Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal v kauze zmenky: FOTO Na súd prišiel Tóth, verejnosť vylúčili

Marian Kočner na hlavnom pojednávaní v kauze falšovania zmeniek. Zobraziť galériu (36)
Marian Kočner na hlavnom pojednávaní v kauze falšovania zmeniek. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Za prísnych bezpečnostných opatrení pokračuje hlavné pojednávanie v kauze falšovania miliónových zmeniek. Obžalovaní sú Marian Kočner a bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko. Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci v Bratislave.

Marian Kočner vypovedal na hlavnom pojednávaní v kauze falšovania miliónových zmeniek

V hlavnom meste sa pojednáva nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi. Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná. 

Prečítajte si aj: VIDEO Mariana Kočnera previezli do Bratislavy: Mimoriadne opatrenia, nasadili aj vrtuľník

Pojednávanie v Bratislave pokračuje po prerušení v júli, ktoré nastalo po šiestich pojednávacích dňoch. 

ONLINE

18:15 Pojednávanie prerušili. Dôvodom je zákonné právo Kočnera zúčastniť sa večere vo väzení.

17:26 Predseda senátu vyhovel návrhu prokurátora a verejnosť z pojednávania vylúčil. Ako bude vypovedať Tóth vedieť nebudeme.

17:11 Marek Para na to nevidí dôvod, ale navrhuje zbaviť mlčanlivosti svedka Tótha a presunúť jeho výsluch na zajtra.

Peter Tóth prišiel ako svedok vypovedať v kauze falšovania zmeniek, v ktorej sú obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko

17:10 Prokurátor Ján Šanta navrhuje vylúčiť verejnosť z konania, pokiaľ bude vypovedať Peter Tóth. 

17:07 Na pojednávanie prišiel Peter Tóth, ktorý bude vypovedať ako svedok. Na začiatku sa ho predseda senátu pýta, či má prítomnosť obžalovaného Kočnera nejaký negatívny dopad na jeho výpoveď. 

"Prítomnosť svedka ma absolútne nerozrušuje," odpovedal Peter Tóth.

Peter Tóth prišiel na
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Peter Tóth prišiel na
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:36 Nasleduje 15 minútová prestávka, po nej by mal vypovedať Peter Tóth.

16:30 Senát sa Kočnera pýta, kto prišiel s tým, aby sa podpísali bianco zmenky. "Pán Valko, ja som vtedy ani nevedel, že niečo také existuje," odpovedal Kočner.

16:22 Kočner odmietol odpovedať na ďalšie otázky z dôvodu, že sa podľa neho opakujú. Na rade je senát.

16:22 Kočner opäť zvyšuje hlas. Miestami to na súde vyzerá, ako by to nebol on, ktorý je obžalovaný v prípade falšovania miliónových zmeniek. 

16:13 Kočner odmietol odpovedať na otázku, kde mal zmenky odložené. Neodpovedal ani na otázku, u ktorého právnika ich mal odložené a ani na tú, kde boli zmenky štyri mesiace, kým sa dostali na súd.

16:11 Po sérii otázok Daniela Lipšica sa pýta advokát Kamenec, ktorý zastupuje Markízu. "Ako mohlo ukázanie zmeniek Petrom Čongrádym ukľudniť Sylviu Volzovovú, že dostane peniaze?" pýta sa Kamenec. Kočner odpovedá, že to on nemôže vedia a bude rád, ak príde pani Volzová vypovedať. 

15:58 Lipšic sa pýta na vzťah Kočnera s Ernestom Valkom. "Vzťah s doktorom Valkom sa nedá povedať, že by som mal priateľský, skôr nebol žiadny," povedal Kočner.

15:52 Kočner si aj naďalej zachováva veľmi sebavedomú tvár a vidno, že sa na pojednávanie dôsledne pripravil. Marek Para pri jeho odpovediach len súhlasne prikyvuje hlavou.

15:29 Slovo si zobral Daniel Lipšic a výsluch Kočnera vedie on. Marek Para vzniesol námietku, no Kočner aj napriek tomu odpovedá na otázku Lipšica, ktorá sa týkala stretnutia so Svěchotom. Lipšic sa pýtal, prečo ho vo svojej výpovedi ešte v júli nespomenul Štefan Ágh, Kočnerov vtedajší spoločník.

15:08 Otázky kladie advokát Michal Mandzák, ktorý sa pýta na redaktorku Ninu Sobotovičovú, ktorá písala o Gamatexe diplomovú prácu. Navrhli ju vypočuť ako svedkyňu.

14:55 Po výsluchu nasleduje krátka prestávka, ktorú si vyžiadali Kočnerova obhajoba.

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:53 Prokurátor sa pýta na to, či si Kočner platil nejaké médiá, konkrétne Martina Daňa, ktorý ho často vo svojich blogoch obhajuje. Aj to Kočner poprel.

14:49 Kočner neodpovedal ani na otázku, či komunikoval s niektorými sudcami v súvislosti s prejednávanou vecou. Opätovne spomenul prokurátorku Generálnej prokuratúry, ktorú už spomínal na začiatku pojednávania jeho obhajca Marek Para.

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:47 Na pretras sa dostala aj prezývka "opička". Kočner tak mal v šifrovanej komunikácii nazývať Moniku Jankovskú, bývalú štátnu tajomníčku na Ministerstve spravodlivosti. Aj na toto Kočner odmietol odpovedať. "Počkajme si na závery vyšetrovania," povedal Kočner.

14:46 Prokurátor sa pýta na tzv. motáky, ktoré mal Kočner posielať z väzby. Kočner odpovedať odmietol z dôvodu, že mal žiadať o konfrontáciu a rok mu nebolo vyhovené. 

14:43 Šanta sa pýta Kočnera na to, ako sa staval k tomu, že Ernest Valko bol členom dozornej rady a zároveň to mal byť on, ktorý navrhol vyriešiť spor zmenkami.

14:28 Kočner pôsobí, ako by bol na svojej tlačovej konferencii. Počas výsluchu, ktorý vedie prokurátor, niekoľkokrát zvýšil hlas či bol drzý a sarkastický. 

Príchod Mariána Kočnera na súd

14:21 Kočner vypovedá, že majiteľovi advokátskej kancelárie, ktorá zastupuje Markízu, poslal SMS správu o tom, že sa chce s Markízou dohodnúť. Protistrana o to vraj nemala záujem.

14:10 Šanta sa pýta, koľko zmeniek existuje. "Štyri," odpovedá Kočner. Tvrdí však, že nevie, kedy sa podpisovali.

Marián Kočner na súde

14:08 Po prestávke pokračuje hlavné pojednávanie, obžalovanému Kočnerovi kladie otázky prokurátor Ján Šanta. Pýta sa na to, či mal niekedy od Kočnera dostať biely Mercedes, ktorý dostala nakoniec Alena Zsuzsová, obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. 

"Neviem o tom nič," odpovedal Kočner. "To som si vydýchol," povedal na margo toho prokurátor. 

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Kočner vypovedal
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:25 Predseda senátu vyhlásil prestávku do 13:45. Po nej by mal Kočner odpovedať na otázky prokurátora Jána Šantu.

12:22 Kočner ukončil svoju výpoveď s tým, že bol rozhodnutý neodpovedať na otázky. "Nemal som možnosť poradiť sa so svojimi advokátmi inde, ako v miestnosti číslo 4 v Leopoldove," hovorí Kočner a sťažuje sa na spôsob prevezenia jeho osoby do Bratislavy a že sa nemal možnosť pripraviť. 

Marian Kočner na súde.
Zobraziť galériu (36)

Marian Kočner na súde.
Zobraziť galériu (36)

12:18 Kočner má so sebou aj staršie vydanie denníka SME, z ktoré citoval komentár šéfredaktorky. "Mňa musia odsúdiť, lebo inak budú asi novinári protestovať," hovorí Kočner s tým, že sa pohoršuje nad slovenskými médiámi.

12:06 Do monológu Kočnera zasiahol už predseda senátu. "Poďme už k tej podstate," povedal. 

12:04 Kočner reční už takmer dve hodiny, stále nespomenul zmenky. 

Marian Kočner na súde.
Zobraziť galériu (36)

11:44 Kočner pokračuje ďalej vo svojom detailnom opisovaní udalostí v roku 1999. 

11:43 Kočner hovorí o tom, kto všetko chcel odkúpiť Markízu. Spomína aj Ernesta Valka. Práve Valko mal podľa výpovede Pavla Ruska navrhnúť urovnať spor zmenkami. 

11:11 Kočner sa vyjadruje aj k Petrovi Tóthovi. "Bol s nami od začiatku a bol infomorvaný mnou o všetkom. Od Svěchotu až po iných. Tóth vedel o všetký stretnutiach a predpokladám, že z nich je niekde urobený aj zápis," povedal Kočner. Tóth má dnes prísť svedčiť ako svedok proti Kočnerovi.

11:02 Kočner tvrdí, že počas protestov v Markíze už mal chuť odísť, ale prehovorili ho opoziční politici, aby to "ustál". Neskôr mu vraj láskavosť vrátili. 

10:55 Kočner podobne ako Rusko veľmi dlho a veľmi podobne opisuje históriu.

10:37 Kočner tvrdí, že nie je pravda to, že do Markízy prišli po zuby ozbrojení. Rovnako podľa neho nie je pravda ani to, že by Siloš Pohánka podpisoval zmluvu pod nátlakom. Podľa Kočnera prišli na jednom aute on, Štefan Ágh, Peter Čongrády a Siloš Pohánka len oznámiť Pavlovi Ruskovi, aby odišiel z televízie, pretože tam nemá čo hľadať.

10:19 Neskôr sa stretli po skončení vysokej školy v Slovenskej telvízii. Podľa Kočnera si Rusko po tom, ako bol šéfom Markízy kompenzoval "všetky krivdy za to, že sa nedostal na obraz". "Bývalý riaditeľ vtedy povedal, že snáď takýto uslintaný redaktor nebude na obraže," hovorí Kočner.

10:17 Kočner opisuje aj to, ako sa zoznámil s Pavlom Ruskom. "Ja som chodil do školy v Ružomberku, myslím, že on v Liptovskom Hrádku. Dva alebo trikrát ročne sme sa stretávali na Hviezdoslavových kubínoch," hovorí Kočner.

10:10 Obžalovaný hovorí, že Pohankovi pomohol s kúpou babety a boli kamaráti aj po tom, ako odišiel z Mlynskej Doliny. 

09:57 Kočner začal svoju výpoveď tým, ako sa spoznal so Silošom Pohánkom. 

09:55 Marian Kočner má so sebou vlastnoručne napísané poznámky. Vypovedať neodmietol.

09:54 Kočner žiadal vypovedať z miesta pri svojich obhajcoch, predseda senátu to nepovolil. Obžalovaný sa tak posadil pred senát.

09:51 Prepis komunikácie sa čítať nebude. Kočner ide vypovedať.

Marian Kočner na hlavnom
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Marian Kočner na hlavnom
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:47 Senát sa doradil, rozhodovať o námietke zaujatosti nebude. 

09:45 Senát sa stále radí, Kočner sa potichu rozpráva so svojim obhajcom Marekom Parom.

Marian Kočner na hlavnom
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Marian Kočner na hlavnom
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:36 Predseda senátu vyhlásil krátku prestávku s tým, že všetci ostávajú v miestnosti. Senát sa išiel poradiť.

09:29 Kočnerov advokát Marek Para vzniesol námietku zaujatosti voči predsedovi senátu. 

Marian Kočner na pojednávaní
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:27 Pred výpoveďou Mariana Kočnera ešte prokurátor Ján Šanta žiada, aby sa prečítala komunikácia z aplikácie Threema, ktorá ešte nebola zverejnená a až potom pristúpiť k výsluchu Kočnera.

Marian Kočner na pojednávaní
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:23 - Kočner si nesadol na lavicu obžalovaných. Usadil sa medzi svojich obhajcov.

Marian Kočner na pojednávaní
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Marian Kočner na pojednávaní
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:21 - Pavol Rusko je neprítomný.

09:20 - Pojednávanie sa začína. Do pojednávacej miestnosti priviedli Mariana Kočnera.

09:15 - Pojednávacia miestnosť sa zaplnila novinármi. Čaká sa na príchod Mariana Kočnera, Pavol Rusko na lavici obžalovaných nie je, keďže sa napokon nedostavil. 

09:10 - Svoju účasť potvrdil v deň pojednávania prostredníctvom portálu Ďateľ aj Peter Tóth. "Dnes poviem všetko podstatné na súde, no napriek tomu považujem za potrebné čitateľom a fanúšikom Ďatľa adresovať niekoľko slov," napísal.

09:05 - Pojednávanie sa vzhľadom na účasť Mariana Kočnera koná za mimoriadnych bezpečnostných opatrení, policajti strážia aj príjazdové cesty k Justičnému palácu.

08:57 - Štefan Ágh, Kočnerov niekdajší spoločník, prišiel do Justičného paláca. 

08:45 - Na pojednávanie sa dostavil právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic.

Pokračuje pojednávanie v kauze
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kočnera do Bratislavy sprevádzal vrtuľník

Kočnera do hlavného mesta doviezli ešte v nedeľu večer vo vozidle Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktoré sprevádzalo niekoľko áut s kukláčmi aj vrtuľník. Doterajšie pojednávania sa konali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, na ktorý Kočner neprišiel. Vypovedal ďalší obžalovaný Pavol Rusko. 

Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi. Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná. 

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (36)
Pavol Rusko  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Súd už vypočul svedkov, medzi nimi bol aj Štefan Ágh, Kočnerov niekdajší spoločník, ktorý je tiež obvinený z falšovania zmeniek. Neskôr sa na súd chodil pozerať medzi verejnosť a rovnako bol v relácii aktivistu Martina Daňa, ktorý je podporou Kočnera známy. 

Pokračuje pojednávanie v kauze zmenky: Šanta predložil kľúčovú komunikáciu Kočnera

Vypovedať by mal aj Tóth

Pojednávanie je rozložené na dva dni, pričom okrem Kočnera majú vypočuť ako svedka aj Petra Tótha, ktorý bol s Kočnerom kamarát a zabezpečoval preňho aj sledovanie novinárov. Práve Tóth odovzdal polícii Kočnerov telefón, v ktorom sa im podarilo rozšifrovať komunikáciu z mobilnej aplikácie Threema. 

Tóth mal vypovedať už v júli, no v deň, keď sa mal postaviť pred senát ako svedok, vydal článok na svojom portáli Ďateľ, v ktorom tvrdil, že sa obáva o svoju bezpečnosť a ukrýva sa v zahraničí.

Peter Tóth
Zobraziť galériu (36)
Peter Tóth  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Sudca preto nariadil jeho predvedenie. Bývalý siskár však chcel vypovedať cez telemost. Predseda senátu Emil Klemanič to však zamietol s odvolaním sa na nesplnené podmienky trestného poriadku. Tóth by tak mal prísť vypovedať osobne.

Svoju účasť potvrdil v deň pojednávania práve prostredníctvom spomínaného portálu Ďateľ. "Dnes poviem všetko podstatné na súde, no napriek tomu považujem za potrebné čitateľom a fanúšikom Ďatľa adresovať niekoľko slov," uviedol.

Viac o téme: RozhodnutieZmenkyObhajcoviaNajvyšší súdJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu