Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krach cestovky Thomas Cook zasiahol už aj Slovensko: Neckermann ruší zájazdy!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: neckerman)

BRATISLAVA - Najväčší krach cestovnej kancelárie v histórii spustil vlnu, ktorá zasiahla už aj Slovensko. Dcérska firma Neckerman Reisen od rána prestala ponúkať zájazdy nielen u nás, ale aj v Nemecku, Česku a Rakúsku. Cestovka odporúča, aby sa ľudia obrátili na poisťovne.

Neckermann je partnerom britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook, ktorá v pondelok ráno takisto skrachovala. Firma Thomas Cook Austria AG je totiž podľa obchodného registra majiteľom cestovnej kancelárie Neckermann Slovakia a má v nej 60-percentný podiel. Materská firma v Nemecku skrachovala a za ňou nasledovali rakúska i česká pobočka. Neckermann Reisen má pobočku aj na Slovensku. Na sociálnej sieti ešte stále ponúkajú zájazdy a stránka funguje.


Krach najstaršej cestovnej agentúry

VIDEO Turistov držia v hoteloch ako rukojemníkov


Slovenský Neckermann ruší niektoré zájazdy

Snažili sme sa kontaktovať cestovnú kanceláriu na viacerých číslach. Dve sú však vypnuté či automaticky zrušené. Na treťom čísle nám zamestnankyňa uviedla, že majú z ponuky vyradiť všetky zájazdy cestovky Thomas Cook a jej dcérskych firiem. Aj naďalej však predávajú zájazdy iných cestoviek. Informáciu dostali ráno z centrály. Ľudia, ktorí mali zakúpené zájazdy cez týchto operátorov, sa majú obrátiť na poisťovňu. 

Krach cestovky Thomas Cook
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Ľudia si však už aj na sociálnych sieťach všimli, že pobočky v ostatných krajinách sú zrušené. „Môžem otázočku? Neckermann Rakúsko je už stránka zrušená, nakoľko Thomas Cook skrachoval. Prečo vy ešte ponúkate zájazdy? Je bezpečné letieť cez Vás?“ pýta sa žena na Facebooku. 

Krach cestovky Thomas Cook
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: neckermannreisen.sk)

Stanovisko ministerstva zahraničia

„Situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s krachom uvedenej cestovnej kancelárie, samozrejme, monitorujeme. Sme v kontakte tak s britskými úradmi, ako aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárii (SACKA),“ uviedol pre Topky hovorca rezortu Juraj Tomaga. „V tejto súvislosti sa na nás zatiaľ neobrátili žiadni občania SR, či už doma, alebo v Spojenom kráľovstve. Máme však informáciu, že medzi klientmi britskej cestovnej kancelárie sú aj naši občania, ktorým v tejto chvíli odporúčame sledovať informácie na webovskom sídle, prípadne kontaktovať najbližší zastupiteľský úrad SR,“ dodal. 

Stanovisko poisťovne Generali

Cestovná kancelária Neckermann Slovakia s.r.o. je poistená voči insolventnosti CK v poisťovni Generali. „S cestovnou kanceláriou v týchto chvíľach aktívne komunikujeme. Podľa našich informácií je cestovná kancelária Neckermann Slovakia s.r.o. momentálne zisková a má dostatok finančných prostriedkov potrebných pre jej chod,“ uviedla pre Topky hovorkyňa poisťovne Generali Katarína Kukurová. 

„Samozrejme, v prípade vyhlásenia insolventnosti CK Neckermann Slovakia s.r.o., je naša poisťovňa pripravená podniknúť všetky potrebné kroky pre bezpečný návrat dovolenkárov zo zahraničia, ako aj preplatenie finančných prostriedkov pre tých cestujúcich, ktorí ešte neodcestovali,“ dodala.

Česká republika prestala predávať zájazdy, Rakúšania zrušili stránku

Česká republika už oznámila, že až do odvolania prestáva predávať zájazdy. Uviedol to podpredseda Asociácie cestovných kancelárií ČR Jan Papež. CK Neckermann sa postará o českých klientov, ktorí už na zájazdoch sú alebo si ich zakúpili, uviedol Pápež.

Rakúska stránka už nefunguje
Zobraziť galériu (5)
Rakúska stránka už nefunguje  (Zdroj: Facebook)

Jedna z najväčších cestovných kancelárií na svete, britská firma Thomas Cook, kvôli finančným ťažkostiam skrachovala. Česká pobočka Neckermann sa tým ocitla podľa Pápeža v ekonomickej neistote a vyčkáva, až sa vyjasní vlastnícka štruktúra. Rakúska stránka takisto nefunguje. 

Ani francúzska pobočka Thomas Cook France od dnes neodporúča vycestovať na dovolenku. V prípade ľudí, ktorí sa už v zahraničí nachádzajú, sa spoločnosť v prípade možných nepríjemností odporúča obrátiť na pohotovostné číslo zriadené pre takéto prípady.

Francúzska pobočka Thomas Cook
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Thomas Cook France)

Aj ďalšie nemecké dcérske cestovné kancelárie, ku ktorým patria aj Bucher Last Minute, Öger Tours či Air Marin, zastavili predaj zájazdov, napísala nemecká tlačová agentúra DPA.

Condor pokračuje v prevádzke

Nemecký letecký prepravca Condor pokračuje v prevádzke napriek krachu britskej materskej spoločnosti Thomas Cook. Oznámila to firma Condor. Zároveň uviedla, že požiadala nemeckú vládu o preklenovací úver. Condor prevádzkuje zhruba štyridsať lietadiel. 

Viac o téme: Thomas CookNeckermann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu