Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prišiel trend bezdymových cigariet: Na následky vapovania zomreli ľudia, existuje zdravšie fajčenie?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Robert F. Bukaty)

BRATISLAVA - V Amerike zomrelo niekoľko ľudí v dôsledku fajčenia e-cigariet. To, logicky, vyvolalo strach aj u slovenských užívateľov. Generálny riaditeľ spoločnosti Philip Morris, Xavier Ducarroz, vysvetlil, aký je rozdiel medzi vapovaním a fajčením Iqos, ktorý spoločnosť vyrába a prezentuje ako menej škodlivé fajčenie.

Aj napriek tomu, že najzdravšie je nefajčiť, tuhý fajčiar je predsa len tuhý fajčiar. Čoraz viac ľudí však prechádza na elektronické cigarety alebo na Iqos, čo je zariadenie, pri ktorom sa tabak zahrieva a podľa jeho výrobcov sa pri ňom nespaľujú škodlivé látky, ako pri klasických cigaretách. 

VIDEO Tínedžer (16) vapoval stokrát denne: Príšerný zlozvyk ho takmer zabil

Je však skutočne fajčenie takýchto cigariet menej škodlivé? V poslednom období obleteli svet tragické udalosti. Viacero ľudí v USA zomrelo alebo skončilo s vážnymi zdravotnými problémami v nemocnici. Potvrdilo sa, že úmrtia aj zdravotné komplikácie súviseli s fajčením elektronických cigariet. Menej sa však už popísalo o tom, že hlavnou príčinou boli náplne, ktoré si títo ľudia do svojich zariadení kupovalo. 

Rozdiel medzi vapovaním a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Philip Morris)

Išlo o nelegálne náplne do elektornických cigariet, ktoré obsahovali veľké množstvo THC, ale aj iné škodlivé chemické látky. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Philip Morris, ktorá vyrába Iqos, sú rozdiely medzi vapovaním a fajčením Iqosu markantné. Jedným z nich je ten, že zloženie tekutiny, ktorá ide do elektronickej cigarety, sa môže meniť, pri zariadeniach Iqos existuje len 6 náplní, ktoré vyrába práve Philip Morris. 

„Naďalej investujeme do vedy a techniky s cieľom vyvíjať výrobky, ktoré vyhovujú potrebám dospelých fajčiarov a môžu pomôcť mnohým, ktorí by aj tak naďalej fajčili klasické cigarety,“ povedal Xavier Ducarroz.

Najlepšie je nefajčiť

Aj napriek tomu, že veľké tabakové firmy hovoria o zdravšom fajčení, stále platí to, že najlepšie je nefajčiť vôbec. 

Podľa WHO fajčenie ohrozuje zdravie pľúc ľudí na celom svete. Pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku, ktorý bol 31. mája WHO informovala, že kampaň bola v tomto roku zacielená najmä na negatívne účinky tabakových výrobkov na zdravie pľúc (čo zahŕňa oblasť od rakoviny až po chronické respiračné choroby), a tiež na kľúčovú úlohu pľúc pre zdravie ľudí.

WHO sa pravidelne obracia na politikov, aby zaviedli účinné opatrenia na znižovanie spotreby cigariet a ďalších tabakových výrobkov. Aj tohtoročná kampaň obsahovala takúto výzvu. Fajčenie a vystavenie iných ľudí pôsobeniu dymu z fajčenia, teda pasívnemu fajčeniu, sú podľa odborníkov hlavné rizikové faktory pre vznik tuberkulózy, rakoviny pľúc, astmy či chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Podľa WHO na následky fajčenia zomiera každý druhý fajčiar. Na epidémiu fajčenia každý rok zomiera vyše sedem miliónov ľudí. Z nich šesť miliónov sú konzumenti alebo bývalí konzumenti tabakových výrobkov a približne 890.000 nefajčiarov, ktorí sú proti svojej vôli vystavení tabakovému dymu. Každých šesť sekúnd zomrie na svete jeden človek na následky fajčenia, čo predstavuje jedného dospelého z desiatich.

Viac o téme: úmrtiaIqosE-cigarety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu