Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Prvé reakcie na tragédiu v Prešove! Trúchli prezidentka aj ministerky, Pellegrini je už na mieste

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian, SITA/Branislav Bibel, Alexandra Čunderlíková, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenskom otriasla ďalšia tragédia. Dnes okolo obeda vybuchol v jednom z prešovských panelákov plyn. Na miesto smeruje premiér Peter Pellegrini, ministerka vnútra Denisa Saková i armáda. Ďalšia tragédia otriasla viacerými slovenskými politikmi.

Na miesto nešťastia smeruje aj minister obrany Peter Gajdoš, ktorého o to požiadal Andrej Danko. Zatiaľ hlásia piatich mŕtvych, počet zranených nie je upresnený. Na mieste zasahujú desiatky hasičov a záchranárov. Pomoc poskytujú okolité školy i ľudia.

Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť

Prezidentku Zuzanu Čaputovú správa o tragédii v Prešove zarmútila. „Myšlienkami som so všetkými, ktorí sa teraz budú musieť vyrovnať s jej následkami a stratou najbližších. Pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť. Verím, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc,“ napísala na sociálnej sieti a poďakovala záchranným zložkám, ktoré pri tragédii zasahujú. 

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Zuzana Čaputová)

Premiér smeruje na miesto tragédie

Premiér by mal na miesto doraziť okolo piatej poobede. Na miesto smeruje s ministerkou vnútra aj ministerkou zdravotníctva. „Zároveň sa stretnem s vedením mesta a krízovým štábom, aby sme mohli prijať okamžité opatrenia na pomoc postihnutým obyvateľom,“ uviedol Pellegrini. K tragédii sa vyjadrila aj ministerka vnútra Denisa Saková.

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková)

Šéfka rezortu vnútra ihneď po tragickej správe prerušila svoj pracovný program a smeruje do Prešová. „Od vzniku udalosti som v neustálom kontakte s prezidentom Hasičského a záchranného zboru Pavlom Nerečom, ktorý ma informuje o celom dianí a situácii na mieste udalosti. Na mieste sú všetky záchranné zložky, ktoré intenzívne pracujú na prehľadávaní a hasení bytov,“ napísala. K situácii sa vyjadrila aj šéfka rezortu zdravotníctva.

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Andrea Kalavská - ministerka zdravotníctva SR)

Gajdoša som požiadal o pomoc

Predseda parlamentu Andrej Danko požiadal o pomoc ministra obrany Petra Gajdoša. „S hrôzou sledujem tragédiu, ktorá sa stala v Prešove. Poprosil som o pomoc pána ministra obrany Gajdoša. Armáda je už na ceste, aby pomohla zabrániť ďalším obetiam. Modlím sa za všetkých, ktorých toto nešťastie postihlo,“ uviedol. Gajdoš smeruje na miesto. 

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove. Aktuálne v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky. 

Richter zriadil v Prešove Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia

V súvislosti s mimoriadnou situáciou po výbuchu plynu v bytovke v Prešove rozhodol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter ihneď zriadiť v blízkosti nehody Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. „Už v týchto chvíľach sú na mieste tragédie terénni sociálni pracovnici aj zamestnanci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorí sú pripravení v prípade potreby umiestniť deti do Centier pre deti a rodiny. K dispozícii budú na mieste aj psychológovia, zamestnanci Sociálnej poisťovne a úradu práce, ktorí budú operatívne riešiť situáciu obyvateľov poškodenej bytovky,“ uviedla hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť

Vedením centra poveril minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR SR Jána Hudáka. „Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vyjadruje rodinám obetí nešťastia úprimnú sústrasť a je pripravené im v týchto ťažkých chvíľach pomôcť,“ dodala.

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: facebook/juraj šeliga)

K tragédii sa vyjadrili aj opoziční politici z koalície PS/SPOLU, SaS či Za ľudí. „Myslím na ľudí v Prešove, ktorých zasiahol výbuch v paneláku,“ napísal Andrej Kiska. 

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Andrej Kiska – Za ľudí)

Na Facebooku smutnú správu komentovali aj Michal Truban a Martin Dubéci.

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Martin Dubéci)

„Situácia v Prešove je skľučujúca. Veľmi na Vás všetkých myslíme a prajeme veľa síl a odvahy,“ napísala Lucia Ďuriš Nicholosonová. 

Prvé reakcie na tragédiu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Ďuriš Nicholsonová)

Viac o téme: VýbuchPrešovPeter PellegriniAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu