Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prívalové povodne ochromili Slovensko: VIDEO Voda a krúpy narobili škody, hasiči v akcii

Stredné a východné Slovensko zasiahlo nepriaznivé počasie. Zobraziť galériu (5)
Stredné a východné Slovensko zasiahlo nepriaznivé počasie. (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ, FB/Meteo Východ, )

STREDNÉ A VÝCHODNÉ SLOVENSKO - Oblasti stredného a východného Slovenska majú za sebou mimoriadne búrlivý víkend. V nedeľu najmä na Orave napršalo do 100 mm zrážok, čo zapríčinilo prívalové povodne. Problémy, pod ktoré sa podpísalo nepriaznivé počasie, odstraňovali desiatky hasičov. Šlo hlavne o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov a odstraňovanie popadaných stromov.

Viacerí obyvatelia Žilinského a Prešovského kraja majú po víkende hlavu v smútku po tom, čo sa predpovede meteorológov naplnili. Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na nedeľu spočiatku vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorú však neskôr zvýšili.

Druhý výstražný stupeň bol vydaný pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok, kde búrky, ktoré miestami sprevádzalo krupobitie, napáchali značné škody.

Video zachytáva nepriaznivé počasie v Poprade

Nepriazeň počasia sa značne prejavila v oblasti Tatier a Oravy. „Najviac zrážok sme zaznamenali v Starej Lesnej (95 mm), kde sa prehnalo niekoľko búrok a prehánok. Prívalové zrážky sme zaznamenali v Oravskej Lesnej (okres Námestovo, pozn. red.), kde za hodinu spadlo viac ako 62 mm a celkovo takmer 68 mm,“ spresnili meteorológovia. 

Video zachytáva krupobitie vo Vysokých Tatrách

Okrem búrok vydal SHMÚ aj výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Dotýkala sa regiónov Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves a Levoča. Žiaľ, predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov sa naplnil.

Video zachytáva príchod búrky v Trebišove

Pre lokálne búrky bola potrebná pomoc hasičov aj na viac ako 20 miestach v Žilinskom kraji. Najmä v okresoch Čadca, Liptovský Mikuláš, Žilina, Tvrdošín a Ružomberok. Išlo najmä o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov a odstraňovanie popadaných stromov.

Snímka zachytáva zásah hasičov v Žilinskom kraji.
Zobraziť galériu (5)
Snímka zachytáva zásah hasičov v Žilinskom kraji.  (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Ako Prezídium Hasičského a záchranného zboru ďalej spresnilo, najvážnejšia situácia bola v katastri obce Raková (okres Čadca), kde sa vybrežil miestny potok. Hasiči tam vyslobodzovali niekoľko uviaznutých osôb z vozidiel a odstraňovali popadané stromy a nánosy konárov pre lepší prietok vody.

Pre lokálne búrky zasahovali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)


Čítajte aj: Čaká nás pekelný týždeň: Na tento deň si dajte pozor! Nesie nástrahy, pred ktorými varujú odborníci


Hlásenia v súvislosti s povodňami prišli aj z okresov Vranov nad Topľou, Humenné a Snina, kde hasiči odstraňovali popadané stromy i strhnuté elektrické vedenie.

V okolí Rožňavy padali aj trojcentimetrové krúpy.
Zobraziť galériu (5)
V okolí Rožňavy padali aj trojcentimetrové krúpy.  (Zdroj: FB/Meteo Východ)

Východným Slovenskom sa, navyše, prehnala aj supercelárna búrka. „V okrese Spišská Nové Ves sa momentálne vyskytuje intenzívna supercelárna búrka. O jej supercelárnej štruktúre svedčia aj jednoznačné radarové črty ako radarová nízka odrazivosť v oblasti výstupného prúdu vzduchu či výrazné hook echo,“ informoval meteorologický portál iMeteo.sk.

Viac o téme: HasičiBúrkyPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu