Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Veľké predvolebné spájanie opozície nebude! Kiska odmietol užšiu koalíciu

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Veľká predvolebná opozičná koalícia nebude. Lídri sa dnes na tajnom stretnutí nedohodli. Stretnutie mal zvolať Richard Sulík. Zdá sa, že napriek niekoľkým rokovaniam sa veľké spojenie, ktoré viacerí predstavitelia avizovali, nekoná.

Opozícia sa mala na dnešnom tajnom stretnutí dohodnúť na spoločnej koalícii. V hre bola dokonca aj spoločná kandidátka, ktorú mali vytvoriť. SaS bola tomuto návrhu podľa našich informácií otvorená. Dôvodom sú zrejme ich klesajúce preferencie.

NAŽIVO Vyjadrenia Richarda Sulíka 

VIDEO Vyjadrenie Andreja Kisku

Aktualizované 17:30 Na margo toho, že sa SaS v prieskumoch ocitá na hranici zvoliteľnosti, Sulík uviedol, že strana nepotrebuje zachraňovať. "Do koalície sme chceli vstúpiť preto, lebo chápeme spoločenskú objednávku a cítime zodpovednosť za našu krajinu. Ak je silný dopyt po tom, aby sme sa spojili do spoločného bloku, tak tomu nechceme stáť v ceste. Tento pokus nevyšiel, berieme to na vedomie," poznamenal Sulík. Podotkol, že bude tiež niesť zodpovednosť za výsledok vo voľbách, nech bude akýkoľvek.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (9)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Aktualizované 17:25 Strana SaS pôjde do volieb sama. Nemá najväčšie obavy, že by sa do parlamentu nedostala. Informoval o tom predseda SaS Richard Sulík. To, či vedec a kandidát na prezidenta Robert Mistrík bude na kandidátke, povedať nechcel, rozprával sa s ním však o najbližšej spolupráci.

Aktualizované 16:35 Kiska potvrdil, že trval len na šesťkoalícii. „Trvali sme na tom, že celý proces má význam, keď sa vytvorí Blok zmeny. Keď tam budú všetky strany, o ktorých predpokladáme, že po voľbách vytvoria vládu.“  

AKTUÁLNE Veľké predvolebné spájanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 16:30 Podľa Kisku Sulík a jeho strana neriešia záchranu a veria, že sa do parlamentu dostanú. Riešia víťaznú stranu. 

AKTUÁLNE Veľké predvolebné spájanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 16:15 Za ľudí pôjde do volieb samostatne

„Po všetkých rokovaniach, ktoré sme viedli, chcem povedať, že strana Za ľudí pôjde do volieb samostatne,“ uviedol Kiska. Podľa neho bolo v hre veľa koalícií a všetci vynaložili veľa práce. Prvá koalícia, ktorá bola v hre bol tá s PS/SPOLU. 

Aktualizované 16:11 Sulík sa vyjadril jasne a stručne na Facebooku.

AKTUÁLNE Veľké predvolebné spájanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Blok zmeny nebude

Kiska už dlhodobo presadzoval veľký tzv. Blok zmeny, teda šesťkoalícia strán Za ľudí, PS/SPOLU, SaS, KDH, OĽaNO. Na tomto už dlhodobo krachovali viaceré rokovania a kvôli tomu sa opozícia nedohodla. „Andrej Kiska odmietol štvor aj päťkoalíciu,“ potvrdila pre Topky hovorkyňa PS/SPOLU Silvia Hudáčková. KDH už predtým uviedlo, že do volieb pôjde samostatne. Kiska bude mať tlačovku o 16-tej, Sulík dnes zvolal na 16:30 mimoriadny brífing v Liberálnom dome, kde bude informovať o rokovaniach so zástupcami opozície. 

Ak to po voľbách nevyjde, ďakujte anjelom

Postoj Kisku kritizovala aj dvojka SaS-ky Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Ak prvého marca budete chcieť, aby to bol len prvý apríl, adresujte vaše výčitky anjelom. Premrhaná šanca,“ napísala. Situáciu komentoval aj líder OĽaNO Igor Matovič. 

AKTUÁLNE Veľké predvolebné spájanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Ďuriš Nicholsonová)

„Dnes rokovali KIska, Sulík, Truban a Beblavý. Na spoločnom postupe sa nedohodli ... a dôvody sa vraj čoskoro dozvieme z mediálnych výstupov,“ napísal Matovič. Šesťkoalíciu označil za hlúpy nápad. „Z toho čo viem, je zrejmé, že Niekto prišiel s postojom, že pôjde do koalície, len, ak sa spoja dokopy v jednej koalícii všetky strany demokratickej opozície,“ uviedol. 

AKTUÁLNE Veľké predvolebné spájanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Reakcia predsedu KDH Hlinu

Predseda KDH Alojz Hlina reagoval na štvrtkový brífing predsedu mimoparlamentnej strany Za ľudí Andreja Kisku, ktorý nedohodu na vytvorení Bloku zmeny, zostaveného z piatich opozičných strán, vysvetľoval aj zotrvávaním KDH na tom, že pôjde do volieb samostatne.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (9)
Alojz Hlina  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Hlina vníma Kiskovu argumentáciu ako spôsob nájsť vinníka za to, že k spojeniu časti opozície nepríde. "Prosil som pána Kisku, aby KDH do týchto hier nevťahoval, škoda že sa mu to nedarí," uviedol Hlina, ktorý zopakoval, že kresťanskí demokrati sú za spájanie politických strán, pri ktorých to dáva politologickú logiku.

Viac o téme: Richard SulíkAndrej KiskaPS/SPOLU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu