Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po fiasku v prezidentských voľbách prišla ďalšia rana: Béreš náhle končí v stavebnej sporiteľni

Imrich Béreš Zobraziť galériu (3)
Imrich Béreš (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Známy finančník Imrich Béreš musí po neúspešnej kandidatúre na prezidenta riešiť ďalší vážny problém. Dlhoročný šéf a predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS) končí po zvolaní mimoriadneho valného zhromaždenia spoločnosti. A nie je sám, ktorý proti svojej vôli odchádza.

O aktoch na utorkovom (17.9. ) mimoriadnom valnom zhromaždení informovala sporiteľna formou tlačovej správy cez Maroša Havrana, ktorý je poverený komunikáciou PSS. O flek prišli hneď dvaja ľudia vrátane známeho šéfa inštitúcie a bývalého prezidentského kandidáta. „Na mimoriadnom valnom zhromaždení Prvej stavebnej sporiteľne, a.s. v  Bratislave, boli dnes (17. 9. 2019) zo svojich funkcií odvolaní predseda predstavenstva Imrich Béreš a člen predstavenstva Erich Feix,"​ píše sa v liste.

Imrich Béreš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Akcionári stratili dôveru

V správe sa ďalej uvádzajú aj dôvody, pre ktoré finančník Béreš s Feixom prišli o svoje pozície. Zároveň oznámili, kto dočasne preberie Bérešove aktivity. "Dôvodom tohto kroku je strata dôvery zo strany akcionárov voči už spomenutým bývalým členom predstavenstva. Až do vymenovania nových dvoch členov predstavenstva bude obchodné aktivity PSS viesť člen predstavenstva David Marwan s podporou dvoch vedúcich manažérov spoločnosti,“ uzavreli akcionári sporiteľne. Na týchto pozíciách sa zvyknú manažéri meniť len veľmi zriedka a výnimočne. Príčiny sú nateraz neznáme.

Koniec po dlhých rokoch

Imrich Béreš sporiteľňu viedol dlhých 16 rokov a nie je žiadnym tajomstvom, že mal aj politické ambície. Koniec koncov, o tom svedčí jeho minulosť v strane Pavla Ruska Aliancia nového občana (ANO) a tiež jeho ambícia na prezidentský post z minulého roku. Tohto boja sa napokon v predstihu vzdal, pretože sa obával o výsledný vplyv na celú jeho rodinu, ktorý so sebou kampaň prinášala. Denník N navyše v tom čase zverejnil lekársku správu, podľa ktorej jeho exmanželka Zuzana pred 15 rokmi lekárom povedala, že ju manžel napadol.

Status, ktorý Béreš zverejnil po stiahnutí kandidatúry
Zobraziť galériu (3)
Status, ktorý Béreš zverejnil po stiahnutí kandidatúry  (Zdroj: FB / Imrich Béreš)


Bleskový koniec! Béreš sa vzdal boja o prezidenta po pár hodinách: Najhorší deň v živote


Strana ANO sa v roku 2002 stala koaličným partnerom druhej vlády Mikuláša Dzurindu a Béreš sa vzápätí stal jej poslancom po tom, ako prijal ponuku do nej vstúpiť. Béreš však v politike dlho nezostal. Jeho kroky po necelom roku pôsobení v strane smerovali práve do Prvej stavebnej sporiteľne. V nej sa stal predsedom predstavenstva a na tomto poste pôsobil až doteraz.

Za výmenou členov predstavenstva môže stať viacero faktorov. PSS je na trhu s bankovníctvom na ôsmej pozícii, v počte klientov ide o piatu najväčšiu banku. Zisky spoločnosti sa však po minulé roky pohybovali na siedmej či šiestej najvyššej pozícii. Tohto roku sa PSS ocitla na spomínanej ôsmej pozícii so ziskom 15,5 milióna eur.

Viac o téme: PSSImrich BérešEich Feix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu