Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Po tom, čo zistili žilinskí inšpektori, vás prejde chuť na údené rebrá: V hre je vaše zdravie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najvyššie koncentrácie polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) a im podobných zlúčenín boli zistené aj u potravín, ktoré boli údené. No v analyzovanej vzorke údených rebier z Poľska, ktorú odobrala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Žilina, bolo potvrdené nadlimitné množstvo benzo(a)pyrénu a sumy PAU4.

RVPS Žilina vykonala v predajnom stánku na mäso a mäsové výrobky na ulici Sv. Cyrila a Metoda v Terchovej odber vzorky výrobku „Údené rebrá“. Šlo o výrobnú šaržu 31.8.2019 s dátumom spotreby 21.9.2019.

„V analyzovanej vzorke bolo potvrdené prekročenie najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu- 2,5 µg/kg (max 2,0 µg/kg) a sumy PAU4- 20,9 µg/kg (max 12,0 µg/kg),“ oznámila Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR s tým, že výrobok je už po dátume spotreby.

Odobratie vzorky prebehlo v rámci úradnej kontroly potravín v prevádzke Madex Invest s.r.o. Výrobcom údených rebier je poľská firma Produkcja Wedlin, Skup i Sprzedaž konserw, Stanislaw Cichaňski, 34-733 Mszana, Gorna 205, Poľsko, PL 12070315 WE.


Čítajte aj: Zdravá pochúťka v sebe ukrývala zamlčaný siričitan: Inšpektori z Veľkého Krtíša jej dali stopku


Polycyklické aromatické uhľovodíky

Polycyklické aromatické uhľovodíky, ďalej len PAU, patria medzi chemické látky, ktorých negatívny účinok na človeka sa môže prejaviť vznikom nádorových ochorení. Tieto látky sú schopné meniť štruktúru DNA človeka a tým vyvolávať zmenu v genetických informáciách, čo sa u postihnutých jednotlivcov prejavuje v podobe závažných onkologických ochorení, zvlášť u jedincov, ktorí sú vystavení dlhodobému pôsobeniu týchto látok. Najvyššie koncentrácie PAU a im podobných zlúčenín boli zistené v potravinách dopestovaných v blízkosti veľkých priemyselných tovární, alebo u potravín, ktoré boli pražené, grilované, údené, alebo inak tepelne opracované pri veľmi vysokých teplotách.

Po tom, čo zistili
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa PAU dostanú do živých organizmov, reagujú s ich štruktúrou, pričom vznikajú látky nazývané epoxidy a diolepoxidy. Tieto látky sa viažu na DNA (deoxiribonukleovú kyselinu), menia ju a táto skutočnosť je prvotnou príčinou vzniku rakoviny.

Ako zabrániť prítomnosti PAU v potravinách?

Absolútne odstránenie PAU z potravinárskych výrobkov nie je možné, ale správnou voľbou technologických postupov a ich dodržiavaním pri uplatňovaní zásad správnej výrobnej, hygienickej, poľnohospodárskej, resp. veterinárnej praxe sa dá prítomnosť týchto zdraviu škodlivých látok v potravinách obmedziť na minimum.

Viac o téme: KontrolaPotravinyMäsoŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu