Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS končí v parlamente

Milan Mazurek na súde Zobraziť galériu (17)
Milan Mazurek na súde (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Práve dnes sa začína ostro sledované pojednávanie na Najvyššom súde SR ohľadom prípadu poslanca Milana Mazureka za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Dnešok môže byť pre Mazureka rozhodujúci práve z hľadiska ponechania poslaneckého mandátu. Špecializovaný trestný súd ho totiž už uznal vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V prípade, že bude dnes rozsudok potvrdený, je možné, že Mazurek viac nebude poslancom.

VIDEO Reakcie členov ĽSNS po rozsudku

Milan Mazurek z ĽSNS v parlamente končí

VIDEO Atmosféra pred začatím konania

Atmosféra pred začiatkom pojednávania s Milanom Mazurekom

VIDEO Milan Mazurek počas príchodu na súd

Milan Mazurek pri vstupe na súd

Online z pojednávania:

 

11:57 Vážení čitatelia, tento živý vstup sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

11:55 Milan Mazurek už nie je poslancom Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to potvrdil predseda mandátovo- imunitného parlamentného výboru Juraj Blanár (Smer-SD). O svoj mandát Mazurek prišiel podľa Blanára v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

11:51 Súd Mazurekovi zmenil pokutu na výšku 10-tisíc eur. Poslanca NR SR za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v pléne nahradí trenčiansky krajský predseda strany Milan Špánik. Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb z roku 2016, ktoré sú zverejnené na stránke Štatistického úradu SR..

11:48 Predseda ĽSNS ukončil komunikáciu s novinármi a spolu so sympatizantami a členmi strany opúšťa priestory NS SR.

11:47 "Bol som pripravený na všetky varianty. Ešte viac ma to nabudilo. Nepoľavím. To čo som robil doteraz, budem ododneška robiť ešte intenzívnejšie. Nemám čo ľutovať, hovoril som len pravdu," povedal po rozsudku Mazurek.

11:45 Rosina sa vyjadril, že rozsudok rešpektujú. Kotleba tvrdí, že pre nich nebol podstatný peňažný rozsudok. Strata mandátu poslanca ho mrzí viac.

11:40 Milan Mazurek končí v parlamente. Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil poslanca Národnej rady SR Milana Mazureka (ĽSNS) za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10.000 eur. NS SR sprísnil na svojom verejnom zasadnutí minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), čo sa týka výšky peňažného trestu. Verdikt je právoplatný.

11:03 Kotlebovci trávia prestávku v časti foyer. Vchodové dvere zablokovali sympatizanti strany.

Sympatizanti strany ĽSNS zablkokovali vstup do foyer počas prestávky v súdnom konaní s Milanom Mazurekom

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:52 Prestávka konania potrvá do 11:30.

10:11 Súd vyhlásil prestávku.

Prestávka počas konania s Milanom Mazurekom

09:52 Max Steuer, ktorý vypracoval znalecký posudok k nahrávke zo spomínaného rozhovoru sa tiež stal Mazurekovym terčom spochybnení. Poslanec tiež argumentuje tým, že Steuer je kritikom strany ĽSNS.

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:47 Mazurek na súde spochybňuje zákonnosť dôkazu vo forme nahrávky zo spomínaného rádia, kde zazneli hanlivé výroky. Právnici Mazureka pripomínajú aj to, že nie je jasné ako spomínaný záznam vznikol a či nebol dodatočne modifikovaný.

09:28 Senát sudcu Petra Paludu dnes bude rozhodovať o Mazurekovej vine.

09:10 Milan Mazurek už spolu s advokátom čaká v súdnej sieni na začiatok konania.

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:01 Účastníci konania práve vchádzajú do súdnej siene.

08:55 Tomáš Rosina pred samotným konaním diskutuje spolu s Radovanom Hradekom, Milanom Mazurekom a Marianom Kotlebom.

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:50 Na konanie prišla väčšina členov ĽSNS.

08:45​ Milan Mazurek prišiel na pojednávanie na Najvyššom súde v sprievode advokáta Tomáša Rosinu a predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu.

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odsúdenie bude znamenať koniec mandátu

Najvyšší súd (NS) SR bude v utorok (3. 9.) rozhodovať o kauze extrémistických výrokov poslanca Národnej rady (NR) SR Milana Mazureka (ĽSNS). Špecializovaný trestný súd ho uznal vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V prípade potvrdenia rozsudku príde Milan Mazurek podľa ústavného právnika z Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) Mareka Domina o poslanecký mandát. Mazurek ešte počas konania v roku 2017 dostal peňažný trest 5000 eur, no voči rozsudku sa odvolal.


MIMORIADNE Mazurek nesúhlasí s trestom, chce sa brániť na súde: Som nevinný


V prípade právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin poslanca zaniká mandát automaticky, uviedol Domin s odvolaním sa na Ústavu SR. Spomínaný trestný čin je podľa neho úmyselný, čím by jeho právoplatné odsúdenie teda znamenalo stratu mandátu. To by podľa Domina znamenalo nástup náhradníka z kandidátky ĽSNS.

MIMORIADNE Mazurek z ĽSNS
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

"Je za tým iba jediný cieľ, zneškodniť skutočnú opozíciu, politického oponenta, ktorý prekáža súčasnej vládnej garnitúre. Skutočným trestom pre mňa je strata mandátu poslanca NR SR, ktorý som získal v riadnych demokratických voľbách od občanov SR. Ide o nebezpečný precedens," povedal po rozsudku pred dvoma rokmi Mazurek.

Len mimoriadny opravný prostriedok

Vzhľadom na to, že proti rozsudku NS neexistuje riadny opravný prostriedok, by právoplatnosť takéhoto rozhodnutia bola nadobudnutá v deň vyhlásenia, ozrejmil odborník na trestné právo a profesor Právnickej fakulty UK Tomáš Strémy.

V prípade právoplatného odsúdenia má podľa jeho slov poslanec teoreticky nárok na mimoriadny opravný prostriedok, ktorý však nemá odkladný účinok. Milana Mazureka obžaloval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre jeho hanlivé výroky s rasistickým charakterom na adresu rómskeho etnika, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

Súd sa už zaoberal aj Mizíkom

NS SR sa nedávno zaoberal dvoma podobnými prípadmi, a to predsedu ĽSNS, ako aj poslanca Stanislava Mizíka (ĽSNS), obžalovaných z extrémistických trestných činov. NS SR 10. júla zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý na jeseň minulého roka zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu v kauze šekov pre chudobných.

Stanislav Mizík
Zobraziť galériu (17)
Stanislav Mizík  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jeden deň predtým, teda 9. júla, zase definitívne zbavil spod obžaloby Mizíka za extrémistické trestné činy. NS SR tak potvrdil minuloročný rozsudok ŠTS a zamietol odvolanie prokurátora ÚŠP v kauze hanlivého statusu na internete.

Viac o téme: Súd ĽSNSMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu