Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vianočné pečenie v ohrození: FOTO Úrady v jednej zo surovín našli karcinogénne látky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Úradné kontroly pod taktovkou regionálnych veterinárnych správ odhalili nebezpečenstvo v kakaovom prášku a sušených figách. Na svojom webe o tom informovala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Kakao

V supermarkete TESCO na ulici Nadi Hejnej v Martine prebehol odber vzorky výrobku „Tesco, Kakaový prášok so zníženým množstvom tuku“ (200 g, šarža L: 0321, DMT 30.4.2022, krajina pôvodu EÚ). „V analyzovanej vzorke bolo zistené prekročenie najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu- 9 µg/kg (max 5,0 µg/kg) a sumy PAU4- 52,6 µg/kg (max 30,0 µg/kg),“ spresnila štátna správa. Inšpektori nariadili výrobok stiahnuť z trhu.

Vianočné pečenie v ohrození:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Čo sú PAU a ako vznikajú?

Polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) patria medzi chemické látky, ktorých negatívny účinok na človeka sa môže prejaviť vznikom nádorových ochorení. Tieto látky sú schopné meniť štruktúru DNA človeka a tým vyvolávať zmenu v genetických informáciách, čo sa u postihnutých jednotlivcov prejavuje v podobe závažných onkologických ochorení, zvlášť u jedincov, ktorí sú vystavení dlhodobému pôsobeniu týchto látok. Najvyššie koncentrácie PAU a im podobných zlúčenín boli zistené v potravinách dopestovaných v blízkosti veľkých priemyselných tovární, alebo u potravín, ktoré boli pražené, grilované, údené, alebo inak tepelne opracované pri veľmi vysokých teplotách.

Čítajte aj: Zdravá pochúťka v sebe ukrývala zamlčaný siričitan: Inšpektori z Veľkého Krtíša jej dali stopku

Sušené figy

V sklade firmy ENCINGER SK s.r.o. v Bratislave bola odobratá vzorka „Figy sušené“ (á 200g, Lot č. 090072288-11-109, DMT 31.10.2020, krajina pôvodu Turecko).

Vzorku analyzovali v ŠVPÚ Dolný Kubín, vo VPÚ Bratislava a následne vo VPÚ Košice.

Vianočné pečenie v ohrození:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť aflatoxínu B1 v množstvách 7,93 a 7,5 µg/kg a suma aflatoxínov (B1, B2, G1, G2) v množstvách 15,93 a 16 µg/kg,“ uviedla ŠVPS SR. Zásielka 22 230 kg sušených fíg bola vrátená späť do Turecka.

Čo spôsobujú aflatoxíny v potravinách?

Z približne 20 druhov aflatoxínov len štyri boli objavené v potravinách (B1, B2, G1 a G2). Modifikované aflatoxíny možno nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch (aflatoxíny M1 a M2). Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy.

Viac o téme: PotravinyŠVPS SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu