády, Vrchslatina, Besník, Čertovica, Huty, Šútovce, Zbojská a Štós sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do hr. 1 - 3 cm. V Prešovskom kraji na horských priechodoch Súľová a Grajnár sa nachádza vrstva kašovitého snehu s hrúbkou päť až desať centimetrov.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je počas celej zimnej sezóny uzatvorený HP Príslop (cesta I/78), HP Šútovce (cesta III/1774) a HP Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okresoch Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Cesty pod Tatrami sú napriek sneženiu zjazdné

Cesty pod Tatrami sú napriek intenzívnemu sneženiu dnes ráno zjazdné, uzavretý je však pre kamiónovú dopravu horský priechod Vernár. „Na cestách sa nachádza kašovitá vrstva snehu, vďaka čomu sú mnohé úseky šmykľavejšie. Vyzývam vodičov, aby jazdili opatrne, pri jazdách pri väčšej rýchlosti je zvýšené riziko šmyku,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla, podľa ktorého boli cestári so sypačmi na cestách celú nočnú zmenu, a v pluhovaní a posypávaní pokračujú aj ráno.

Na horskom priechode Vernár cestári podľa Barillu nasadili navyše ďalší sypač, čím zdvojnásobili výkon pluhovania a posypávania, vďaka čomu sa ho podarilo udržať zjazdný. „Ráno sme ho po dohode s dopravnou políciou preventívne uzavreli pre kamiónovú dopravu, aby sa tam nezačali križovať kamióny a kvôli popadaným stromom a konárom na cestu,“ dodal.

Cestári na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča za 24 hodín prepluhovali 338 km, kamenivom posypali 358 km a soľou 700 km úsekov. „Očakávame, že sneženie bude pretrvávať do dnešného popoludnia. Budeme nepretržite pluhovať a posypávať cesty, až kým riziká z pohľadu zjazdnosti nepominú,“ uzavrel Barilla.

Na väčšine územia dnes hrozí poľadovica, v niektorých okresoch bude aj snežiť

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred poľadovicou na väčšine územia Slovenska. Meteorologická výstraha prvého stupňa platí dnes do 14:00. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, varujú meteorológovia.


Najlepšiu predpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


V niektorých okresoch Banskobystrického, Žilinského, Košického a Prešovského kraja dnes bude aj snežiť. Očakáva sa výskyt sneženia, pri ktorom ojedinele spadne okolo 20 cm nového snehu, najmä na horských priechodoch. „Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, dopravu a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše na svojej oficiálnej webovej stránke SHMÚ.

Aktuálna situácia na cestách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. „Na horách, nad pásmom lesa, sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 30 až 37 m/s, čo je 110 až 135 km/h a priemernú rýchlosť 20 až 24 m/s,“ informuje SHMÚ.

Viac o téme: SneženieSituácia na cestách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu