Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Myši, salmonelóza a kopec špiny: FOTO Inšpektori odhalili hnus v slovenských prevádzkach

Potravinové kontroly. Zobraziť galériu (4)
Potravinové kontroly. (Zdroj: MŽP)

BRATISLAVA - Zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby. Takéto boli najčastejšie pochybenia, ktoré odhalili inšpektori počas úradných kontrol potravín. V prvom polroku uskutočnila potravinová kobra 30-tisíc kontrol od prvovýroby až po pulty obchodov. Nedostatky boli zistené približne v šiestich percentách prípadov.

Podľa ministerky pôdohospodárszva a rozvoja vidieka, Gabriely Matečnej, je tento rok v oblasti kvality a bezpečnosti potravín mimoriadne náročný. "Na jar sme sa museli vysporiadať so škandálom s poľskou hovädzinou, v týchto dňoch zase rezonuje odhalenie nákazy afrického moru ošípaných na východnom Slovensku. Aj takéto prípady poukazujú na to, že ak chceme mať na stoloch bezpečné potraviny, musíme byť neustále v strehu," povedala Matečná na štvrtkovej konferencii.

Myši, salmonelóza a kopec špiny: FOTO Inšpektori odhalili hnus v slovenských prevádzkach

Oproti minulému roku sa ministerka rozhodla potravinové kontroly ešte zintenzívniť. "Naši veterinárni a potravinoví inšpektori vykonali v prvom polroku až 30.000 kontrol na všetkých stupňoch potravinového reťazca od primárnych producentov až po internetový predaj," priblížila Matečná.

Potravinové kontroly.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MŽP)

Najčastejšími pochybeniami, ktoré odhalili inšpektori počas úradných kontrol potravín, boli podľa nej najmä zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby. Inšpektori ŠVPS SR si podľa Matečnej "posvietili" na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám sa nevyhli ani trhoviská, čerpacie stanice a internetové obchody.

"Inšpektori udelili 1138 blokových pokút v celkovej výške 28.202 eur. V správnom konaní uložili 137 opatrení. V sledovanom období nadobudli právoplatnosť pokuty vo výške 3.187.010 eur, pričom najvyššia právoplatná pokuta sa vyšplhala na 1 milión eur," spresnil výsledky úradných kontrol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Kontrolované prevádzky najčastejšie doplatili podľa jeho slov na zanedbávani hygieny strojov, pracovných pomôcok, skladových priestorov, predajných priestorov a aj osobnej hygieny pracovníkov.

Potravinové kontroly.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MŽP)

Klamlivo označený tovar aj kontaminácia

Inšpektori odhalili aj kontaminované potraviny, nečitateľné či nesprávne označenia, potraviny po uplynutí dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti, nedodržiavanie predpísaných teplôt, nevyhovujúce laboratórne analýzy či klamlivo označený tovar. Bíreš spresnil, že počas úradných kontrol bolo odobratých 8010 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ku dnešnému dňu ukončené testy u 7107 vzoriek.

Predpisy porušilo 275 vzoriek, čo predstavuje 3,9 % pochybení. Doplnil, že kontrolné testy odhalili závažné prípady kontaminovaných potravín. V grilovacom syre a v šunkovej saláme úradoval patogén listeria monocytogenes. V chladených kuracích prsiach bola zase zistená prítomnosť baktérie rodu Salmonella.

Na zozname nevyhovujúcich potravín skončili podľa Bíreša aj produkty so zamlčanými látkami. Nepriznanú kyselinu sorbovú objavili inšpektori v nízkotučnom tvarohu. V zložení punčových rezov neboli deklarované syntetické farbivá allura červená (E129) a azorubín (E122). Upozornil, že v kontrolách "pohorelo" aj viacero druhov potravín dovezených z tretích krajín, ktoré prekročili maximálne povolené množstvá vybraných látok.

Potravinové kontroly.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MŽP)

Týka sa to napríklad arašidovej nátierky s mliečnou a bielou čokoládou z Ukrajiny a vylúpaných surových pistácií z Iránu, ktoré nedodržali maximálny prípustný limit pre Aflatoxín B1. Limit pre látku Ochratoxín A prekročili sušené hrozienka z Uzbekistanu a aj hrozienková pasta z Turecka. V rámci cielených kontrol zameraných na vysledovateľnosť ovocia a zeleniny navštívila podľa Bíreša potravinová kobra aj trhoviská, kde dochádza najčastejšie k predaju tovaru bez sprievodných dokladov alebo vydávaného za "domáci", teda zo záhradkárskych prebytkov.

Inšpektori tak nadviazali na kontroly trhovísk vykonaných počas pestovateľskej sezóny v minulom roku. Celkovo zrealizovali 147 úradných kontrol, pričom nedostatky našli takmer v 44 %. Za závažné nedostatky uložili na mieste 50 blokových pokút v celkovej hodnote 2374 eur. Inšpektori vydali 27 zákazov predaja trhovníkom, ktorí predávali tovar neznámeho pôvodu alebo nelegálne bez dokladov.

"Teší nás rastúci záujem spotrebiteľov o kvalitu a pôvod potravín. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že nemalú časť podnetov na porušenia kvality a bezpečnosti potravín dostávame práve od samotných spotrebiteľov," dodal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Milan Lapšanský. Upozornil zároveň na zvyšujúcu sa popularitu tzv. samozvaných potravinových kritikov, ktorých vyjadrenia sú neraz zavádzajúce a neodborné.

Viac o téme: PotravinyKontrolyNedostatkyGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu