Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf konšpiračného časopisu na súde: Obžaloba je preňho česť, do Pezinka ho odprevadil aj Harabin

Tibor Eliot Rostas na súd v Pezinku prišiel v autobuse Štefana Harabina. Zobraziť galériu (7)
Tibor Eliot Rostas na súd v Pezinku prišiel v autobuse Štefana Harabina. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Tibor Eliot Rostas čelí obžalobe pre rozširovanie extrémistických materiálov a hanobenie národa, rasy a presvedčenia a prečinu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas sa v kauze obžaloby pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovania rasovej nenávisti cíti nevinný. Uviedol to dnes pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Podľa prokurátora sa skutku dopustil publikovaním článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017. V ňom obžalovaný citoval výroky viacerých slovenských historických osobností na adresu židov. „Čitateľovi predložil tvrdenie, že aj v súčasnosti sú príčinou negatívnej situácie zásahy židovskej komunity,“ uviedol pri čítaní obžaloby prokurátor Tomáš Honz. Obžalovaný v tejto súvislosti však povedal, že byť obžalovaný za citácie ľudí, po ktorých sú pomenované ulice a mestá, považuje za česť.

Tibor Eliot Rostas na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

„Citoval som exaktné citácie a myšlienky,“ povedal s tým, že pri písaní článku vychádzal z knihy Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre, ktorá je voľne dostupná v kníhkupectvách. Zdôraznil tiež, že nikdy nebolo jeho cieľom navádzať na násilie voči nejakej skupine ľudí.

Šéf konšpiračného časopisu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf konšpiračného časopisu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Vyzýval som k solidarite a vzájomnosti,“ povedal na margo článku. V článku Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský.

„To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Pred súdom sa dnes zároveň čítal posudok historika Miloslava Szabá. Podľa neho obžalovaný obviňuje židov z rozkladnej činnosti a podobné názory prezentuje ako fakt. Taktiež sa podľa neho odvoláva na „Chazarský mýtus", teda teóriu, že európski Židia pochádzajú z kmeňa Chazarov.

Rostas 1

Táto teória podľa neho pochádza z prostredia ruskej krajnej pravice. Szabó sa pred súdom vyjadroval tiež k vzťahu historických osobností k Židom. Vajanský alebo Kmeť podľa neho boli „chorobní antisemiti", iní zastávali podobné názory skôr príležitostne.

Na otázku prokurátora, či sa dá o jednotlivých skupinách obyvateľstva povedať, či majú len pozitívne alebo negatívne vlastnosti, odpovedal, že všetky skupiny majú pozitíva aj negatíva. Obhajoba posudok kritizovala s tým, že historik by sa nemal vyjadrovať k ideologickým názorom vyjadreným v článku. 

Doviezol ho Harabiňák 2

Šéf konšpiračného časopisu prišiel na pojednávanie do Pezinka autobusom Štefana Harabina. Sprevádzal ho pritom aj samotný líder strany Vlasť, ktorý má rovnako rád konšpirácie. Okrem Harabina s Rostasom vystúpilo z autobusu asi 20 ďalších ľudí, podporovateľov strany Vlasť alebo samotného obžalovaného. 

Šéf konšpiračného časopisu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf konšpiračného časopisu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Proces s Rostasom je podľa Harabina politický a prokurátor by mal byť stíhaný za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Novinári, ktorí na pojednávanie prišli, musia preto čakať pred pojednávacou miestnosťou, pretože sa do nej nezmestia. 

Harabin

Šéf konšpiračného časopisu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: PojednávanieSúd Tibor Eliot Rostas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu