Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Prezidentka hodnotí aktuálnu situáciu: Kritika sudcovského stavu a traumatizujúca Gorila

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), policajným prezidentom Milanom Lučanským a prvou námestníčkou generálneho prokurátora SR Vierou Kováčikovou. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

VIDEO Vyhlásenie prezidentky po stretnutí s funkcionármi:

Zuzana Čaputová poskytla vyhlásenie o kauze Gorila

Prezidentka už skôr avizovala, že chce s nimi hovoriť v súvislosti so zverejnením nahrávky z kauzy Gorila. Po stretnutí poskytne vyhlásenie pre médiá. Hlava štátu je rada, že veci súvisiace s kauzou vychádzajú na povrch. "Sú to nepochybne závažné skutočnosti, ktoré boli publikované. Je nesmierne dôležité, aby vyšetrovanie prebehlo čo najskôr a efektívne, aby všetci vedeli, či došlo k spáchaniu trestných činov a kto sa ich dopustil," povedala Čaputová vo štvrtok (17. 10.).

VIDEO Prezidentka hodnotí aktuálnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Prezidentka hovorila o kauze Gorila. "Kauza Gorila sa vyšetruje 7 rokov, vďaka čomu už zrejme došlo k premlčaniu väčšiny skutkov. Aktéri tejto kauzy ďalej pôsobia vo svojich profesiách. Komunikácia podnikateľa so sudkyňou, z ktorej vyplýva podozrenie na rozsiahlu korupciu v justícii," začala hlava štátu.

Prezidentka pripomenula aj to, že niektoré osoby stále zostávajú na svojich funkciách. "Komunikácia o korupčnom správaní medzi obvineným podnikateľom a bývalým generálnym prokurátorom – táto vec je po niekoľkých mesiacoch bez vznesenia obvinenia. Prokurátor je pritom stále prokurátorom. Nemožno nevidieť súvislosť medzi týmito skutočnosťami a smrťou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Práve takýmto kauzám sa Ján Kuciak venoval," myslí si Čaputová.

VIDEO Prezidentka hodnotí aktuálnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Stretnutie so Sakovou, Kováčikovou a Lučanským

Prezidentka hodnotila aj stav po stretnutí sa s výkonnými predstaviteľmi štátnej moci. "Po včerajších rozhovoroch s policajným prezidentom Milanom Lučanským, námestníčkou generálneho prokurátora Vierou Kováčikovou a ministerkou vnútra Denisou Sakovou, môžem za seba povedať, že tak polícia, ako aj prokuratúra si vážnosť súčasnej situácie dostatočne uvedomujú a pracujú na tom, aby aj verejnosti ukázali výsledky. Predstavitelia polície a prokuratúry, s ktorými som sa včera stretla, majú nateraz moju dôveru," uviedla Zuzana Čaputová.

VIDEO Prezidentka hodnotí aktuálnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

"Skorumpovaní alebo z korupcie dôvodne podozriví sudcovia, policajti a prokurátori nemôžu zotrvávať vo svojich pozíciách. Takto jasné hodnotové vymedzenie však, žiaľ, nie je počuť zo sudcovského stavu," uzavrela prezidentka.

Premiér súhlasí

Predseda vlády Peter Pellegrini súhlasí s prezidentkou Čaputovou. "Pellegrini víta postoj prezidentky SR, ktorá potvrdila, že vyšetrovacie orgány majú voľnú ruku pri vyšetrovaní podozrivých afér a konajú v zmysle známeho "padni, komu padni"," znie vo vyhlásení premiéra. Ten tiež oceňuje že prezidentka negatívne nezovšeobecňuje situáciu v súdnictve a na prokuratúre a podobne ako on, žiada vyšetriť a potrestať zlyhania jednotlivcov.

Byt na Vazovovej ulici

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

Viac o téme: Zuzana ČaputováDenisa SakováMilan LučanskýViera Kováčiková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu