Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SPOVEDE ľudí z prešovskej bytovky: Vydesený telefonát Marekovej ženy, potom už len praskal oheň

Zničená bytovka v Prešove Zobraziť galériu (6)
Zničená bytovka v Prešove (Zdroj: Polícia SR)

PREŠOV - Mnohí si zo svojho bytu nestihli vziať ani osobné veci, napriek tomu za najdôležitejšie považujú to, že si zachránili holý život. To tvrdia ľudia postihnutí piatkovou explóziou a následným požiarom, ktorý značne poškodil najmä vrchnú časť dvanásťposchodového obytného domu v Prešove, najväčšou tragédiou svojho druhu v novodobých dejinách Slovenska.

Marekovi Majorošovi z deviateho poschodia v piatok predpoludním volala manželka, že v paneláku cíti plyn, a preto radšej rýchlo odišla. Marek sa podľa denníka N ešte vrátil do bytu, aby zastavil prívod plynu. Krátko po tom, čo pri odchode nastúpil do výťahu, došlo k explózii; podľa záznamu z priemyselnej kamery neďaleko obytného domu výbuch nastal o 12:13 hod. 

Bezpečnostná kamera reštaurácie zachytila moment výbuchu v prešovskej bytovke: Dve desivé VIDEÁ

Dezorientovaný muž sa dokázal dostať z výťahu, pretože kabína sa, našťastie, neprepadla dolu, no explózia vytrhla jej dvere. Spolu s ním boli na poschodí ešte ďalšie štyri osoby, vrátane malého dieťaťa. "Hore som počul krik. Potom ten krik ustal," povedal Majoroš. Všetci boli zablokovaní, nad hlavami počuli praskať oheň. Podľa Majoroša čakali na záchranu viac ako hodinu, hasiči ich z poškodenej stavby vyslobodili zvonku pomocou plošiny.

SPOVEDE ľudí z prešovskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

Prácu záchranárom komplikoval fakt, že pri explózii sa zrútilo celé schodisko vo vnútri paneláka, ktorého štyri vrchné poschodia úplne vyhoreli a strecha bola zničená. Hasiči neskôr zverejnili zábery z vnútorných priestorov domu, pri zábere na niekdajšie schodisko počuť na nahrávke hlasy "foť hore .... nie je čo fotiť ... ako z amerického filmu".

"Predtým unikal plyn, to sme cítili. Bol som v kuchyni, dcéra bola v obývacej izbe. Zrazu rana. Buchlo to, byt bol zdemolovaný," povedal denníku Korzár jeden z obyvateľov spomínanej bytovky na Mukačevskej 7. Muž s dcérou si dali na tvár handry, aby sa nenadýchali prachu a splodín. Potom sa presunuli k susedom na balkón a z ôsmeho poschodia domu ich vyslobodili hasiči.

SPOVEDE ľudí z prešovskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

"Nič nemám. Mám len to, v čom som bola v práci. Mám holý život, to je dôležitejšie ako všetky veci," povedala štyridsaťdvaročná pedagogička Naďa Mihaľáková, ktorá bola v čase explózie v zamestnaní. 

SPOVEDE ľudí z prešovskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

Do ťažko poškodeného domu sa jeho obyvatelia vrátiť zatiaľ nemôžu. Stavbu posúdia statici a už sa objavili hlasy, že ju zrejme bude treba zbúrať. Okrem poškodeného domu záchranári evakuovali tiež obyvateľov z okolitých panelákov, ktoré poškodila explózia. Tlaková vlna po výbuchu na okolitých stavbách napríklad roztrieštila okná.

Zhorený bytový dom dnes
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Náhradné ubytovanie ponúklo obyvateľom mesto, ale aj bežní ľudia. Nešťastie vyvolalo medzi Slovákmi vlnu solidarity, mnohí posielali peniaze, potraviny, odevy a ďalší tovar v rámci verejných zbierok na pomoc postihnutým po explózii. Vláda na tento účel vyčlenila zatiaľ milión eur. Slovenská polícia vyšetruje prípad ako podozrenie zo všeobecného ohrozenia. V súvislosti s výbuchom zadržala konateľa stavebnej firmy aj robotníkov, ktorí tesne pred explóziou na Mukačevskej ulici vykonávali výkopové práce.

Viac o téme: TragédiaPrešovVýbuch plynu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu